Gasaansluiting verwijderen, en wat met leidingen inpandig?

Karin1234

  • #1
Hopelijk kan iemand mij verder helpen;
Met Liander ad lijn werd het niet duidelijk genoeg

Ik heb in een flat in mijn appartementje twee gasleidingen vanaf de meter (aldanniet middels een vertakking, dat weet ik niet precies). Eentje naar het fornuis -> deze is afgedopt. Andere naar de geiser. geiser is stuk, kraantje zit dicht.
Kraantje hoofdkraan in de meterkast zit ook dicht. Ik hoopte te wachten op de gemeente subsidie om de gasafsluiting volledig te laten verwijderen (kost 685 eur hier, ik neem vastrechtkosten tijdelijk maar voor lief) maar die subsidie regeling kan > 1 jaar nog duren. Hoe lang mag je de kraantjes gewoon dicht laten, zit hier een beperking op ivm veiligheid?

ander vraag;
stel Liander koppelt op mijn verzoek toch structureel de gasafsluiting/meter af. Wat doen zij dan precies? Ik neem aan dat er ergens een snee komt in mijn leiding vlak na de meter? Immers de boel moet los van elkaar? Maw de leiding die mijn huis ingaat wordt een loze leiding? Ah begin losgesneden van de hoofdleiding die zelf afgedopt wordt, en ah einde zit er een kraantje? Klopt dat of gaat het anders?

Moet ik ah uiteinde van de inpandige leiding nog een dop op laten zetten ipv dit kraantje? (leiding is geheel loos dus ik snap niet waarom dat dan per se nog zou moeten?
OF moeten de inpandige leiding helemaal verwijderd worden als er geen gasmeteraansluitng meer is (dit zou niet tof zijn, kan er niet bij).

stel de gasmeter blijft , maar ik moet wel de kapotte geiser erafhalen (heb die ruimte nodig voor boiler). Kan ik dan toch de inpandige leidingen laten zitten? En moet deze dan ah eind afgedopt worden?
En wat ah begin (vlak na de meter). Wat moet daar gedaan worden?

uiteraard ga ik zelf nix doen maar iemand inhuren, wil alleen beslagen ten ijs komen in het bespreken wat er moet gebeuren. Ik hoop dat iemand de vragen in de drie gevallen kan toelichten.
Alvast dank!!
 

Karin1234

  • #3
Dank maar het gaat me in deze juist niet om de juridische strijd en argumentatie jegens Liander. Ik weet dat daar een en ander speelt en lees dat op internet al her en der.

Het gaat me om de technische vragen die ik stel, ik hoop datf iemand mij daarmee kan helpen.

Bvd
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Waarschijnlijk zal de netbeheerder alleen de hoofdkraan dicht zetten en in die positie verzegelen.
Als jij verhuist en de volgende eigenaar wil weer gas, halen ze het zegel weg en kan de gaskraan weer open.

Dus antwoorden:
Ja als de hoofdkraan dicht is kan dit eindeloos lang zo blijven.

Nee het is niet nodig de leidingen te verwijderen.

Dop of kraan bij de oude geiser maakt niet uit, een open ´gat´ in de muur vervuilt de leiding en is ongewenst als de hoofdkraan toch lekt of open gaat.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Het enige wat u behoeft te doen is de binneninstallatie van de gasmeter te verwijderen. beide zijde van de leidingen afdoppen. Dus met andere woorden u maakt een visuele onderbreking tussen gasmeter en binneninstallatie.

Als u nu de geiser verwijdert mag u alles weghalen inclusief de gaskraan, en deze afdoppen.

Ook al staat er geen gas meer op afdoppen is toch wenselijk ivm de gaslucht welke u nog enige tijd zal blijven ruiken als u niet afdopt.


John
 

Karin1234

  • #6
Bedankt voor de reacties
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu