Elektrisch Verwarmen - Realistisch?

GillesD

  • #1
Hallo,

op dit forum en elders reeds eea gelezen over het potentieel van elektrisch verwarmen. Het is een beetje moeilijk om door de bomen het bos te zien. Situatie als volgt:

- oude woning bouwjaar 1904, zonder CV installatie (gaskachel enkel beneden)
- isolatiemaatregelen worden genomen: dakisolatie en isolatie muren zolder met PIR (10cm). Dubbel glas, beperkte muurisolatie en vloerisolatie (2-4cm glaswol, mogelijks meer op gelijkvloers) volgen nog.
- hoge plafonds (3m)
- volledige renovatie van muren (gipsplaat) en vloeren dus in principe een wit blad.
- koken wordt inductie, warm water met een keukenboiler. Nieuwe installatie 3x25A reeds geplaatst.
- huis bestaat uit relatief kleine ruimtes, muv een nieuwe aanbouw (woonkeuken)

Wij willen onderzoeken of elektrisch verwarmen (als in een combinatie van elektrische vloerverwarming, accumulatie en/of infrarood) een reëele optie is ten opzichte van een 'traditionele' gasinstallatie. Wat we momenteel hebben geleerd :):

Pro's:
- regelbaar volgens ruimte: we verwachten bijv, in slaapkamers minder te willen verwarmen, maar badkamer moet net comfortabeler zijn. Eenvoudiger in te stellen van elektrische verwarming obv programma's etc
- minder ingrijpend qua verbouwing: geen leidingen aanleggen voor CV, geen rookdoorvoerkanalen -> goedkoper en eenvoudiger qua installatie
- elektriciteit kennen we al :) -> makkelijker zelf aan te leggen (cfr. huidige wachttijden voor installateurs)
- toekomstgerichter: van het gas af
- duurzamer

Con's:
- duur qua verbruik vs. gas: (maar wat brengt de toekomst...?)
- duurder in aanschaf (radiatoren zijn relatief prijzig)
- minder vermogen (?)

een warmtepomp zien we als minder realistisch, aangezien lage warmte vs beperkte isolatie en geluidsoverlast voor de buren.

We zijn er ons van bewust dat dit een breed opgezette vraag is, maar horen graag jullie kijk op:

- is het realistisch op technisch gebied om elektrisch te verwarmen in dit soort woning?
- welke argumenten hebben jullie nog pro en contra?
- welke tips hebben jullie nog?

Heel erg bedankt alvast!

Gilles
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
warmtepompen kunnen hun warmte ook uit de bodem halen.
die pompen staan binnen en kan je prima afscheiden met betrekking tot geluid.

elektrische verwarmen is effectief
maar als je de stroom niet zelf opwekt is het duur en wordt het waarschijnlijk nog veel duurder als er niets veranderd aan de huidige regelingen rond het gebruik van het e-net voor mensen die wel zelf stoom opwekken
 

ABCDE

  • #3
Nee, beter isoleren. Die 2-4 cm wol was leuk in 1965

Ik mis ook nog je ventilatie
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Misschien ook even vermelden of je boven/onder/aan de zijkant buren hebt. Hoeveel oppervlakte is daadwerkelijk buitenmuur.

Verder naast zoals aangegeven beter isoleren en naar ventilatie kijken ook kijken of zonnepanelen een optie zijn.
 

GillesD

  • #5
Bedankt voor jullie snelle reacties!

@Boertje125 ik begreep dat een bodem warmtepomp erg duur is? en verregaande grondwerken vereist? Dank voor de suggestie, wij nemen het mee...Hebben persoonlijk ook bedenkingen over het op LT zinvol zijn van het zelf opwekken van stroom als er binnen een km zowel windmolenparken als solar farms staan, maar spreek ons gerust tegen.
@ABCDE bedankt voor je bemerking rond isolatie, maar veel meer dan dat is niet mogelijk, anders houden we geen kamers (en vooral geen gangen) meer over. Op de zolder is 6cm PIR net gelukt. Qua ventilatie bekijken we verschillende opties. Het is echter een huis uit 1904 -> isoleren volgens hedendaagse normen is o.i niet haalbaar. Om dan weer zorgen te moeten maken over voldoende ventileren...Het wordt sowieso keuzes maken, minder open woonruimte en vaker een trui aan (om het plat te zeggen).
@Job_04 goed punt dat ik niet vermeldde: we hebben aan weerszijden buren, maar onze woning steekt vanaf ongeveer halfweg de 1e verdieping uit boven de andere woningen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #6
Voordeel van bijvoorbeeld infraroodverwarming is dat het direct straalt op voorwerpen en dus personen. De temperatuur van het huis kan dan lager zijn, terwijl het wel behagelijk is.

Ook kun je op tactische plekken verwarmen. Als je in het zitgedeelte en bij de eettafel panelen hebt, die je aan zet zodra je aanwezig bent (al dan niet op een slimme manier), kun je een hoop besparen omdat je alleen lokaal verwarmt.

Voor ventilatie in renovatie raad ik je overigens aan om te kijken naar decentrale balansventilatie. Dan hoef je niet in je hele huis buizen en leidingen aan te leggen, maar verlies je een stuk minder warmte aan de benodigde ventilatie.

Over isolatiedikte, de gang stook ik ook minder op dan de woonkamer. Wellicht kun je overwegen om, zeker in bijvoorbeeld de woonkamer wel een dikkere laag aan te brengen. En dan uiteraard op de buitenmuren.

Voor de binnenmuren zou ik overigens meteen controleren of er geluidsoverlast is. Dit soort huizen zijn een stuk gehoriger dan nieuwe huizen. Als je daar later last van krijgt baal je dat je er niet meteen wat aan gedaan had.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
al met al houd je cv gewoon tot dat echt niet meer kan.

persoonlijk ga ik er overigens vanuit dat gasloos er niet van gaat komen.
Ik zie dat nog wel sneuvelen als iemand er echt mee tot de hoge raad gaat
Als er tegen die tijd geen niet elektrische alternatief is.

Allemaal op elektra dan moeten ze hard aan de slag qua netwerk en opslag van energie voor de momenten dat iedereen het nodig heeft en er 0 alternatieve opwekking is.
momenteel schroeven ze de capaciteit ten opzichten van het gebruikn alleen maar terug
 
  • Like
Waarderingen: Bademutze

ABCDE

  • #8
Boertje125 schreef:
al met al houd je cv gewoon tot dat echt niet meer kan.
Heeft hij al helemaal niet..
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #9
Het probleem is natuurlijk dat er in dit pand geen cv zit, anders had ik ook aangeraden hem te houden. Zelf heb ik nageïsoleerd en een airco aangeschaft. 80% van de tijd kan ik daardoor met hoge efficiëntie verwarmen op electra, de koudste dagen kan ik op gas overstappen. Hierdoor hoef je niet meer te dimensioneren op de koudste dagen wat een hoop scheelt. Maar om daar speciaal nog een cv voor aan te leggen met gasketel zou ik ook liever willen voorkomen.

Ik vind het lastig in te schatten of dit voldoende gaat zijn. Ik zou zeker professioneel advies inwinnen als ik jou was.

Voordeel van bijvoorbeeld infrarood (vloer)verwarming is dat ze relatief goedkoop in aanschaf zijn. Ik vermoed dat er steeds meer betaalbare alternatieven zullen komen voor gas. Je kunt dus inderdaad ook accepteren meer stookkosten te hebben, tegenover een lagere investering, en dan rustig even afwachten wat de energiemarkt gaat doen. Wel vervelend als je dan toch weer in een grote verbouwing beland over enkele jaren.

Ook zou je net als ik naar een airco kunnen kijken naast andere electische oplossingen, om in ieder geval een groot gedeelte van het jaar met een hoge COP te kunnen verwarmen, zonder hiervoor een erg dure installatie nodig te hebben.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
overheen gelezen
maar veel verschil maakt dat niet

Eeen ketel kost de hele wereld niet en geeft je ook warm water.
Als je dan vloerverwarming aanlegt uitgaande van een lage temperatuur is het grootste deel van je investering nog steeds goed bruikbaar als je over 15 jaar toch over wil op een andere warmtebron.
 

ABCDE

  • #11
GillesD schreef:
@ABCDE bedankt voor je bemerking rond isolatie, maar veel meer dan dat is niet mogelijk, anders houden we geen kamers (en vooral geen gangen) meer over. Op de zolder is 6cm PIR net gelukt. Qua ventilatie bekijken we verschillende opties. Het is echter een huis uit 1904 -> isoleren volgens hedendaagse normen is o.i niet haalbaar. Om dan weer zorgen te moeten maken over voldoende ventileren...Het wordt sowieso keuzes maken, minder open woonruimte en vaker een trui aan (om het plat te zeggen).
6 cm? Daarnet was het nog 10 cm. Dakbalken zijn toch gewoon minstens 15 cm...?

Ventileren is geen keuze; je doet het, of je leeft ongezond. En specifiek voor achteraf van binnenuit geïsoleerde huizen uit 1900 wil je absoluut voorkomen dat je condensatie krijgt in je balkeindes.

Als je dan niet meer dan 4 cm wilt.. pak dan PIR ipv wol. Dan blijft er tenminste nog een ietwat redelijke isolatiewaarde over.
 

Lange Herman

  • #12
Inderdaad probeer je isolatie te verbeteren. Denk ook aan het dicht maken van kieren.
Installeer decentrale balansventilatie (scheelt echt veel warmteverlies en levert comfort.)
Ik zou airco's plaatsen om te verwarmen en accepteren dat ik een dag of wat per jaar moet bijverwarmen met een straalkacheltje oid.
Let bij de aanschaf van airco en ventilatie op het geproduceerde geluid, zowel binnen als buiten.

Ik vraag me af of 3 x 25A genoeg vermogen heeft om mbv infraroodpanelen etc. (=COP 1) je huis warm te krijgen.
 

klusweb

  • #13
3x25x230V is 17kW, daar kom je best een eind mee. Maar de stroomrekening, dat wil je niet weten. En die gaat echt niet meer omlaag.

Wat betreft verloren ruimte door isolatie; die begrijp ik heel goed, en de keuze voor PIR dus ook. Kijk of je misschien kleine ruimtes kunt samenvoegen door draagmuren door te breken (met vergunning en constructieberekening natuurlijk), om ruimte te maken voor isolatie.
 

ABCDE

  • #14
Lange Herman schreef:
Ik vraag me af of 3 x 25A genoeg vermogen heeft om mbv infraroodpanelen etc. (=COP 1) je huis warm te krijgen.
Als het een rijtjeshuis betreft; Zolang je dat niet lukt is je isolatie niet op orde, hehe. Maar waarom zou je het willen? IR paneel is ideaal als je 1 warme werkplek in een koude fabriekshal wilt hebben. Niet om je hele huis mee te verwarmen. Dat gaat je namelijk grof geld kosten.

Ik heb laatst wel zoiets geïnstalleerd in een WC; twee gerichte 50W Halogeen spots. Goed voelbaar in de winter.
 

GillesD

  • #15
Erg bedankt voor jullie reacties! Veel dingen om over na te denken :)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #16
Ik zou er niet te lang over nadenken. COP1 elektrisch verwarmen is voor een woonhuis pure waanzin.

Isoleren en een WP er in, of isoleren en gas blijven stoken. Had ik isoleren al gezegd?
 

GillesD

  • #17
@Hessie dat is een duidelijke reactie, kun je die aub ook onderbouwen met feiten, argumenten...? 'pure waanzin' is een boude stelling, mijn vraag op dit forum is net waarom dan...Bedankt!
 

ABCDE

  • #18
Warmte is de meest waardeloze vorm van energie, elektriciteit dé meest waardevolle.

Je kunt zelf gas verbranden.... heb je iets van 9 kWh aan warmte. Je kunt het ook in een energiecentrale verbranden... heb je 5 kWh aan elektriciteit... voila... 40% verloren. We hebben geen elektra overschot en een gasnet hebben we wel. 1+1=2, zowel prijstechnisch als voor het milieu zolang er nog geen bijna permanent zon-pv overschot is..
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #19
Simpel. Een kWh gaswarmte kost 8 cent. Een kWh electrische warmte kost 23 cent.

Dus je moet met een COP van meer dan 3 werken om electrisch verwarmen rendabel te laten zijn. Infrarood of elektrische (vloer) verwarming is per definitie 3x zo duur als gas stoken. Welkom warmtepomp!

Gezien de prijzen van zowel gas als stroom is isoleren sowieso de slimste investering.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu