Fornuisgroep gebruiken als gewone groep

KoudwaterKees

 • #1
Momenteel ben ik bezig om de aansluitingen voor te bereiden voor de nieuwe keuken in ons nieuwe huis (bouwjaar 1995).
Omdat de ‘kooklocatie’ verplaatst, zou ik de vd-draden van de oude twee fase fornuisgroep willen gebruiken als een normale (enkele) groep.
Er lopen nu dus twee bruine, twee blauwe en een groen/gele draad in de buis. Gezien de loop van de buis naar de meterkast denk ik niet dat het lukt om een bruine en een blauwe draad te verwijderen.
Is er een nette manier om de vijf draden aan te sluiten zowel in de meterkast als in de inbouwdoos?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jules1962

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Toch zul je de 2 overgebleven draden eruit moeten trekken.
  Voor de netheid zou ik de kookgroep ook even vervangen voor een enkele 2 polige automaat of als de kookgroep te scheiden is, de mechanische koppeling tussen de 2 automaten verwijderen, zodat je 2 aparte automaten overhoudt.

  Mocht je een 3 fasen aansluiting hebben, zou ik de 'kooklocatie' op een krachtgroep (3 fasen automaat) aansluiten.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  KoudwaterKees

  • #3
  Bedankt Jules1962 voor je advies (en bevestiging). Ik kon eigenlijk ook geen andere manier bedenken die voor de volgende bewoner te begrijpen is. Ik ga de draden eruit trekken, misschien valt het mee.

  Er komt een nieuwe fornuisgroep aan de andere kant van de keuken en ik heb een 3x25A aansluiting aangevraagd. De vragen die ik hierover heb, volgen nog.
   

  Jules1962

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Wat ik meestal doe als ik enkele draden eruit wil trekken, en er wat in wil laten zitten.
  De draden die ik er in wil houden buig ik helemaal om parallel aan de leiding, of ik sluit op die draden een kroonsteen of iets anders aan zodat die niet door de buis heen kunnen én buig ze om, zodat ik bij het eruit trekken van de draden de andere draden in de leiding blijven zitten, desnoods trek je de draden er een voor een uit.

  En uiteraard in de keuken de perilex vervangen voor een gewone contactdoos.

  Plaats anders even een foto van je groepenkast op het forum, dat kan een hoop dingen duidelijker maken.
   
  Laatst bewerkt:

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Op de inbouwdoos waar een perilex in zat, past geen geen "normale" wandcontactdoos. Er is vast iemand die wel weet of daar verloopplaatjes voor te krijgen zijn.
   
  • Like
  Waarderingen: Jules1962

  Jules1962

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Klopt helemaal Rola, even over het hoofd gezien.

  Dit kwam ik na wat Googlewerk tegen.
   
  Laatst bewerkt:
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker en Rola

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #7
  Draden eruit trekken lukt meestal vrij makkelijk. Inderdaad even zekerstellen dat de overige draden op hun plek blijven.

  Als het opbouw is dan kun je gewoon een nieuwe wcd plaatsen. Bij inbouw is de oplossing uit het gelinkte topic prima te doen.

  Wellicht voorbarig of ten overvloede maar in een 3f installatie straks altijd voor een 3f krachtgroep gaan en geen kookgroep.
   
  • Like
  Waarderingen: Jules1962

  Jules1962

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Inderdaad de vraag...
  Is het opbouw of inbouw?:wink:
  Niet goed gelezen, inbouw.:oops:
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #9
  We gaan tegenwoordig als snel uit van inbouw maar vooral in kook eilanden wordt vaak opbouw geplaatst in een kast.
   

  Jules1962

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  In de openingspost staat dat het om een inbouwdoos gaat. :wink:
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #11
  Potverdikke, scherp hoor Jules! En dat op de zondagmiddag zelfs.

  Dan moet TS inderdaad het door jou gelinkte topic even lezen.
   
  • Like
  Waarderingen: Jules1962

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #12
  Ik zou niet weten waarom je die 2 extra draden eruit moet trekken. Gewoon aan 2 kanten afisoleren en ze zitten toch nergens voor in de weg?

  Alleen in de groepenkast liever geen losse lasklemmen gebruiken. Heb je wat ruimte op de DIN-rail over? Dan kun je 2 rijgklemmen gebruiken. Of lasklemmen geplaatst in een DIN-rail montage adapter:
  452172168.jpg

  Aan de andere kant in de inbouwdoos gewoon 2 lasklemmen op de ongebruikte aders en een WCD monteren met zo'n adapterring.

  En natuurlijk de kookgroepautomaat vervangen voor een normale. Of je moet de brug eraf kunnen halen, waardoor je 2 normale automaten overhoudt.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #13
  Ik ben geen fan van overbodige draden in de installatie laten zitten en zou ze er altijd uit trekken. Dan zit je ook niet met het afdoppen in de groepenkast te kijken.

  Heb eens begrepen dat je een overbodig geworden deel van de installatie moet verwijderen volgens de norm maar weet niet of dat nog zo is. Ik doe het meestal wel, zeker als al duidelijk is dat de draden in de toekomst niet meer nodig gaan zijn.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #14
  Nergens in de norm staat dat je alle draden moet gebruiken...

  Dan zou ik thuis wel aan de beurt zijn zeg... Heb bij alle lichtschakelaars alvast een nuldraad getrokken (want misschien zet ik er een keer een dimmer of een slimme schakelaar in die een nul nodig heeft), heb overal in de tuin 4x2,5+as liggen terwijl ik eigenlijk aan 2x2,5+as genoeg had (want misschien krijg ik ooit behoefte om een deel te schakelen...), heb diverse loze leidingen achter de keuken al bedraad met 3x2,5 omdat ik er beter bij kon zonder keuken geïnstalleerd.

  Je weet nooit wat de toekomst brengt.

  Wat nou als dit een kabel was i.p.v. draad in buis? Kabel vervangen?

  Als het echt zo'n uitdaging is om die draden te verwijderen zoals @KoudwaterKees denkt, dan zou ik ze mooi laten zitten.
   

  HBH

  • #15
  XanderH schreef:
  Ik zou niet weten waarom je die 2 extra draden eruit moet trekken. Gewoon aan 2 kanten afisoleren en ze zitten toch nergens voor in de weg?
  Ik zou ze gewoon laten zitten, ook al vanwege de "moeilijke loop". Ze zitten niets en niemand in de weg. En een paar reserve aders voor eventueel toekomstig gebruik kan nooit geen kwaad.
   

  Jules1962

  Vaste Beantwoorder
  • #16
  Zolang je deze aders maar niet gebruikt voor eventuele uitbreidign met een extra groep, want 2 verschillende groepen door één buis is weer niet toegestaan.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #17
  Blijft een persoonlijke afweging dan.
  Als ik een perilex vervang door een wcd en er zeker van ben dat dit niet meer teruggedraaid moet worden dan verwijder ik de overbodige draden.

  In situaties waar de draden nog wel van pas zouden komen (zoals nul richting schakelaar) dan laat ik ze ook zitten.

  Als TS verwacht de draden er niet gemakkelijk uit te krijgen dan kunnen ze dus blijven zitten mits deugdelijk geïsoleerd (vooral in de groepenkast!).
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu