Evohome HR92 opent niet helemaal dus verwarming fluit

davert

  • #1
Hallo Allen,

Wij hebben een evohome systeem waarbij ik in de slaapkamers de afgelopen tijd problemen heb. De hr92 die openen niet helemaal waardoor de verwarming fluit. Als ik de kleppositie uitlees staan ze ook nooit helemaal open.

Ik heb ze al gerest, en gewisseld met andere hr92 knoppen maar het probleem blijft. Als ik de knop eraf haal en handmatig de kraan opendraai stopt het fluiten dus het lijkt mij niet aan de thermostaatkraan zelf te liggen. Wat kan ik nog doen?
 

Bert pit

  • #2
De HR92 beschikt over een instelling om altijd volledig open te gaan: ''volledige kraanslag". Dat is optie 6 in het menu op de HR92 en dan keuze 1. Meestal is het daarmee opgelost.
 

davert

  • #3
Hi Bert,

Dit had ik even moeten vermelden maar dit had ik dus al gedaan. Kan ik nog iets anders doen?
 

Hans de L

  • #4
Voor zover je installatie nog niet over een goede bypassklep beschikt, deze zo ver mogelijk van de ketel in de langste lus van het verdelende systeem (dat is alles groter dan 15 mm / 1/2") plaatsen.

Vervolgens, met de gehele installatie operationeel, de zaak naar de regelen der kunst waterzijdig inregelen.
 

Bert pit

  • #5
Hoewel goed inregelen altijd zin heeft, kenmerkt Evohome zich door zones individueel te openen en te dichten. Als dus alles dicht staat behalve die ruimte waar je zit met één radiator, dan gaat de gehele flow over die kraan. Dan kun je de boel nog zo goed hebben ingeregeld, de ruis blijft.

Pompsnelheid verlagen, ervoor zorgen dat meerdere segmenten tegelijk openen kan wat helpen.

En wat ik zelf heb gedaan: een aantal radiatoren uit het jaar kruik vervangen door nieuwe. Bij mij bleek het vervelende ruisen niet aan de kraan te liggen maar aan de sterk verouderde radiatoren. Nieuwe hebben een bolvormige instroomopening waarbij oude radiatoren een soort dwars buisje hadden. Dat laatste veroorzaakte bij mij een enorme ruis.
 
  • Like
Waarderingen: liviu2004

Hans de L

  • #6
Misschien ben ik nog wel ouder dan jij, maar wat bedoel je met het jaar "kruik"?

Als je van die jaren '70 en '80 in de vorige eeuw op 90/70 uitgelegde installaties bedoeld, dan kan ik je volgen, en dat is dan ook zeker een aspect om bij dergelijke storingen/overlast in het achterhoofd te houden.

Heb je het daarentegen over de zeer degelijke gietijzeren ledenradiatoren die veelal nog in een termosifonsyteem in die jaren '30 gebruikelijk waren, dan weer niet, die kan ik nog steeds niet verouderd noemen...
 

davert

  • #7
Deze radiatoren komen uit 2008. Het vreemd is dat hij alleen fluit met de evohome erop. Als ik die hr92 eraf haal en hem handmatig openschroef dat fluit ie niet. Lijkt wel of ie hem na een tijdje verwarmen half dicht draait want dan is het een probleem. Heb nu een work around dat ie hem voor het slapen gaan 1.5 graden opwarmt en daarna 2.5 laat afkoelen. Dan is ie of helemaal open of helemaal dicht.

Pompsnelheid staat op 60% op een Nefit topline. Ook heb ik andere radiatoren openstaan maar dat helpt nog niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu