Fluitend geluid douchemengkraan na vervangen stopkraan

Youri165

  • #1
Mijn HansGrohe 1001SL douchemengkraan uit 2004 lekte een beetje. Nieuwe stopkraan besteld, HansGrohe elastop bovendeel 1/2", HansGrohe artikelnr 94149000. Deze nieuwe stopkraan is keramisch, de oude was dat niet. Het lekken is verholpen, alleen nu maakt de kraan precies op de 'gewenste' waterintensiteit een fluitend geluid. Ook met de doucheslang eraf, dus probleem zit echt in de kraan. Nagezocht op het forum, naar aanleiding daarvan de andere kant (thermostaat) schoongemaakt. Hielp niet. Toen de oude stopkraan weer even gemonteerd, en zowaar: fluittoon was weg. Het zit hem dus toch in de nieuwe stopkraan. Als ik de oude en de nieuwe naast elkaar leg (zie foto) dan is duidelijk te zien dat de nieuwe stopkraan een witte 'ring' met een kleinere opening heeft, terwijl de oude kraan gewoon 'open' is. Omdat het geluid behoorlijk irritant is (en door hele huis te horen) zoek ik een oplossing. Idealiter een andere passende stopkraan (heb ik niet kunnen vinden), en anders overweeg ik om in de witte ring de doorstroomopening ter vergroten. Zou dat zin hebben, of maak ik dan iets onherstelbaar stuk, of is er een betere oplossing?

PXL_20220503_150114297.jpg
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
  • #2
Staat op die oude een nummer op de rand.
Ik zag wel op tekeningen dat er verschillende productie jaren zijn met andere onder delen.
Anders even een mail sturen naar hansgrohe service. klik hier
 

Youri165

  • #3
Op de oude staat het nummer 94149. Ik had dezelfde vraag aan de winkel gesteld waar ik de nieuwe gekocht had, die hadden hem doorgestuurd naar hansgrohe, maar dat leverde helaas slechts een antwoord op waar ik niets mee kon (kraan is oud, wordt sinds 2011 niet meer geleverd, nieuwe onderdeel is keramisch, oude niet, kraan is uit garantie). Inderdaad dus meerdere productiejaren. Maar goed, die beantwoording ging over meer schijven, dus misschien kan ik mijn vraag nog een keer heel gericht aan de serviceafdeling stellen. Maar ik verwacht daar eerlijk gezegd niet heel veel van, vandaar mijn hoop op dit forum....
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die witte schijven zijn van keramiek daar ken je niks mee.
Eigenlijk wat vreemd is dat er in die oude een veer zit en langer is lijkt het.
Zit hier een klepje in of zo?
En die heeft een nut, maar waarvoor.
Ook ziet de oude anders uit dan de nieuwe
Deze kwam ik tegen via hans grohe pro en die lijkt op de oude zie onder rand.
1652526301762.png
1652526445154.png

94149000 (hansgrohe.nl)
 
Laatst bewerkt:

Youri165

  • #5
Het witte deel op de foto is in mijn beleving een redelijk zacht kunststof deel (hij zit nu in mijn kraan natuurlijk). Jouw nieuwe afbeelding is exact degene die ik heb. Lengte is hetzelfde, mijn foto geeft wat vertekend beeld. Wat betreft de veer: er is geen klep. Als je de oude kraan dichtdraait draai je gewoon een stift in de opening, enige wat ik kan bedenken is dat die veer het deel aandrukt waar de stift sluit.
Het gat in het witte deel is niet om de doorvoer af te sluiten, maar wel om te beperken (is mijn idee).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu