Gasleiding in geïsoleerd plafond

muddyfox

  • #1
Ik ben bezig om een wc te bouwen in wat voorheen een trapkast was. Door het plafond loopt een gasleiding (Uponor) richting de CV-ketel op de verdieping erboven. Het gaat om een balkenvloer. Nu was ik van plan om het nieuwe (nog te plaatsen) plafond te isoleren met glaswol, met name voor geluidsdemping. Mijn vraag: mag dat wel rondom een gasleiding? Er zit geen mantelbuis omheen o.i.d. Aan de andere kant is de wol wel brandwerend, wat misschien juist weer gunstig is aangezien de Uponor-leidingen volgens mij op zichzelf niet bestand zijn tegen brand. Er zitten 2 koppelingen op de gasleiding.

Zie ook de foto van de situatie:

WhatsApp Image 2023-05-19 at 17.39.44.jpeg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
die leiding hoort in afgesloten ruimtes voorzien te zijn van een mantel, mocht de leiding beschadigd raken gaat het gas door de mantel naar de ruimtes waar de leiding uitkomt zodat de afgesloten ruimte niet vol loopt.
de isolatie heeft geen invloed op de leiding
 

muddyfox

  • #3
Hm als dat zo is dan is dat balen. Waar volgt dat uit? Ik had weleens zoiets opgevangen en heb dat ook gecheckt bij de gasfitter die de leiding heeft verlegd. Volgens hem was dat niet vereist en hoefde dat alleen in vochtige ruimtes zoals de kruipruimte. Zijn verhaal kwam overeen met de uitleg op deze site, dus ik heb toen aangenomen dat 'ie gelijk had. Zie ook hier waar ze in het voorbeeld van een gasleiding achter een vast plafond, in balklaag of achter betimmering aangeven dat mantelbuis niet hoeft.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
het gaat ook om de mechanische bescherming van de leiding, kiwa heeft hier wel info over op de site staan.
 

muddyfox

  • #5
Als ik uitga van de site van KIWA zou het ook niet hoeven. Alleen bij een verlaagd uitneembaar plafond, maar ik ga het geheel gewoon met gips afwerken:

“PEX-leidingen en multilayer gasleidingen in het zicht (ook in de meterkast of boven een verlaagd uitneembaar plafond) en kruipruimten met waterdichte bodemafsluiting moeten altijd worden voorzien van een mantelbuis”.

Dat lijkt me dan idd vooral te doen om de mechanische bescherming, maar dat is bij mij dus niet aan de orde.

Ik lees zowel op de site van Wavin als van KIWA nergens dat ‘t achter een vast plafond of een voorzetwand in een niet-vochtige ruimte nodig zou zijn.

Iemand die specifiek weet of er nog regels zijn rondom isolatie en gasleidingen? Lijkt me niet echt kwaad kunnen? Biedt misschien juist wat bescherming bij bijv brand?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Mij is altijd geleerd dat een gasleiding in een afgesloten ruimte altijd voorzien moet zijn van een mantel zodat, zoals Marc ook aangaf, bij een lek de ruimte zich niet kan vullen met gas (met alle gevolgen van dien) ontploffing woning na het raken van de gasleiding bij aanleg laadpaal
Door de mantel komt het gas tevoorschijn in een ruimte waar je het kunt ruiken en tijdig maatregelen kunt treffen. (daarom is ook het geurtje toegevoegd aan het gas)
Isoleren van een gasleiding heeft geen zin, die leiding wordt niet warm of koud en als het bij brand zo warm wordt dat zelfs een gasleiding defect raakt dan is er geen houden meer aan en moet je hopen dat je nog veilig naar buiten kunt komen of al buiten staat want anders vallen er vrijwel zeker slachtoffers of zijn die al gevallen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
ze geven aan dat er een mantelbuis omheen moet, ook als de leiding door een uitneembaar plafond gaat dus een vast plafond of koof zeker
 

muddyfox

  • #8
Ja ik heb het zelf ook eerder gehoord, maar kan het in de NEN-norm én op de site van KIWA niet terugvinden. Marc, KIWA noemt alleen dat er mantelbuis omheen moet boven een ‘uitneembaar’ plafond. Daarmee wordt als ik het goed begrijp een plafond bedoeld dat je er zo uit kunt pakken, denk aan een systeemplafond of iets dergelijks. Voor een ‘vast plafond’ hoeft het volgens de voorbeelden die Wavin aanhaalt (onder verwijzing naar de NEN-norm) niet.

Bij dat voorbeeld van KIWA over het uitneembare plafond wordt ook nog genoemd dat de fittingen geen mantelbuis hoeven te bevatten en dat de mantel onderbrekingen mag hebben. Dan ga je het gas ook niet in een andere ruimte ruiken. Het lijkt dus vooral om mechanische bescherming te gaan.

Ik wil niet zozeer de leiding isoleren, ik begrijp dat dat geen zin heeft. Maar ik wil het plafond isoleren waar de leiding in ligt, met name voor geluidsdemping.

Hopelijk weet iemand hoe het nou precies zit. De NEN-norm zelf is niet zomaar te raadplegen dus ik moet het nu doen met de voorbeelden die Wavin geeft.

Wat ik evt zou kunnen doen in de glaswol weglaten en ergens een roostertje maken in de koof. Mocht het ooit gaan lekken dan kun je het alsnog ruiken. Misschien is dat een idee?
 

muddyfox

  • #9
Ik heb zelf dit nog gevonden in een handleiding van Uponor. Denk dat ik het hoekje waar de gasleiding loopt maar vrij laat van isolatie en een ventilatie-opening voorzie. Mocht iemand betere suggesties hebben, laat het vooral weten!

IMG_5004.png
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Je begint het topic met geluidsisolatie en de gasleding die nu het verpest?
Dan krijg je advies die gesteund wordt door de voorschriften maar dan moet het anders.
Vervolgens voldoet de gasleiding zonder mantel bescherming nu ook al niet aan de vooorschriften want hij dient geheel van begin tot het einde te zijn voorzien van een mantelbuis.
Behalve in de meterkast en in de ruimte waar de ketel is geplaatst.
Als de gasleiding aan de juiste voorschriften zou voldoen had de hier boven gevoerde discussie achter wege kunnen blijven.
Conclusie, de gasleiding voldoet in zijn geheel niet aan de voorschriften voor aanleg van een gasleiding.
Pas het aan op de juiste manier dat is de enige goede manier.

Vr Gr
 

muddyfox

  • #11
Beste CV olieboy, ik begrijp niet zo waar je frustratie vandaan komt. Mijn vraag ging inderdaad over isolatie. Daarna wezen andere forumleden mij erop dat de leiding niet zou voldoen aan de voorschriften. Ik vraag hun waar ze dat op baseren, juist omdat ik het goed en netjes wil maken. Als eea niet voldoet ga ik erover in gesprek met de gasfitter die de leiding heeft gelegd. Maar dan moet ik wel kunnen onderbouwen waarom eea niet zou voldoen. Ik heb verschillende bronnen aangehaald waaruit lijkt te volgen dat het wél voldoet. Als het niét voldoet dan hoor ik het juist graag, zodat ik de gasfitter kan aanspreken. Maar ik heb daar nog geen enkele bron van gezien of gevonden. Daarom zoek ik nu naar een andere oplossing om het alsnog zo netjes en veilig mogelijk te maken.

Volgens mij is de discussie hartstikke zinvol en ik zie het probleem dan ook niet. Ik begrijp ook je conclusie niet. Alle genoemde bronnen wijzen namelijk juist op het tegendeel.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #12
Dit soort leidingmateriaal diend volledig beschermd te zijn door een mantelbuis.
Alleen in de meterkast en bij de ketel opstelling is zonder mantel toegestaan.
Meer is er niet van te maken, en ik ben geheel niet gefrustreerd mocht u dat menen.
Het lijkt er meer op dat u het zo wil laten voor voor mij onbekende redenen.
En een discussie hierover draagd daar niets aan bij
Omdat u het werk uit laat voeren door derden hoort hier een slotje op.

Vr Gr
 

muddyfox

  • #13
Ik laat maar een deel van het werk uitvoeren door derden. Het deel waar mijn eigenlijke vraag over ging doe ik zelf. Maar ik zal het wel met de gasfitter bespreken!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #14
Cvolieboy schreef:
Alleen in de meterkast en bij de ketel opstelling is zonder mantel toegestaan.
Volgens de website van Kiwa is dat niet juist, overal waar de leiding in het zicht loopt moet een mantelbuis worden toegepast. Ook in de meterkast, de mantelbuis hoeft dan overigens niet uit een stuk te zijn, het gaat alleen om de mechanische en thermische bescherming.

Verder is een mantelbuis achter een vast plafond ook niet verplicht, behalve ter plaatse van de doorvoeren. Als Ts het verticale deel van de leiding dus wegwerkt achter een vaste koof en ter plaatse van de koof het plafond weg laat, dan lijkt een en ander gewoon te voldoen.

Volgens de website van Kiwa hoeft een mantelbuis alleen uit een stuk te zijn wanneer de gasleiding door een kruipruimte zonder waterdichte bodemafwerking loopt. Alleen in die situatie dient de mantelbuis ervoor om eventueel weglekkend gas te laten uitkomen buiten de kruipruimte. Voor de ruimtes op de begane grond en hoger wordt deze eis niet gesteld, het gaat dan alleen om thermische en mechanische bescherming. Dat is dan ook de reden dat een mantelbuis dan niet uit een stuk hoeft te zijn en bij koppelingen ook achterwege mag blijven.

Zodra de leiding is weggewerkt in de bouwconstructie, of is weggewerkt achter een vast plafond is de leiding al voldoende beschermd, de mantelbuis kan dan weggelaten worden. met uitzondering van de doorvoeren.

Dit is hoe ik de website van Kiwa lees.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Auto-Geen

muddyfox

  • #15
Tnx! Zo las ik het ook. Ik zal de hoek waar de leiding loopt wel vrij laten van glaswol voor de zekerheid. Dan zien je ‘m direct liggen, mocht iemand ooit dat plafond eruit halen. De rest stop ik wel vol, ik heb het toch in huis. Dan kan er ook minder gas ophopen in het plafond. Ik zal in de koof een ventilatieroostertje aanbrengen voor beluchting, zoals Uponor zelf voorschrijft. Mocht het dan ooit toch lek raken dan kun je het snel ruiken. Volgens mij wordt dit in de gasvoorschriften helemaal niet vereist (voor zover ik het heb kunnen vinden), maar het is een kleine moeite dus als het bijdraagt aan de veiligheid lijkt d keus mij simpel.

Over mechanische beschadiging maak ik me niet zo’n zorgen. Die gasleiding loopt in de hoek, onder de balkenlaag maar zo’n 10 cm boven het plafond. En er zit een hoop hout omheen getimmerd. Ik zou niet weten wat iemand aan het plafond zou willen hangen waar je zulke lange schroeven voor nodig hebt. En als dat plafond er ooit uit moet zou je ook behoorlijk lomp te werk moeten gaan om in die leiding terecht gekomen.

Ik check het nog even bij de gasfitter maar denk dat het zoiets moet worden!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Slotje omdat we hier in principe geen uitbesteed werk bespreken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu