Fundering traptredes voordeur

Jeroen68

  • #1
Voor de voordeur moet een opstapje komen. Twee treedes. Belgisch hardsteen. Onderste trede is een plaat van 130x65cm, bovenste 100x50cm. Onder de twee platen staan plinten ter hoogte van 12cm. Platen zijn 5cm dik. Gewicht is iets boven de 200kg.

Volgende week graaf ik de mantelbuizen voor nieuwe meterkast in de grond. Precies onder het toekomstige trapje (natuurlijk....). Ik graaf dus ruim een halve meter zand onder de trap weg en gooi dit weer terug. Maar dit is dan zeker niet ingeklonken.

Onder de plint onder de eerste treede kom ik weg met een betonnen plaat, of een gemetselde rand. Vraag is alleen wat ik eronder voor fundering moet maken op de vers omgewoelde aarde.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hardhouten palen de grond in slaan en daaranvast maak je horizontale liggers (ook van hardhout). Hierop laat je de hardstenen platen rusten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Palen in de gornd slaan bij de voordeur is knap gevaarlijk, voor je het weet zit je door een gasleiding, riolering etc.
Absoluut niet verantwoordt.

Uitgraven en een betonnen fundering storten tegelijk met het graven de sleuf voor de pijp, ook met uitgraven voorzichtig zijn i.v.m. diverse aansluitingen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je moet natuurlijk ook niet als een gek die palen de grond in rammen. Voorzichtig met een grondboor stukje voor stukje dieper gaan.

Daarnaast vind ik een betonnen fundering storten ook niet echt gevaarvrij: als de gasaansluiting vervangen wordt kunnen ze nergens meer bij.
 

Jeroen68

  • #5
Ik heb een grondboor. Ik zou ook in een aantal diepe gaten wapeningsstaal kunnen steken en volstorten met beton. Aan de uiteinden van het staal dan een 'vloertje vlechten' en een 5cm dikke betonlaag als bodem voor de trap maken. Lijkt dat zinvol?

En als ik dat doe, hoe zorg ik bij de 'palen' dat het water van het beton niet de grond inloopt en ik slecht beton krijg? Normaal bij een voet van een paal in de tuin hang ik een plastic zak erin bijvoorbeeld.
 

Millew

  • #6
In de grond gevormde funderingspalen worden ongeveer op de zelfde manier gemaakt. De buitenschil van het beton wordt wel iets minder van kwaliteit maar voor een funderingspaal is het nog wel goed genoeg.
De draagkracht van een op druk belaste funderingspaal wordt voornamelijk bepaald door het oppervlak van de paalvoet en de druksterkte van de grond er onder. Dat is over het algemeen een stuk minder dan de druksterkte van de paal zelf.

Het is in dit geval veel belangrijker dat je het beton goed verdicht en ook niet van grote hoogte in het gat kiepert, waardoor ontmenging kan ontstaan.
Gebruik dus een buis om doorheen te storten. Tijdens het storten trek je die steeds wat omhoog. Met die pijp kan je ook het beton laagsgewijs verdichten door aanstampen of trillen. Je vult daarmee ook alle oneffenheden in de wand van het gat op met beton.
Op deze manier kan je zelfs in een gat met grondwater er in nog een goede stevige paal maken.

Je kan ook no-mix beton gebruiken. Ik weet alleen niet of het water dan ook voldoende onderin de paal komt. Ik heb dat spul nog nooit gebruikt.
De sterkte daarvan zal ook niet geweldig zijn. Het wordt toch voornamelijk toegepast als ballastbeton.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
No Mix is ideaal. Ik heb er flink wat palen van een hekwerk (30 meter) mee verstevigd. Gaatje graven, emmer water erin en het zakje leegkiepen (beetje verdelen over het gat, niet op 1 plek leegstorten natuurlijk). Mengen hoeft - zoals de naam al aangeeft - niet. Binnen 30 minuutjes is het al flink hard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu