Ijzeren frame voor aquariummeubel

Marcel L

  • #1
Ik heb een vraagje over een nog te maken aquariummeubel. Of beter ik het er 3 vragen specifiek over het frame ervan. Ik hoop echter wel dat dit de goede rubriek is.
Mijn plan is om een ijzeren frame te (laten) lassen voor een aquarium van 175x60x60 cm. In totaal, met glas, water, zand en stenen, komt dat neer op ruim 1000 kg. Het aquarium zelf komt direct op een plaat watervast verlijmd multiplex. En deze plaat wil ik op het frame monteren. In de bijgevoegde tekening kan je zien wat ik zou willen.

Mijn eerste vraag is of iemand kan zeggen hoe dik het frame (de ligger bij A en de poten bij B) zouden moeten zijn om die 1000 kg op te kunnen vangen. Ik weet niet of ijzeren balken van 20x20 mm of 25x25 mm of misschien wel balken van 25x40 mm (allen een ijzerdikte van 1,5-2 mm) kan gebruiken.

Mijn tweede vraag is of ik de middenpoot (in de tekening bij het vraagteken) weg kan laten (hangt natuurlijk samen met de eerste vraag).

Mijn laatste vraag of ik onder de poten nog een ijzeren balk leg om de druk beter te verdelen. Ik heb thuis een betonnen vloer waarom parket gelegd is.

Ter volledigheid, de metalen hoekprofielen bij C zijn ter versteviging en hier komt een houten plaat op te liggen.

Alvast bedankt voor de info,
Marcel

 

Black Knight

  • #2
20x20 of 25x25 is wel erg licht voor dergelijke constructie volgens mij. 25x40 trekt er al meer op. Qua materiaaldikte zou ik voor 2mm (of zelfs 3 mm) gaan. Ook zou ik de middenste staanders zeker plaatsen (hierdoor wordt het gewicht al vanzelf beter verdeeld over de vloer).
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #3
De middelste poot zeker plaatsen, nog niet eens zozeer voor gewichtsverdeling op de vloer alswel tegen het doorbuigen van het frame.
Uw bak barst gegarandeerd als u dit niet doet.

Wij hebben ook zo'n soort bak gehad en die stond op een frame van koker 30x30mm.
 

Marcel L

  • #4
Dank jullie allen voor je antwoorden! Ik dacht zelf dat een aquarium eigenlijk zelf zo stijf was dat je het zou kunnen opvatten als een 'deel van het frame' en dat daarom de ligger niet door zou kunnen buigen. Maar je wilt het natuurlijk niet riskeren dat je ruim 600 liter water over je vloer krijgt....Ik ga het frame maken van 25x40 mm of 30x30 mm balken.
Denken jullie dat je met 6 poten nog de 'liggers' (D in de tekening) moet gebruiken om indrukken van de ondergrond (parket met daaronder egalisatieplaten en dat op beton) te voorkomen? :?:

Groet, Marcel
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Neem vierkante buis voor zo'n frame.
*wgb*
 

Flat4ever

  • #6
25*40 is sterker op doorbuiging dan 30*30 Ikzelf zou voor 40*40 dikwandig gaan (4,5mm). En verder zorgen dat je onderste dwarsbalk meteen je vloerdrager is.


Anders draag je namelijk 1000kg op 6 pootjes, van 30*30.

Denk dat dat na een lange tijd weleens je parket in zou kunnen drukken.
 

Marcel L

  • #7
:D Allemaal bedankt voor de tips!!!
Groet
Marcel
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik zou er een paar stelschroeven onder lassen zodat je het frame exact waterpas kan zetten.

is wel zo mooi.

ps met 6 pootje komt er op de middelste twee pootjes ongeveer 310 kg (per pootje te rusten)

neem de pootjes vierkant dan zijn ze in beide richtingen even sterk
de boven regel kan je eventueel rechthoekig nemen
deze moet je dan rechtop toepassen.
 

Marcel L

  • #9
Beste Boertje125
ook bedankt voor je reactie.
Ik neem aan dat je stelschroeven maakt door een moer in de poot vast te lassen en een bout erin te draaien tot de goede hoogte. De hele kast staat dan op 6 bouten. Maar als je er stelschroeven ondermaakt wordt het dan niet "wiebelig"? Of is mijn idee van een stelschroef niet goed? En als je stelschroeven gebruikt, dan heeft een vloerdrager (D in de tekening) denk ik geen zin.
Hoe heb je eigenlijk berekend dat er 310 kg op de middelste poten rust?
groet
Marcel
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Voor de stelschroeven kunt u de pootjes van een wasmachine gebruiken, die zijn wat groter met rubber of kuststof eronder en drukken daardoor niet in de vloer.
In de poten de goede maat moeren lassen, liefst koppelmoeren, die zijn veel langer en blijven beter recht in de buis zitten, ik dacht M10 zo uit m'n hoofd.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Inderdaad las een moer onder in de koker
neem een M16
op de bout draai je een extra moer om de stelschroef vast te zetten als
e.a op hoogte staat.
op de kop van de bout las je een plaatje rond 50 of zo om de druk te verdelen.eventueel lijm je hier nog een stukje rubber onder.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu