Expansievat voor hout-cv systeem

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste klussers ;

Voor mijn hout-CV systeem ben ik op zoek naar een oplossing voor het volgende probleem. Ik bouw een systeem voor drie woonhuizen (woonboerderij) met een totaal aan watervolume van globaal 12,5 m3 ( systeem heeft twee buffertanks van elk 6 m3) Het volumeverschil van deze 12,5 m3 tussen 10 en 80 graden is globaal 200 liter.
Ik heb nu een tank van 600 liter die ik als open vat op het hoogste punt van m'n systeem heb staan. Kan ik de ruimte in deze tank boven het wateroppervlak met een compressor op druk brengen van bv 1,8 bar ? Of is dat onmogelijk zonder membraam ? Mijn hele systeem wordt dan een gesloten CV-systeem , wat mij weer andere problemen bespaart in de drie woonhuizen.

Alvast bedankt voor het meedenken.
 
Mooi vraagstuk, de druk in je installatie moet dan op het hoogste punt in ieder geval hoger zijn dan 1,8 bar, anders zal de lucht in je installatie komen. Als je vat groot genoeg is, en je pomp zit beneden dan kun je het vat open laten, zo was het vroeger ook.

Succes.
 
Ik wil het systeem toch graag op druk hebben , omdat ik anders in de drie woningen een probleem heb met de combi-ketels die daar staan. Deze blijven in gebruik als reserve verwarming voor de woningen en tevens als warmwatervoorziening. Ik heb gemerkt dat een gewone CV combi ketel alleen functioneert als er druk op het CV systeem staat. M'n hele Hout-CV systeem kan daarom dus geen open systeem worden. Bij iedere woning een warmtewisselaar om dit drukverschil tussen open- en gesloten systeem op te vangen lijkt me kostbaarder dan het hele systeem op druk van zo'n 1,8 bar.
 
Teken eens een hydraulisch schema van de installatie.

Ik zie nl. niet hoe jij wel alles kan koppelen zonder wisselaars dmv 1 gesloten systeem en niet met 1 wisselaar tussen de cv installaties en de hout installatie.

Daarbij vraag ik me ook af hoe je de cv's gescheiden gaat houden.
 
Precies.

Met platen wisselaars en aanleg thermostaat of temp. gestuurde kleppen als je een keer geen tijd hebt om de hout cv op te stoken.
Twee circuits is sowieso handiger.

Calenta :cool:
 
Combiketlel kan wel werken met een open systeem. Als de ketel laag zit en het open vat hoog. Op deze manier heb je altijd de statische druk in het systeem. Je bent in deze wel afhankelijk van het hoogte verschil, anders gaat het niet werken. Tevens kun je een probleem krijgen als de ketel een drukmeting heeft en daar elektronisch op ingrijpt.

Anders toch wisselaars, je bent dan waarschijnlijk wel pompen nodig welke ook energie verbruiken.

Succes.
 
Je kunt wel een vak hebben zonder membraam, maar dit wordt dan vaak gevuld met stiktof bovenin.(stikstofkussen)

je krijgt dan een vat als in het volgende topic: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/expansievat-froling.61552/


Rechts zie je de stikstof fles staan, boven de vaten loopt de stikstofleiding.
Op deze vaten zit een kijkglas, waarmee je het waterpeil in het vat insteld.
Vaak wordt dit gecombineerd met een automatische vulinstallatie.(bestaande uit een vlotterbak en een pomp)

Ik denk echter niet dat het vat wat je nu hebt staan per se geschikt is om onder druk te werken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan