Expansievat - druk loopt op van 1,5 naar 3,0 bar

BusterBrown

  • #1
Beste
Ik heb een vermoeden dat mijn expansievat stuk is omdat de druk oploopt van 1.5 bar (koude CV) naar over de 3.0 bar (warme CV)
Het overdrukventiel onder de ketel is wel niet in werking getreden
Als ik de test doe met het tikken op het vat dan hoor ik een hol geluid aan de kant waar het water is aangesloten en vol aan de andere kant (waar het ventieltje zit)
(Betreft een hangend model waarbij water is aangesloten op de achterste helft (dichts bij de muur) en het ventieltje dus aan de voorste helft)
Dat vind ik op zich al raar want had net tegenovergestelde verwacht bij een goed werkend vat. Vol aan de helft waar water toekomt dus.
Het verschil in geluid tussen voor en achterkant is wel duidelijk te onderscheiden
Het vervangen zal wel lukken en is vast nog wel een leuk klusje om te doen denk ik. Ik wil alleen zeker weten dat de huidige stuk is en de moeite en geld geen verloren moeite is
Dank alvast voor de ideeën
 

Auto-Geen

  • #2
Als de druk oploopt van 1,5 naar 3,0 bar dan is je expansievat te klein of defect. Tikken of kloppen is geen methode om de staat van het vat te controleren. Dan moet de CV drukloos zijn en kan je de voordruk meten.
 

Ivo_vr

  • #3
Er zit ook een sticker op het expansievat met een jaartal er op. Of een serienummer, dan zijn de eerste 2 cijfers het jaartal. Is die ouder dan 10 jaar zou ik het va zoiezo vervangen. Maar je symptomen lijken op een kapot vat.
 

BusterBrown

  • #4
Heel erg bedankt voor de feedback heren !
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu