Flexibele RGA concentrisch in MV-afvoer

Atavus

  • #1
Beste vaklui, ik heb wat advies nodig over de CV-installatie van een door mij aan te kopen appartement. Ik heb geen foto's maar wel een goed beeld van de situatie.
Bewoner geeft aan dat de oorspronkelijke WTW de geest gaf en hij daarna t.b.v. de Mechanische Ventilatie een Itho ventilatiebox heeft laten installeren.
Omdat de RGA niet via de Itho kan lopen heeft de installateur (of hijzelf?) de RGA middels een dubbelwandige flexibele buis via een T-stuk in de afvoer van de MV geplaatst. Hij is dus als het ware concentrisch gemaakt, maar dan met 2 luchtuitstromen.
De rga steekt aan de buitenkant ongeveer 20cm uit de afvoerpijp van de MV (dat heb ik kunnen zien, hij woont op de bovenste verdieping en via het dakterras kan je enigszins in de schoorsteen kijken). De MV staat altijd minimaal op standje 1. Mij lijkt de kans op terugstromen van rookgas in de MV-uitlaat onmogelijk, tenzij de Itho box om welke reden dan ook zou uitvallen. Met mogelijk als gevolg dat rookgas in het MV kanaal zou kunnen stromen. Ik ben geen natuurkundige maar ik veronderstel dat de warmere rga-lucht de vrije ruimte instroomt en niet in het MV kanaal terecht kan komen. Ik heb me wat ingelezen en gezien dat een flexibele RGA verticaal moet lopen. Hij loopt v.a. de cv lichtelijk schuin naar boven (dus onder een minimale hoek) het T-stuk in, alwaar hij is aangesloten op een vaste pijp in de MV-uitlaat (volgens zijn zeggen, ik kan immers wel de flex pijp het t-stuk in zien gaan, maar niet wat zich in het T-stuk bevindt). De luchttoevoer is overigens ook gecombineerd, maar dan niet concentrisch, gewoon via een t-stuk een aftakking naar de cv. Wat ik graag wil weten of e.e.a. veilig en verantwoord is. In het bouwkundig rapport dat ik heb laten maken staat vermeld dat de aanleg "gekunsteld" overkomt en z.i. door een vakman bekeken zou moeten worden, maar er wordt niet aangegeven dat het onveilig is. Staat in het rapport onder het kopje 'op termijn' en niet bij 'onmiddelijk'. Mijn vraag aan de experts is: is dit een gevalletje 'levensgevaarlijk, onmiddellijk aanpakken' of 'geen schoonheidsprijs maar 't kan wel door de beugel'?
 

Lange Herman

  • #2
Dit kan ik (en met mij velen) onmogelijk op afstand beoordelen.
Het klinkt fout, maar ik zou dit eerst ter plaatse willen bekijken om een juiste conclusie te kunnen trekken.
Dus volg het advies van de bouwkundige op en laat er iemand naar kijken met verstand van zaken.
PS een flexibele afvoer mag wel iets schuin hoor. Hoe schuin is afhankelijk van het merk. 30 graden of minder tov vertikaal is altijd goed.
 
  • Like
Waarderingen: Onderhoudtje

Atavus

  • #3
Herman, bedankt voor je snelle reactie.
Met de verkoper had ik al besproken dat ik o.b.v. het keuringsrapport een korting wil op de overeengekomen koopsom (er waren meerdere problemen aangekaart door de bouwkundig inspecteur). Voor een beetje extra korting op de koopsom schakel ik zelf wel een vakman in. Of hij regelt het zelf via de VvE maar hoe dan ook wil ik het conform de voorschriften geregeld hebben. Te bedenken dat er onder hem nog 3 appartementen zijn die op hetzelfde ventilatiekanaal zitten. Ik moet er niet aan denken dat door mijn schuld (onbedoeld) er ongelukken kunnen gebeuren.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Hier kun je denk ik kort over zijn, het voldoet niet en is niet toegestaan. Zeker niet als het een gemeenschappelijk ventilatiekanaal is.

Als er sprake is van een VVE staat in de akte van splitsing en/of het huishoudelijk reglement zeer waarschijnlijk een bepaling over het doen van aanpassingen aan de installaties. Het vervangen van een WTW unit mag bijvoorbeeld meestal niet zonder voorafgaande toestemming van de VVE.

Als je het appartement koopt en de aanpassingen blijken in strijd te zijn met de reglementen van de VVE, dan ben je als nieuwe eigenaar dus richting de VVE ook verplicht om een en ander weer aan te passen zodat het wel voldoet.
 

Atavus

  • #5
Dank Mn, ik weet genoeg. Overdracht is pas in september, hij heeft dus een half jaar om samen met de VvE de installatie conform de voorschriften aan te passen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu