Gasmeter afdoppen

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #1
Afgelopen week is mijn CV ketel verwijderd en zijn de warmtepompen geïnstalleerd.

De afsluiter van de gasaansluiting (voor de meter) staat dicht. De gasleiding van de gasmeter naar waar de CV ketel heeft gehangen wordt verwijderd.

Hoe kan ik de gasmeter afdoppen zodat er geen vuil en stof in kan komen? Zijn hier speciale (pers)koppelingen met einddop voor verkrijgbaar?

Naar mijn weten mag je dit als particulier zelf doen, aangezien de gastoevoer al dicht staat.

Ik weet dat ik de gasaansluiting kan laten verwijderen door de netbeheerder, maar ik laat de meter graag nog even zitten. Mocht in de nabije toekomst blijken dat er in een strenge winter toch een klein keteltje nodig is, dan moet ik een hele nieuwe gasaansluiting aanvragen en betalen en dat kost serieus geld omdat de straat en voortuin dan open moeten.
 
 • Like
Waarderingen: Ronny

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #2
je krijgt geen nieuwe aansluiting meer als hij eenmaal weg is.

volgens mij kan je wel gewoon je contract bij je leverancier opzeggen zonder dat de meter verwijderd wordt
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #3
Je kan inderdaad de leveringsovereenkomst voor het gas opzeggen bij je energieleverancier. Dat staat helemaal los van de gasmeter. Die is namelijk niet van de energieleverancier maar van de netbeheerder.

Punt is dat bij de meterwissel in februari de monteur van de netbeheerder vertelde dat de aansluiting niet afgedopt maar weggehaald wordt. Dat wil zeggen dat de aansluiting helemaal in de straat wordt afgesloten en dat de leiding van mijn staat naar mijn meterkast verwijderd wordt. Dan moet de hele stoep en voortuin open.

Als hij afgedopt wordt in de meterkast vind ik het prima, maar dat kan ik dan ook zelf doen. De gaskraan staat letterlijk al dicht.
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #4
stukje leiding aan de meter laten zitten en hier een passende dop op zetten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #5
Er zit een hele oude stalen pijp aan de meter gekoppeld. Het liefst heb ik daarom inderdaad iets moderners.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #6
De aansluiting op de gasmeter zelf is trouwens M30.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #7
tegen het verzegelen of afsluiten van de hoofdleiding kan je niet zo veel doen en tegen het eventueel verwijderen van de meter als je geen contract meer hebt ook niet.

maar graven in jouw tuin is onzin als jij dat niet wilt blijft dat stuk leiding gewoon achter
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #8
@Boertje125

Volgens mij begrijp je me niet helemaal goed. Ik wil in ieder geval het komende jaar de gasmeter laten zitten. Mocht er iets nodig zijn van een klein CV keteltje dan is die zo weer aangesloten.

Laat ik de aansluiting verzegelen of afsluiten dan kan ik (als ik toch een klein CV keteltje nodig blijk te hebben in de winter) eerst een compleet nieuwe aansluiting aanvragen met alle doorlooptijd en torenhoge kosten die daarbij horen. De netbeheerder mag een aansluiting namelijk niet meer afdoppen in de woning zelf. Daarom wordt mijn aansluiting helemaal in de straat afgesloten.

Mocht ik weer gas willen, dan gaat de netbeheerder de oude gasleiding naar mijn woning nooit meer hergebruiken, daar moeten ze een nieuwe voor aanleggen. Blijft mijn meter aangesloten dan is dat een heel ander verhaal.

Vandaar mijn vraag uit post #1: hoe kan ik de M30 aansluiting op mijn gasmeter netjes afdoppen als extra zekerheid naast het dichtdraaien van de hoofdkraan?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #9
gasmeterkoppeling (zie reactie 9 in de link)
Waarop je dan een passende dop draait.

Ik kwam zo snel geen passende dop direct op de gasmeter tegen.

ps. Je doet dit niet voor vuil en stof maar voor de veiligheid.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #10
De netbeheerder kan zelfstandig besluiten jouw af te koppelen als je geen contract meer hebt.
ook zonder dat je daar een verzoek voor doet
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #11
Klopt, maar dat is alleen als je meer dan een jaar geen verbruik hebt. Tegen die tijd is er vast wel een verbruik van 1 m3 ;-)

Overigens denk ik dat ze het te druk hebben om aansluitingen af te koppelen bij geen verbruik. En ik vraag niet om afsluiting, dus als ik weer gas wil afnemen ben ik niet degene geweest die de aansluiting heeft weggehaald en dus ook het het (her)aansluiten niet hoef te betalen.
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #12
Het zou mij niets verbazen als ze er voorrang aan geven.
Het niet gebruiken van de aansluiting zonder vastrecht te betalen is tegen het zere been van de netbeheerders ze proberen dat al jaren juridische onmogelijk te maken
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #13
Waarom zou de netbeheerder de meter weg willen halen?
Dat kost ze alleen maar werk/geld, ik begrijp het dat ze bij groot onderhoud wel afkoppelen, maar zolang alles veilig is, zie ik geen reden.

Er is nu wel discussie of ze geld mogen vragen voor het verwijderen, ik heb het niet allemaal gelezen, maar ik begreep dat ze niet zomaar komen verwijderen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #14
De gasaansluiting verwijderen was tot 2 weken geleden gratis. Na een rechterlijke uitspraak mogen de netbeheerders er weer geld voor vragen.

Het advies is nu om de leveringsovereenkomst voor gas met je energieleverancier op te zeggen en om verder op geen enkele manier te reageren op eventuele brieven of vragen van de netbeheerder die daarop volgen. Alles tot en met de gasmeter is van de netbeheerder, dus ook de kosten als ze de aansluiting per se willen afsluiten vanwege geen gebruik. Als klant heb je er niet om gevraagd en ook geen opdracht voor gegeven.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #15
Jammer maar dat gaat tegenwoordig niet meer. Als je je contract opzegt word je gasmeter verwijderd en de hoofdleiding afgekoppeld vanaf de afsluiter in de straat.
Zijn ze vandaag de dag verplicht. Dus advies blind de gasleiding gewoon af met knelkap af dop.
 
 • Like
Waarderingen: Henk253 en BertPleizier

Ronny

Specialist Verwarming
 • #16
En daar zijn we weer bij de oorspronkelijke vraag, waarmee dan?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #17
waarmee: zie reactie nr 9

Verder is het nog lang niet zeker hoe het gaat worden wat betreft de kosten.
Er zijn meerdere uitspraken die tegenstrijdig zijn, wordt zeker nog vervolgd.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #18
Hij moet afgedopt worden #15 onder de gaskraan daar is vaak 3/4" daar kan een dop op maar dan moet eerst in de straat afgesloten worden.
Zitten er meer op die leiding dan kan de druk er weer op als het afgedopt is.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #19
Inmiddels met een gasmeterkoppeling (met rubberen ring) en een 3/4” dop met gastape de gasmeter afgedopt. Dubbele veiligheid omdat de afsluitkraan voor de meter natuurlijk ook al dicht staat.
6C75294A-253C-4946-A569-6D8CF4DB4BE6.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu