Gasleiding in vochtige kruipruimte

Pluche

 • #1
Ik huur een eengezinswoning.
De kruipruimte was altijd behoorlijk vochtig. Het zijn überhaupt redelijk vochtige woningen. Als het goed is, is er jaren geen ventilatie geweest in de kruipruimte.
Nu loopt er een gasleiding door de kruipruimte.

Nu mijn vragen;
Kan het kwaad voor de gasleiding dat ie jarenlang (10+) in zo'n vochtige omgeving is geweest?

Kan de leiding aangetast worden daardoor? Hij is doorgeperst en dat was in orde. Maar hij is niet aan de buitenkant geïnspecteerd.

Er is trouwens ook een aftakking in de gasleiding naar de cv ketel. Ik had begrepen dat dat heel ouderwets is.

Is er hier iemand die mij hier iets meer over kan vertellen. Alvast bedankt!!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ADDave

  • #2
  Waar is de leiding van gemaakt?
  Als het van koper of kunststof is gemaakt hoef je nergens zorgen over te maken. Is het staal dan kan het na verloop van jaren doorrotten. Zeker als het erg vochtig is.

  Tegenwoordig stoppen ze alles in een mantel, vroeger mocht een aftakking gewoon onder de vloer. Vanwege mogelijke lekkage en gasophoping in de kruipruimte mag dat niet meer. Je hoeft het echter niet aan te passen als het vroeger zo gemaakt is.
   
  Laatst bewerkt:

  Pluche

  • #3
  Ik weet niet waar de leiding van gemaakt is...ik heb misschien nog wel een foto ergens als dat iets zegt. Ik denk koper of ijzer?

  Aftakking is ouderwets geloof ik vanwege veiligheidsoverwegingen. Er moeten dan 2 aparte leidingen lopen, één naar de ketel en één voor het gasfornuis.
   

  ADDave

  • #4
  Plast inderdaad even een foto dan is het zo te zien.
   

  Pluche

  • #5
  IMG_20220720_140722.jpg
   

  ADDave

  • #6
  Hmm helaas niet erg duidelijke foto.
  Kan nog steeds koper of staal zijn. Kunststof in ieder geval niet.

  Kan je ook een foto maken van de leiding bij de gasmeter, daar waar hij de vloer in gaat?
   
  Laatst bewerkt:

  Pluche

  • #7
  IMG-20220720-WA0008~2.jpg
  IMG-20220720-WA0005.jpg
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #8
  dit is een stalen leiding
   

  Pluche

  • #9
  Een stalen? Ah balen...
  Moet ik dan toch proberen of ze de gasleiding controleren? Ze wilden het alleen doorpersen en dat was in orde. Maar ik wil wel met een veilig gevoel kunnen wonen.
   

  ADDave

  • #10
  Ja dat is duidelijk. Staal inderdaad.

  Je kan het altijd proberen of ze dat willen doen, maar gezien de laag isolatie in de kruipruimte geef ik het weinig kans.
   
  Laatst bewerkt:

  Pluche

  • #11
  De isolatie kan er in principe gewoon uit en weer terug in. Er is namelijk een groot onderhoud project gaande en er is een bouwplaats. Ze moeten dat voor de veiligheidscheck toch gewoon doen,? Ik weet niet hoe vaak het voorkomt dat zo'n stalen leiding kan doorroesten?
   

  Pluche

  • #12
  Misschien nog handig om te vermelden dat er 90 procent vocht in de kruipruimte was en de balken zwart waren van het rot en zwammen/schimmels. Dus een lange tijd zeer vochtig geweest..
   

  ADDave

  • #13
  Als het echt heel vochtig is geweest kan dat behoorlijk hard gaan. Ik zag dat er een laag ijzermenie overheen zit. Dat vertraagd wel, maar in een continu vochtige omgeving houdt dat ook een keer op.

  Kan in dat geval zeker geen kwaad om het te controleren en wellicht in zijn geheel te vervangen als het in slechte staat is.
   

  Pluche

  • #14
  Ok bedankt voor de info. Ik ga er weer achteraan. Bedankt voor je hulp ADDave!!
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #15
  Niet zeker maar ik dacht dat het zo was.
  Een gasleiding houd in de kruipruimte ongeveer dezelfde temperatuur aan en deze is gelijk aan die van de kruipruimte, er zal er niets gebeuren. Dus geen condens op de buis.
  Zou de temperatuur van een gasleiding onder dezelfde condities hangen als die van een waterleiding dan zal het zeker hard gaan. Door die buis stroomt regelmatig koud water met een lagere temperatuur dan die van de kruipruimte.
  Ik dacht installatie voorschrift, weer niet zeker, dat ze om een gasbuis in een kruipruimte denzoband moeten draaien.
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #16
  Nee van oudsher mocht een stalen gemeniede leiding gewoon onder de vloer gelegd worden inclusief de aftakkingen.
  Als de leiding afgeperst wordt met alle gaskranen dicht te beginnen met een drukstoot zoals alle nieuwe leidingen worden afgeperst en dan gebeurd er niets mee, gewoon lekker laten zitten.

  Zeker omdat het nu alleen maar droger wordt met die isolatie, laat je de leiding over 5 jaar of zo weer een afpersen met een drukstoot houd je er goed controle op.

  Maar nu vervangen door kunststof ledingsysteem kan natuurlijk ook maar dan mogen er geen vertakkingen meer onder de vloer aanwezig zijn en moet alles door een daar voor geschikte mantel buis van het leverpunt de gasmeter apart naar de verbruikers toe gebracht worden.

  Vr Gr
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #17
  Dus die angst voor het doorrotten omdat we denken dat de kruipruimte vochtig is, is eigenlijk niet nodig.
   

  ADDave

  • #18
  Niet geheel onterecht. Heb het al eens meegemaakt dat er een is doorgerot.
  Kon je met de schroevendraaier zo doorheen prikken, maar dan praat je wel over een leiding van 30+ jaar oud ook ik een vochtige omgeving.
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #19
  ls de leiding is beproeft volgens de voorschriften en deze is gasdicht bevonden, is de leiding goed.
  zoals eerder aangegeven zal bij vervanging aan de huidige eisen moeten worden voldaan en zal er meer hak en breekwerk noodzakelijk zijn.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu