Gasmeter propaan tank - mogelijkheden of niet?

Onn0

  • #1
Beste forumleden,

Ik ben op zoek naar een oplossing om nauwkeuriger het verbruik te meten van een propaan tank. Wij hebben een propaantank waarop een verwarmingsunit is aangesloten.
Momenteel hebben wij alleen de beschikking over de ruwe telemetrie data van de leverancier, die bestaat uit de vullingspercentage data op de tank.
Deze is echter erg onnauwkeurig, dus was mijn idee om een gasmeter aan de kant van de verwarmingsunit te installeren. Er zit ongeveer 225m tussen de tank en de unit.
Mijn doel is twee ledig:
1) nauwkeuriger (kortere tijdsperiodes) bijhouden hoeveel de unit verbruikt
2) eventuele lekkages tussen de tank en de unit uit te sluiten/te detecteren

Nu heb ik al 6 bedrijven gecontacteerd met de vraag of het mogelijk is dat zij een gasmeter installeren. 5 hebben alleen gemeld dat ze mij niet verder konden helpen en de 6de gaf aan (na intern overleg) dat een gasmeter ook te onnauwkeurig is om het verbruik van propaangas te meten, omdat het volume dat de leverancier in de tank pompt kan veranderen (ik ga er vanuit dat ze daarmee bedoelen dat dit ook wordt veroorzaakt door temperatuurverschillen).

De gasmeters die ik gevonden heb (en die volgens mij vaak gebruikt worden) geven allen aan dat ze ook geschikt zijn voor propaan.
Nu rijst bij mij de vraag, waarom zijn er gasmeters die ook geschikt zijn voor propaan als blijkt dat je het verbruik eigenlijk niet fatsoenlijk kan meten? Dit zal te maken hebben met gebrek aan kennis over propaangas mijnerzijds, vandaar dat ik hier ben om meer informatie hierover in te winnen.

Is het inderdaad niet mogelijk om met het toevoegen van een gasmeter dit verbruik nauwkeuriger bij te houden? Zijn er misschien andere oplossingen beschikbaar?

Bijgevoegd een foto van de drukregelaars die zitten op de plek waar ook de verwarmingsunit zit, mocht dit noodzakelijke informatie zijn.

Alvast bedankt.

20230823_185002.jpg 20230823_185007.jpg
 

Auto-Geen

  • #2
Een gasmeter werkt op basis van volume en weet niets van de druk van dat volume. Heb je een M3 van 30 mbar of een M3 van 50 mbar. De meter meet in allebei de gevallen 1M3 maar er gaat bijna 80% meer gas doorheen. Je zal zelf moeten ondervinden hoeveel M3 een liter propaan word. Eenmaal bekend is het redelijk nauwkeurig om de tank te monitoren.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #3
Heeft alleen niet zoveul nut he.
Je betaalt toch voor het aantal kuub wat er in je tank word geleverd door de leverancier.
En die gaat echt niet op de door jou geplaatste meter kijken is voor hem ook niet interessant.

Maar een simpele gasmeter voor propaan voldoet aan je vraag.
 

Lampje45

  • #4
Onn0 schreef:
2) eventuele lekkages tussen de tank en de unit uit te sluiten/te detecteren
Daar is een gasmeter veel te grofstoffelijk voor. En elke meter heeft zo zijn nauwkeurigheid.
En zijn klasse van nauwkeurigheid. Als je al een 1% meter hebt, dan zit je al erg nauwkeurig, maar dat is dan wel 1% van het totale maximale meetbereik.

Want gasmeters hebben wel een bepaalde flow nodig om te kunnen draaien, dus dat kun je vergeten.
Als je lekkage op wilt sporen, dan zul je regelmatig moeten afpersen.
 
Laatst bewerkt:

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Daar heb je een GAS PERSPOMP VOOR en daar voer je dan een lekdetectie mee uit! En je weet of er een lek zit te ja dan te nee.
 

Onn0

  • #6
Dank allen voor de reacties. Erg nuttig.
Betreft lek detectie, dat is nu duidelijk. Als er lekkage is dan is de zo groot dat het meteen duidelijk is of zo klein dat een meter die niet 'ziet'.

Betreft:
"Je betaalt toch voor het aantal kuub wat er in je tank word geleverd door de leverancier.
En die gaat echt niet op de door jou geplaatste meter kijken is voor hem ook niet interessant."
Eens, de meter is echter ook niet voor de leverancier maar voor ons om een nauwkeuriger beeld te krijgen op welke momenten hoeveel gas er verbruikt wordt. De telemetrie data die wij kunnen opvragen betreft 4 meetpunten op een dag. En dan zijn het percentages. Mijn doel was echter wat meer details zodat ik ook het verbruik van afzonderlijke programma's een beetje kan volgen. Eigenlijk zoals ik dat thuis ook doe per kwartier via P1.

Inmiddels met 6 installateurs contact gehad en 5 zeiden meteen 'nee, we kunnen je niet helpen' en de 6de heeft iig intern nog het e.e.a. uitgezocht maar gaf aan dat volgens hen een gasmeter plaatsen niet het gewenste effect zal hebben om meer detail in verbruik te krijgen. Helaas kan ik niet meer de details herinneren van waarom niet, maar het kwam grofweg neer op dat het in de tank vloeibaar is en het volume varieert met de temperatuur.

Anyhow, het lijkt erop dat dit niet mogelijk is (als ik geen installateur kan vinden die het wel wil installeren), dus dan ga ik 'ouderwets' grof rekenen met percentages en liters.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Ik kom bij de chinese webwinkel wel een digitale flowmeter tegen voor propaan. Maar geen idee of dit jouw probleem oplost:

"Gas Flow Meter Controller 0-10 Sccm Flow Bereik En 1.0% Hoge Nauwkeurigheid Propaan Flowmeter"
 

Onn0

  • #8
Hi Walker,

Tnx voor de tip, echter is de meter zelf niet het probleem. De meeste standaard G4 gasmeters die je ook thuis kan gebruiken, zijn ook geschikt voor propaan (mits de fabrikant dit vermeld). Zie ook https://www.klusidee.nl/Forum/topic/verbruiksmeter-voor-propaan-gas.67647/

Mijn grootste probleem is het vinden van een gecertificeerd bedrijf die het wil installeren.
Ik zou het zelf wel kunnen installeren, echter is dit niet mijn werkterrein/te groot risico dus laat ik het graag over aan een expert.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu