Flexibele afvoerbuis afzuigkap

Profiklusser

 • #1
Beste allen,

De ruimte tussen de bovenkasten en het plafond bedraagt 11,5 cm. De lengte vanaf de uitloop van de afzuigkap maar geveldoorvoer is ca. 190 cm. Hier zit op dit moment een flexibele afvoerslang van 12cm doorsnee. Geen starre slang maar een spiraal met kunstof/alu jasje. Gevolg is dat als je de afzuigkap aanzet ontzettend veel lawaai maakt van luchtstromen.

Nu heb ik de handleiding van de afzuigkap gelezen en er wordt een doorvoer van 15 cm doorsnee geadviseerd.

De geveldoorvoer vergroten naar 15 is geen probleem. Dat gaat lukken. Maar de ruimte boven de kastjes mogelijk wel.

Ik heb gezien dat er vlakke kunststof afvoeren beschikbaar zijn die qua doorvoer gelijk zijn aan 15cm doorsnee. Wellicht is het voor de brandwerendheid en kostenoogpunt een starre flexibele aluminiumbuis beter.

Is het mogelijk om zo'n buis weliswaar te schuiven in de 11,5cm ruimte boven de kastjes. Als dat lukt heb ik dus een ovale buisdoorvoer. Mogelijk komt er een knik in. Is dit voor de werking nadelig?

Tweede vraag is, als ik nu toch bezig ben, is het verstandig om tegelijk een terugslagklep te monteren? Moet dit dan bij de geveldoorvoer of bij de uitgang van de afzuigkap?

Groet,

Sari
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  Er zijn ook rechthoekige stalen kanalen te koop. Vanwege brandveiligheid heeft metaal sterk de voorkeur bij een afzuigkap. Een glad kanaal geeft sowieso minder herrie dan een geribbelde flexibele buis, zelfs bij dezelfde doorsnee.

  Een terugslagklep zit meestal bij de uitgang van de afzuigkap. Dat is bij problemen/vervanging meestal een gemakkelijker plek dan achter het plafond weggewerkt bij de muur. Als de afzuigkap er intern niet één heeft zou ik er zelf wel een plaatsen ter voorkoming van een koude windval als de kap uit staat.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu