EPS Parels injecteren onder houten vloer

RobdeBouwer123

  • #1
Hallo,

Ons probleem: kruipruimte is te laag om ofwel vloerisolatie, dan wel bodemisolatie aan te brengen volgens een professionele partij.

Wij hebben een oude pand met houten vloeren. De opbouw van de vloer is als volgt (zie ook tekening): vloerbalken met daarop dikke planken met daar een oude (ongelijmde) visgraagvloer welke we ook willen gaan opknappen (schuren en olieen). De kruipruimte is ontoegankelijk maar we hebben door een klein gat (30X30) onder de vloer kunnen kijken. Daar zagen we dat er ongeveer 10cm zat tussen de onderkant van de balken en het zand. Dit is dus te krap om onderdoor te gaan om te isoleren Het zand is volledig droog en het waait behoorlijk in de kruipruimte, zelfs tot boven de vloer. Ventilatie genoeg dus.

Nu zit er aan te denken toch zelf te gaan isoleren op de volgende manier:
Tussen alle balken en om de paar meter een visgraad-deel eruit halen, een gat boren en met een endoscoop te kijken en met een slang EPS parels te injecteren en de ruimte hiermee afvullen. Door het net als bij spouwmuur isolatie om de paar meter te injecteren ben ik niet afhankelijk van het feit dat het niet onder de balken door zou willen stromen.

Nou heb ik nog wel een aantal vragen:
1. Mag de laag EPS parels de onderkant van de vloerplanken raken of kan dit op een manier problemen leveren? (we wonen op een heuvel dus ik verwacht niet dat er ooit water in de kruippruimte komt te staan die de parels verder omhoog zou willen duwen).
2. Er zitten 4 ventilatiegaten op 25m2 vloer en het waait er nu flink door. Als ik de kruipruimte dicht zou zetten met eps parels, denken jullie dat er door de open structuur van de parels voldoende ventilatie overblijft om problemen uit te sluiten? De ventilatiegaten zitten op zandbed niveau dus onder de ventilatiegaten blijven is geen optie omdat er dan geen ruimte is voor een EPS parel bed.
3. Voorzien jullie nog andere problemen met deze aanpak waar ik niet aan gedacht heb?
4. Zouden er volgens jullie nog andere manieren zijn om zo'n krappe kruipruimte te isoleren zonder uitgraven en de kruipruimte enof en eruit halen van de vloer. Dit gaan we niet doen en dan is de terugverdientijd van zo'n investering 30jaar.

Ik heb tekeningen proberen te maken om het wat duidelijker te maken. Erg benieuwd naar jullie advies!

IMG_0446.jpg IMG_0445.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat ik ook simuleer het is altijd goed. Bij extreme temperatuur en hoge luchtvochtigheid rond de 80% ontstaat er condens. Zal weinig voorkomen.
Parket 10mm, hout 20mm, ruimte voor lucht 50mm, parels 80mm en de bodem.
Temperatuur 20 gr. luchtvochtigheid 50%. Bodem 0 gr en 100% vochtigheid.

Moet er wel iets zijn om luchtvochtigheid in die ruimte laag te houden doormiddel van ventileren en hoe zou je die in verband de korrels met moeten verzorgen. Geen idee.

Het vocht komt van binnenuit dus vanuit de woning. Een warmtestroom gaat van warm naar koud.
De kruipruimte zal het grootste deel van het jaar een lagere temperatuur hebben.
De parels zorgen ervoor dat de afgifte van de kou van de grond die te vertragen.
De vloer wordt daardoor warmer.
Krijg je de temperatuur van de onderkant vloer en de bovenkant van de isolatie richting die van de woning is er ook minder transport van warmte.
Dus minder vocht van warm naar koud.

Het is niet te simuleren. De drie mogelijkheden, stilstaande lucht, lucht van binnen en lucht van buiten.
De luchtvochtigheid in de woning moet zoveel mogelijk in de richting liggen van de aanbevolen luchtvochtigheid in huis.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Tot de vloer EPS parels lijkt mij geen optie. De natuurlijke trek die voor ventilatie van je kruipruimte zorgt zal niet meer werken aangezien de eps parels teveel weerstand bieden.

Naast dat je zelf aangeeft dat vanwege ventilatie gaten een luchtlaag tussen vloer en parels geen optie is, ben ik ook altijd vrij sceptisch over deze manier van isoleren. Ik geloof niet dat dat veel doet. Er gaat in de winter immers nog steeds koude lucht onder je vloer door.

Als je kruipruimte niet goed toegankelijk is,zal je van bovenaf moeten isoleren. Maar dan moet je vloer er dus wel uit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Job_04 schreef:
Er gaat in de winter immers nog steeds koude lucht onder je vloer door.
Dat is het hele verhaal van ventileren en verlies van warmte. Er moet altijd gekozen worden tussen veel, weinig of voldoende ventilatie of warmte verlies.
Maar zou het mogelijk zijn dat dit zonder nare gevolgen kan werken.

Getallen bij het voorstel. Stilstaande lucht geen condens R 2,87. Geventileerd met lucht van binnen geen condens R 2,42. Met lucht van buiten geventileerd geen noemenswaardige condens laag parket vloer 0,23 m²K/W.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu