Fluitende ketel Atag

Huubzelf

  • #1
Hallo,

Wie kan mij een tip geven voor het volgende probleem ?

1,5 jaren geleden verhuisden wij naar een huis met een Atag HR27 ketel.
Aankoopdatum volgens het garantiebewijs is december 1995.
Deze ketel produceert regelmatig fluitende en/of jankende geluiden.
Wat is hier aan te doen ?
De vorige eigenaar trachtte het probleem op te lossen door een fles afwasmiddel in de leidingen te brengen en dit een tijd lang rond te laten pompen. Dit werkte echte maar enkele maanden.

Een andere onhebbelijkheid van de installatie is, dat ik om de 2 dagen op zolder het ontluchtingskraantje van de toevoerleiding even moet openen om de lucht er uit te laten. Dit gaat al 1,5 stookseizoenen zo en er komt gewoon geen einde aan.

Korte beschrijving:
De ketel hangt in de kelder. Van uit een punt in de woonkamer lopen leidingen naar een slaapkamer. tot hier geen problemen. vanaf die slaapkamer lopen de leidingen via de zolder (met dus 2 ontluchtings kraantjes) naar de 2 resterende slaapkamers. U raad het al: hier valt de verwarming om de paar dagen uit.

Zijn er automatische ontluchtingen te koop, zodat ik niet iedere keer de zolder op moet ? Of heeft er iemand een beter idee ?

Alvast bedankt voor elke tip

Huub
 

Chathanky

  • #2
Zelf ontluchters zijn bij de bekende bouwmarkten te koop.

Maar dat er zoveel lucht telkens terug komt bevreemdt mij, dit zou na een paar keer ontluchten weg moeten zijn.
 

Ketelman

  • #3
Hangt een beetje af waar het fluitend geluid vandaan komt, zou een versleten cv pomp kunnen zijn maar van een service monteur van atag heb ik ook eens gehoord dat het veroorzaakt kan worden door de brander.

Wordt het geluid geproduceerd als het toestel daadwerkelijk brandt (dus vlam in de ketel is) of ook als de brander nog niet aan is?
 

Serviceman

  • #4
Ik denk dat het probleem begint als je temperatuur van het cv water oploopt onder het stoken, mijn vermoeden is dan ook dat je warmtewisselaar verkalkt is.

Waardoor de vorige eigenaar er afwasmiddel in je cv installatie gooide en er dan weer even vanaf was, maar dat de fluittoon toch weer terug kwam.

Bekijk uiteraard ook de zaken die Ketelman aangaf en mocht het probleem zich voordoen zoals ik het aangaf, kan je de warmtewisselaar spoelen met natuurazijn. Wat de meeste fabrikanten dan ook zeggen, probeer dit een keer of twee dan heeft het ook echt geen zin meer en wordt het een nieuwe warmtewisselaar.

En hou ook in de gaten bij welke temperatuur de fluittoon begint. Is dit bijv bij 80° verlaag dan je temperatuur naar 75° dan zal de fluittoon ook voor een bepaalde tijd verdwijnen, bij deze handeling is niet je probleem verdwenen.

Voor het spoelen van je cv ketel zou ik toch een vakman in huis halen, omdat je toch een paar handelingen moet verrichten, dat de natuurazijn daadwerkelijk in de cv ketel blijft en niet de hele cv installatie doorspoelt.
 

Erik

  • #5
Hoi

Als de ketel het lawaai maakt kun je de gaskraan dicht draaien.

Als het lawaai direct stopt komt het lawaai van de afstelling van het gas.

Als het lawaai steeds minder wordt dan is de warmtewisselaar verkalkt.

Atag ontkalk ik ook altijd met dreft (afwasmiddel), hebben ze me zelf ooit een keer verteld.

Het eventuele luchtprobleem kan uit je expansievat komen als deze op het moment bezig is met kapot gaan.

Groeten erik
 

Huubzelf

  • #6
Op de eerste plaats dank voor de snelle reacties.

Ik probeer nog wat meer info te geven:

Ik hoorde het fluiten enkele seconden geleden, ben even naar de thermostaat gelopen en zag dat het brandersymbool uit was. Mijn vrouw zegt dat ze bij het inschakelen deze geluiden hoort. Zij staat vaker naast de ketel in de kelder de was te strijken...

Heb zonet de boel weer ingeschakeld en geen geluid gehoord. Nu was de tijd erg kort en denk dat de pomp nog nadraaide ?

Misschien dan toch een pomp-probleem.

Ik probeer nu uit te vinden of dit zo is: wanneer start en stopt de pomp (met de schroevendraaierpunt tegen de pomp en de andere kant tegen je oor kan je horen of ie draait) en wanneer treedt het probleem op.

Tips, ervaringen en ideeën zijn natuurlijk altijd van harte welkom!
Ik zal verdere vorderingen en een eventuele oplossing natuurlijk melden.

Wat betreft het ontluchtingsprobleem: Iedere keer laat ik weer gedurende enkele seconden lucht ontsnappen op het hoogste punt van de installatie,
(toevoerleiding) en dan doet ie het weer enkele dagen. Dit heb ik inmiddels wel 50x gedaan.

Het hele systeem riekt trouwens naar zelfbouw. Er zijn hier en daar koperen waterleidingen gebruikt, de rare bochten in sommige leidingen en de versprongen gaten in de muren, de vreemde opbouw van het leidingenstelsel via een slaapkamer en dan via meterslange leidingen op zolder naar de andere 2 slaapkamers doen vreemd aan.

Ik denk er over om nieuwe leidingen te plaatsen, vanuit de keuken omhoog direct naar de 2 slaapkamers. Maar eerst vraag ik via dit medium aan mensen die er meer verstand van en ervaring in hebben.

Alvast bedankt,

Huub
 

Chathanky

  • #7
Over het onluchten: dan is er een kleine opvangbuffer voor lucht en is het plaatsen van een zelfontluchter wel aan te bevelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu