Expansievat nodig?

Helpmnkoelkastisstuk

  • #1
Even een simpele vraag mensen (denk ik):

Ik heb momenteel stadsverwarming, maar wil hier misschien in de toekomst iets anders voor in de plaats. De druk van het leidingsysteem is nu zo'n 3 bar. Geen idee waarom de druk van het systeem zo hoog is. Hoe dan ook, als ik de stadsverwarming afsluit en hier een gasketel, warmtepomp, zonneboiler o.i.d. voor in de plaats neem kan de druk volgens mij best terug naar 1 bar. Nu vraag ik me af of ik dan nog een expansievat nodig heb. De leidingen kunnen nu immers wel 3 bar aan. Een overstortventiel van pakweg 4 bar lijkt me dan voldoende. Of ligt dat alleen aan de warmtebron die ik dan neem?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een expansievat dient ervoor om de druk door uitzetten van water op te vangen.
Water is niet samendrukbaar waardoor bij een druk van 1 bar en je dit water iets verwarmt de druk belachelijk hoog kan oplopen.

Een overdrukventiel is een beveiliging, eenmaal aangesproken is deze vaak defect.

Dus ja er moet een expansievat bij.
 

Tumkie

  • #3
Even googlen naar de functie en belangrijkheid van een expansievat in een cv-installatie...
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #4
Oké duidelijk, bedankt!

Weet iemand trouwens waarom de druk in mijn stadsverwarmingsleiding zo hoog is? Misschien omdat het systeem (gedeeltelijk) door een flat (acht verdiepingen) heen gaat? Mijn eigen pand is maar vier hoog.
 

JeffreyD94

  • #5
Als dezelfde installatie ook aangesloten zit op de 8e verdieping hoge flat is dit logisch, ga ervan uit dat een verdieping 3 meter is, wat neerkomt op 4 verdiepingen x 3 meter = 12 meterwaterkolom.
12 mwk : 10 = 1,2 bar. (10 meter verliest 1 bar druk)
3 bar - 1,2 = 1,8 bar hoogte punt. Dus ongeveer tussen 2,7 en 3 bar is vrij normaal dan.

Echter je hebt het over een gastoestel plaatsen in een flatgebouw met nu nog stadsverwarming. Ben je toevallig de bovenste bewoner? Moet je wel toestemming vragen van de VvE, kan je doorvoer zo naar dak maken. Echter of de gasleiding berekend is om CV toestellen te plaatsen is betwijfelend. Gasmeter geeft vaak al aan of dit mogelijk is, mits gasmeter en gelijktijdigheidsfactor juist is toegepast etc...
Verwacht ik dat dit niet 1,2,3 mogelijk is, vaker verkeerde situaties aangetroffen.

Indien je niet de bovenste bewoner ben adviseer ik een goede CV bedrijf te regelen vanuit de buurt. Je zit toch met je rookgassen welke juist afgevoerd moeten worden etc hun kunnen ter plekken een passende oplossing bedenken welke verantwoord is.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #6
Erg bedankt voor je uitgebreide uitleg Jeffrey.

Ik ben de bovenste bewoner inderdaad, van het vierhoge appartementsgebouw. Misschien dat ik inderdaad een CV-ketel neem, maar er moet nog iets anders bij, aangezien ik liever niet alleen op gas verwarm. Wellicht een zonneboiler en/of een pelletkachel. Of misschien zelfs geen CV maar een airco (lucht-lucht warmtepomp) en/of infraroodverwarming. Een lucht-water warmtepomp kan bij mij niet vermoed ik vanwege een te lage isolatiewaarde en geen lagetemperatuurverwarming (LTV).

Mijn gasaansluiting is denk ik geen probleem, want mijn warm water gaat al met gas via een geiser. Alleen wil ik die op den duur afsluiten en als er een ketel komt wil ik die op een andere plek.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Wat is de diameter van de gasleiding?
Die moet voldoende zijn voor het vermogen van de ketel, als er alleen een geiser op zit kon de leiding wel eens te dun zijn.
Ik zou in uw geval contact opnemen met een installateur om eens te kijken wat de (on)mogelijkheden zijn, dat is op afstand moeilijk te4 beoordelen.
Of een offerte vragen aan een paar installateurs, u kunt dan gauw genoeg zien wat er wel of niet kan.
Overleg goed met de VVE en laat het vastleggen.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #8
Die gasleiding, dat zit wel goed denk ik. De gasleidingdiameter is zo'n twee centimeter schat ik. En mijn geiser is een douchgeiser van 17 kW. Bovendien stond er vroeger ook nog een gaskachel volgens mij.

Inderdaad, ik zal het goed moeten overleggen met de betrokkenen. Ik overweeg nu juist om mijn geiser te houden (en op den duur misschien weg te doen als gas te duur wordt). In plaats daarvan zou ik dan een CV-pelletkachel kunnen nemen (op de plek waar eerst de gaskachel stond). Die kan dan in de winter het appartement verwarmen en met een boiler met warmtewisselaar kan er dan tevens warm water gemaakt worden. In de zomer kan dat dan met een zonneboiler (dus dat wordt een zonneboiler met een tweede warmtewisselaar voor de CV).

De geiser kan tevens bijspringen als het niet zonnig genoeg is in de zomer of als er te weinig gestookt wordt in de winter. Mijn geiser ondersteunt naverwarming voor zonneboilers, alleen ik denk niet dat het haalbaar is omdat mijn geiser in de keuken hangt en de zonneboiler een verdieping erboven komt. Het water moet dan een veel te grote afstand afleggen (leidingen heen en terug). Of ik zou natuurlijk m'n geiser kunnen verplaatsen, maar dat vind ik niet ideaal.

Een vraagje dus: is het ook mogelijk om eerst het water van de boiler te gebruiken en als dat te koud wordt over te schakelen op de geiser? Bijvoorbeeld door handmatig te schakelen tussen geiser en boiler met een driewegklep? Of kan het ook automatisch met een thermostatisch mengventiel o.i.d.? Ik zou graag de standaardoplossing willen hiervoor, als die er is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu