Frezen in draagmuur - horizontaal frezen

Isomis

  • #1
Wij hebben een bedrijfspand waarin we elektra naar de overkant moeten krijgen op de eerste verdieping. Frezen in de vloer kan niet wegens vloerverwarming en leidingen langs het plafond is ook niet echt fraai.

Het gebouw heeft als constructie zandkalksteen blokken van 15 centimeter dik. Deze muren zijn dragend en de hele constructie van het gebouw rust erop, dus het dak en vloer eerste verdieping.. Het liefst frees ik alles horizontaal naar de overkant. Alleen ik heb mensen gesproken die zeggen "Ja kan makkelijk, die stenen zijn dik genoeg" en er zijn mensen die zeggen "ik zou nooit frezen in een draagmuur".

Ik kan op het internet ook niet echt goede onderbouwing vinden of het wel of niet kan. Het enige wat ik kon vinden is dat bij een 12cm dikke muur de draagkracht met 12,5% afneemt als je horizontaal gaat frezen. Wat raden jullie aan inclusief onderbouwing?

Zie foto's van de situatie.

8C900F32-2AC9-4E63-A0BF-E07670D4D236.JPG


IMG_0811.jpg
 

Bramb

  • #2
Waarom geen vals plafond erin? Verschillende voordelen zoals flexibele lichtpunten, ventilatie mogelijkheid, geluidsdempende platen etc. En natuurlijk de ruimte voor electrabuizen.
 

BigBert

  • #3
Niet horizontaal frezen in de muren. Al helemaal niet in een bedrijfspand. Denk aan de aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu