Ervaring met uitbouwen aanbouwkeuken jaren '30 woning

--iMartijn--

  • #1
Ik heb een vrij smalle twee-onder-een-kap jaren 30 woning. Aan de achterkant is een keuken aangebouwd met een plat dak. Ik heb ontzettend veel huizen gezien die dit hebben: een aangebouwde keuken met de breedte van de helft van het huis. In mijn geval is de keuken 2 meter breed en daarnaast heb ik dus nog 2 meter ruimte dat ik niet functioneel kan gebruiken. Bij dit soort aanbouwkeukens heb je normaliter tuindeuren in de woonkamer waardoor je naast de keuken een soort terras kan maken, maar in mijn geval lukt dat dus niet.

Mijn vraag:

Kennen jullie voorbeelden van dit soort bouw waarbij men de volledige breedte van het huis heeft gebruikt voor de aanbouwkeuken? Of iemand die er later een stuk bij aan heeft gezet?

Op internet vond ik deze tekening: deze tekening.

Maar ik was benieuwd naar ervaringen met dergelijke projecten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Bij een vriend van mij is zoiets uitgevoerd.
Waar je rekening mee moet houden is dat het donkerder wordt in de rest van je kamer.
Hij heeft dat toen opgelost door in beide zijmuren aan de bovenzijde bovenlichten te plaatsen die licht naar binnen laten maar geen zicht op de buren geeft.
Maar je kan ook gebruik maken van daglichtkoepels natuurlijk.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Voor daglicht kun je gebruik maken van de genoemde daglichtkoepels, solartubes of zelf een lichtstraat/daklichten tegen de gevel van de bovenbouw aan geplaatst.

Kijk vooral goed naar de verdeling van de krachten: Een stalen ligger met grote overspanning en zware belasting moet goed ondersteund worden, en de kolommen hieronder ook goed gefundeerd.
 

--iMartijn--

  • #4
Frank,

Inderdaad. Ik zit er over te denken om de keuken iets lager te maken dan nu. Dan zou ik ramen kunnen maken bovenin mijn woonkamer. Verder wil ik eigenlijk een hele lichte keuken met veel glas en een lichtkoepel.
 

--iMartijn--

  • #5
Walker,

Dat is inderdaad de uitdaging. De huidige keuken is zeer zwaar gefundeerd en de vloer ligt een halve meter boven het maaiveld. Daaronder is het allemaal beton. De strook er naast is dus niet gefundeerd en daar lopen ook nog allerlei leidingen waaronder het riool. Verder kan daar geen kraan komen, dus een goede fundering daar maken wordt erg lastig. Ik zat te denken of het mogelijk is om een lichtere constructie te bouwen. Zoals gezegd is dus de ene helft dan zwaar gefundeerd, maar heb ik voor de andere kant misschien minder nodig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Hoe hoog is je bestaande keuken? Een strook ramen boven de aanbouw klinkt als een goed idee, maar in de praktijk is dit zelden haalbaar. Als de vloer in de aanbouw lager wordt, denk dan ook alvast aan waar de trap moet komen. Visueel is het beter om een aanbouw dezelfde plafondhoogte te geven.

Ga de fundering niet zelf verzinnen, maar schakel een constructeur in. Ik hoor je al aannames doen over de "zwaarte" van de fundering. Laat dat vooral beoordelen door een deskundige.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu