Extra draden in plafondcontactdoos te gebruiken?

Ceciel

  • #1




Mijn zoon kreeg voor zijn verjaardag een discobol. Achter zijn plafondlamp blijken een heleboel draden te zitten, die in zwarte vierkantjes lijken te zijn 'afgedopt'. Ik wil hiervan een blauwe en een bruine gebruiken om zijn discobol aan te sluiten. Kan dat?

(Ik vroeg me af: zijn die extra draden 'beschikbare draden'of is dat zwarte plastic een 'splitser' die van 1 bruine draad 2 bruine draden maakt? Dan kan ik er niet zomaar één van lostrekken.)

Alvast bedankt voor het meedenken en advies geven!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Nee de overige draden kun je niet zomaar lostrekken. Als er geen vrije posities meer zijn in de zogenaamde lasklemmen, kun je er twee bijplaatsen of grotere toepassen, zodat alle draden van de zelfde kleur weer met elkaar verbonden zijn.
 

Ceciel

  • #3
In twee lasklemmen zitten vier draden (in de ene vier bruine en de andere 4 blauwe). In de twee andere zitten er maar drie per lasklem. In die lasklemmen zou ik dan een extra draad kunnen plaatsen om de discobol op aan te sluiten?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ja, maar moet hij geschakeld worden dmv de wandschakelaar?
 

Ceciel

  • #5
Vraag aansluiting discobol:

Ik zit nog te denken hoe ik e.e.a. aan zal sluiten. Bijvoorbeeld met 'een switch' op het plafond tussen de plafondlamp en de discobol (vanuit zijn hoogslaper kan zoonlief die dan bedienen). Dan werken de schakelaars óf voor zijn plafoniere óf voor zijn discobol. Betekent wel dat je als binnenstormende moeder bij een uit de handlopend discofestijn niet gelijk het licht aan kan doen :-). Als ik een aansluiting kan maken waardoor ze allebei tegelijk zouden kunnen branden, zou dat mijn voorkeur hebben. En dan de aan/uit-schakelaar van de discobol op het plafond bevestigen tussen lamp en discobol.


Vraag hotelschakeling:

Er is in zijn kamer nog een probleem dat ik graag zou oplossen: de hotelschakeling werkt niet. Zijn plafondlamp kun je aan en uit doen met zo'n trekkoord boven zijn bed, óf met de schakelaar naast de deur. Je kunt de lamp alleen aandoen met de schakelaar waarmee je hem voor het laatst hebt uitgedaan. Erg onhandig. Als ik hem 's avonds laat bij de deur uit doe, en zoonlief wordt 's nachts wakker om naar de WC te gaan, kan hij niet vanuit zijn hoogslaper het licht aandoen.

De plafondlamp zit aangesloten op een blauwe en een zwarte draad. Graag los ik het hotelschakeling probleem op. Moet ik daarvoor bij de schakelaar bij de deur en/of de trekschakelaar zijn? Op welke kleur draad moeten deze schakelaars zijn aangesloten?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Het is geen hotelschakeling maar een kruisschakeling.
Zie het eerste schema.
Het probleem dat je beschrijft komt doordat twee van de drie zwarte draden op de tweede schakelaar verwisseld zijn. De draad die naar de lamp gaat moet op het vaste kontakt maar zit nu op een van de twee wisselkontakten.

Als je het goed aansluit kan je de lamp weer op beide punten schakelen.

Sluit je vervolgens beide lampen aan op de zwarte en blauwe dan kan je ze tegelijk aan en uit doen.

Wel eerst de spanning afschakelen voordat je ook maar iets doet.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Frank, hoezo denk je dat het een kruisschakeling is? TS heeft het maar over twee schakelaars en geen drie of meer?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Sorry, slip of the mind, wisselschakeling.

Ik dacht achteraf nog heb ik nou kruisschakeling op geschreven, maar toen had ik de pc al uit...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu