Flow warmtepomp en COP berekening

Leandres

  • #1
Voor mijn warmtepomp installatie wil ik een aantal additionele meters toevoegen om o.a. de COP te berekenen. De warmtepomp (11kw) wordt over een kleine 2 maand geleverd/geïnstalleerd en omdat alles toch nog aangelegd moet worden wil ik van de gelegenheid gebruikmaken dit gelijk goed te doen.

Er zit bij mij wat onduidelijkheid over flow en leidingdiameters.

Het is mij bekend dat bij een lagere delta T een groter debiet nodig is. Om die reden heb tijdens een grote verbouwing 2,5 jaar geleden, waarbij tevens vloerverwarming is aangelegd, de hoofd CV leidingen laten uitvoeren in 28mm diameter. Tevens zijn mijn vloerverwarming stringen tussen de 60 en 80 meter maximaal.

Met de installateur van de warmtepomp heb ik afgesproken een Kamstrup Multical 303 meter te plaatsen om hiermee zelf extra berekeningen te kunnen doen, en tevens de data via Modbus op te kunnen nemen in mijn HomeAssistant domotica systeem. Naar mijn idee hebben we destijds een goede keuze gemaakt om 28mm hoofdleidingen aan te leggen, echter de Multical 303 heeft een DN van 20. Deze zal geplaatst worden ergens tussen de binnenunit en het buffervat schat ik in. Zorgt deze kleinere diameter nu niet voor een SPOF in de algehele flow van het systeem? Als ik de specificaties bekijk van dit apparaat voldoet deze wel aan het totale flowbereik van het systeem.

Flow berekening via een online site geeft aan:

Flow 1890 l/h bij 11kW en delta T van 5 graden
Flow 515 l/h bij 3kW en delta T van 5 graden

Het VVW systeem bestaat uit 10 groepen met een theoretische maximaal instelbare flow van 2,5 l/m per groep (== totaal 1500 l/h).

In onderstaande tabel zijn alleen de onderste 2 modellen met DN20 uitgevoerd. Echter moet ik nu de nominaal 1,5m³/h versie nemen of toch de 2,5m³/h versie.

1667901920874.png


Ik wil graag begrijpen waarom enerzijds 28mm hoofdleiding wenselijk is en in dit hoofdleidingnet DN20 apparaat geen probleem zou zijn. Iets gaat daar in mijn hoofd scheeft wat ik nu nog niet begrijp.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het is geen probleem, de totale weerstand vam je transport leiding is gewoon heel laag, bij dn20 en een paar bochten gaat dat snel te hoog worden.
 

Leandres

  • #3
Okay tnx. Dus qua flow bereik zou de 1,5m³/h voldoende moeten zijn denk ik?
 

ADDave

  • #4
Multicals zijn doorgaans altijd kleiner dan de diameter van je hoofdleiding.
Het precieze weet ik er niet van maar het heeft iets te maken met het correct kunnen meten van de flow.

1,5 l/s is goed. Hij kan max 3 l/s en daar blijf je onder.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Dat lijkt mij wel voldoende.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu