Heeft een expansievat een terugslagklep nodig?

Dio

  • #1
Vorig weekend ben ik een console gaan halen voor mijn expansievat daar ik overgeschakelt ben van stalen buizen naar AlPex en bij het kopen van de console kreeg ik van de verkoper te horen dat ik een terugslagklep nodig heb om de terugvoer aan te sluiten aan de console. Klopt dit? Want dacht dat het water naar het expansievat ook terug moet om zo de druk te regelen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
NEE natuurlijk niet

Dat zou betekenen dat er

Of

Water in kan en niet meer er uit

Of

Er geen water in kan komen.

Denk eerder dat hij een overstort bedoeld heeft
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Obelix was me voor:
Tussen de CV instalatie en het expansievat mag beslist géén terugslagklep zitten. Stel je voor...
Je geeft het zelf aan: als het water warmer wordt en uitzet dan stroomt er wat naar het expansievat, als het water kouder wordt dan stroomt dat weer het expansievat uit. De druk in de installatie blijft zo redelijk constant.

Vaak zit aan zo'n console ook een vulpunt, en dit is wel iets om in de gaten te houden. Het moet onmogelijk zijn dat CV water in je drinkwaterleiding komt. Zelfs als tijdens het vullen van de CV de drinkwatervoorziening uitvalt.
Meestal zorgen ze ervoor dat er een wasmachinekraan in de buurt van de ketel zit, soms zit er een kraan in het stukje waterleiding tussen de inlaatcombinatie en de ketel.
Hier zit dus wel ergens een terugslagklep: er mag alleen drinkwater de drinkwaterleiding uit. Er mag nooit iets de drinkwaterleiding in.
 

Dio

  • #4
Ik dacht het al, was echt verbaasd toen de verkoper me dit zei.
Er is een geen kraan in de buurt dus zal ik van de buis van het drinkwater naar de console of retour wel een terugslagklep zetten zodat deze niet vermengd met mijn drinkwater.

Alvast bedankt voor de snelle reacties.

Groeten,

Dio
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Vaste aansluiting mag niet
 

Dio

  • #6
Met een bolkraan ertussen, was dat vergeten aan te geven. Maar met een bolkraan ertussen zou dit toch geen probleem zijn of wel? Dit om ervoor te zorgen dat enkel water wordt toegevoegd wanneer nodig door de kraan te openen en te sluiten indien nodig.
 

Bernhard

  • #7
Misschien bedoeld de verkoper een aansluitkoppeling?
Elke vulkraan, bolkraan/kogelkraan, kan defect zijn of worden vergeten dicht te draaien. mvgr bernhard
 

Dio

  • #8
Met een aansluitkoppeling bedoel je toch een koppelling tussen de console en het expansievat? De verkoper zei duidelijk een terugslagklep aan de ingang van de console daarom dat het voor mij zo raar klonk.
 

Tiho

  • #9
Gaat het om een vulautomaat wellicht?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Ik denk dat de voorziening bedoeld wordt, die het vervangen van het expansievat zonder aftappen mogelijk maakt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu