Expansievat lekt

Saskovic

  • #1
Mijn expansievat lekt, dit lek bevindt bovenop bij de aansluiting met de koppeling naar de cv-ketel.
Ik heb nog niet onderzocht of m'n expansievat goed is (dmv kloppen e.d.), maar het lijkt erop dat de druk erop te groot wordt, waardoor het water er ergens uit moet.
Moet ik het probleem nu zoeken bij de cv-ketel of eerst bij het expansievat?
Kan ik zo'n vat uiteindelijk zelf vervangen, of dien ik hiervoor wel een bedrijf in te schakelen (onderhoud wordt bij ons door GST gepleegd).

Graag jullie ideeën/meningen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik kan me vergissen, maar die lekkage heeft denk ik niets te maken met de al of niet goede werking van dat expansievat zelf. Ik denk dat gewoon de afdichting niet goed is.

Bij het erin draaien van zo'n expansievat wordt een afdichtende tape, "gastape"gebruikt, en soms hennep. Als er per ongeluk gestoten wordt, als er niet genoeg afdichttape op zat, of indien het vat een stukje los gedraaid is en daarna weer vast, kan er een lekkage ontstaan.

Bij een te hoge druk gaat er echt niet zomaar water druppelen uit een koppeling, dat hoort af te vloeien via het overstort ventiel.

Vermoedelijk kan volstaan worden met het eraf halen van het vat, nieuw tape erom, en weer vastschroeven. Is dat vat er dan toch af, dan kun je meteen kijken of hij leeg is, een goed expansievat is leeg, indien druk eraf. (Heb ik geleerd van de cv-jongens hier, dank je wel... :wink: )

Maar indien je onderhoud door een bepaald bedrijf gedaan wordt, kan het best eens zijn dat de kosten voor het "vast"zetten bij dat contract inbegrepen zijn... Alleen een nieuw vat zou je dan moeten betalen, wellicht. Hangt van het contract af. Niet zelf gaan rommelen, als het toch daarbij hoort!

O ja! Voor het eraf halen van het vat moet je verwarmings-systeem leeg :!:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu