Elektrisch voorverwarmen centrale verwarming

Astone

  • #1
Ik heb een idee en ik ben benieuwd wat jullie gedachten daarover zijn...

We hebben zonnepanelen en we hebben meer opwek dan verbruik. Ik heb al iets gemaakt dat monitort hoeveel overschot we hebben en dat gebruik ik voor het voorverwarmen van ons warm water. (Met een solid state regulator)

Wat we daarna nog over hebben, max ca 1500W wil ik gebruiken voor de centrale verwarming. Mijn idee is nu om een kleine boiler (10 liter / 1500W) in het verwarmingscircuit te plaatsen, vlak voor de retour naar de CV ketel. Die fungeert dan eigenlijk als doorstroomverwarmer, maar dan tot 80 graden, waar de meeste doorstroomverwarmers maar tot 40 gaan.

Kan dat? Levert dat problemen op? Zijn er betere (simpele en goedkope) oplossingen? Een probleem dat ik zie is de doorstroomcapaciteit. Dat zou ik kunnen oplossen met een bypass, zodat maar de helft van het water door de boiler gaat en de andere helft door een leiding er omheen. Of door twee boilers parallel te plaatsen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
10 liter van 1500 Watt zegt niets over de capaciteit van de boiler, het gaat om het aantal liters die per sec of per minuut geleverd kunnen worden van welke temperatuur.
Die 10 liter is binnen hele korte tijd verbruikt en hoelang duurt het dan voor dat dat weer is aangevuld
?
Een beetje installatie gebruikt die 10 liter in 1 a 2 minuten op, dus vandaar.

Ik denk dat het niet echt werkt op de manier zoals u bedacht heeft, daarbij te bedenken dat de installatie ook geld kost en kan je dat dan terug verdienen?

Vr Gr en succes ermee
 

Astone

  • #3
Hartelijk dank voor je antwoord. Je hebt gelijk, het zegt niet direct iets over hoeveel liter er per seconde geleverd kan worden, maar 1500W zegt wel iets over het vermogen van de boiler, namelijk dat hij 1500W aan warmte toevoegt aan het water dat er doorheen stroomt.

Dat de boiler 10 liter water kan bevatten is niet zo interessant, dat water is inderdaad zo 'op', als de pomp van de CV aangaat. Ik weet niet precies hoeveel water mijn CV pomp per seconde/minuut door het systeem pomt, maar laten we zeggen ca 500 liter per uur? (het is maar een klein circuit).

Even rekenen... 1 liter water 1 graad opwarmen kost ongeveer 4,2 kJ, ofwel 4,2 kWs = 1,67 Wh. Dat betekent dat ik met 1500W in een uur tijd 1500/1,67 = 900 liter water 1 graad kan opwarmen, of 450 liter 2 graden kan opwarmen. Als er 500 liter water per uur doorheen stroomt, betekent dat dus dat het water er ongeveer twee graden warmer uit komt dan het er in gaat... Tja, dat schiet dus niet echt op, nu ik het zo uitreken :)

Zo'n boilertje kost trouwens 167 euro, dus dat valt nog wel mee, maar het ging me eigenlijk niet om het geld, vooral om minder gas te gebruiken.
 

Onderhoudtje

  • #4
Je zou eens kunnen kijken naar het verwarmen met een zonneboiler.
Hier zit vaak een boiler (buffer) in van 500 ltr.
Wat ik niet weet of hier ook een elektrische verwarmingselement in kan waardoor je op zonnige dagen ook je extra elektriciteit hierin kwijt kan. De zonneboiler kan je ook gebruiken om mee te douchen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Je moet afwegen hoe het teruglevertarief dat je kunt ontvangen voor je overschot aan elektriciteit zich verhoud tot de kosten die je moet maken voor het opwekken van warmte met gas.

Elektrisch je cv installatie gaan bijverwarming met een weerstandselement is alleen zinvol als je overschot aan elektriciteit bij terug levering minder oplevert dan het je kost om dezelfde hoeveelheid energie uit gas op te wekken.

Daarbij moet je ook je investering nog even meenemen in de berekening. Eigenlijk moet je een elektrische cv ketel in serie zetten met je gasketel om het goed te doen. Of nog beter, een warmtepomp.

Milieutechnisch maakt het niet zoveel uit, aangezien je door terug te leveren aan het net ook zorgt voor minder gasverbruik, doordat de energiecentrale op een lager vermogen kan draaien.

Tenslotte moet je er ook rekening mee houden dat de rekensom weer nadeliger uit gaat vallen zodra het salderen wordt afgebouwd.
 

Astone

  • #6
Goede punten allemaal... Ik ga het eens heroverwegen. Dankjulliewel!

Nog even uit interesse terugkomend op het technische deel... Ziet iemand technische problemen met deze opstelling? Is het bijvoorbeeld erg dat er (relatief vies en heet) water van de cv installatie door de boiler loopt? Of iets anders dat ik over het hoofd zie?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Boiler is niet geschikt als doorstroomverwarmer. De diameters van de aansluitleidingen zijn o.a. te klein om al het cv water te kunnen verwerken.
 
  • Like
Waarderingen: Astone

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
De komende 2 jaar kun je nog 100% salderen, daarna wordt het waarschijnlijk met 10% per jaar afgebouwd. Dat maakt het terugverdienen van extra componenten vooralsnog niet rendabel. Een boiler blijft een COP van 1 houden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Je hebt een veel grotere buffer nodig. Wanneer je stroom over hebt, is namelijk niet synchroon met wanneer er warmte nodig is. Er zijn al allerlei experimenten mee, je kan vast via google er wel vinden (voorbeeld).

Is de cv-ketel al zuinig gemaakt (lagere temperatuur, waterzijdig inregelen)? Heb je je huis al zuinig gemaakt (ventilatie, kierdichting, isolatie)? Daar valt veel meer mee te verdienen, vaak (nagenoeg) gratis.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
En stel dat het wel zou lukken, de boiler naar de retour van de ketel, dan zal de ketel
terug gaan moduleren of helemaal niet gaan branden omdat de retourtemperatuur te hoog is.
Daarbij zal het rendement van de ketel ook lager worden omdat de rookgassen niet voldoende
afkoelen door de hoge(re) retourtemperatuur.
Misschien zijn er wel betere opties zoals zoutwater batterijen of zoiets?
 
  • Like
Waarderingen: Astone

Astone

  • #11
Dat eerste was inderdaad de bedoeling, dat de ketel gaat moduleren, of uit blijft. Mijn vrouw en ik werken allebei thuis, dus overdag verwarmen we alleen het kantoor en praktijkruimte. Die ruimtes zijn super goed geïsoleerd en het leek ons mooi als we het beetje zonne-energie dat we in de winter overdag over hebben kunnen gebruiken om die ruimtes te verwarmen, zonder al te grote ingrepen in de bestaande installatie. Dus inderdaad, idealiter gaat de ketel helemaal niet branden, maar blijft hij wel het water rondpompen. (Ik ben nog aan het uitzoeken of de ketel wel pompt als het retourwater te warm is).

Dat rendement, kun je me daar wat over uitleggen? Wat zijn rookgassen en waarom werkt de ketel efficiënter als de rookgassen goed afkoelen?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #12
Persoonlijk zou ik met grote investeringen wachten, omdat als straks het salderen wegvalt de vraag naar dit soort oplossingen veel groter wordt waardoor de prijs waarschijnlijk zal gaan zakken.

Toevallig net bij een vriend dit weekend infraroodvloerverwarming aangelegd. Wellicht is dit een hele goedkope oplossing om een overschot aan Electra op te maken? Als je bijvoorbeeld een kleed in je zitgedeelte hebt zou je de mat onder het kleed kunnen leggen. Zolang er salderen is gewoon lekker doen wanneer je er behoefte aan hebt, na salderen zou je die kunnen schakelen zodra je opbrengst hebt. Dit heeft net als een electrische boiler een COP van 1 maar is een stuk simpelere oplossing. Zeker voor die 1,5Kw valt het benodige oppervlak wel mee.

Dan heb je ook lokaal vloerverwarming waar je er het meeste behoeft aan hebt (stil zittend op de bank krijg je het snel koud, bijboorbeeld kokend in de keuken niet)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
HR107 ketel is een HR-ketel met een hoger rendement dan een gewone cv-ketel. Het rendement van een HR-ketel is hoger dan 100%. Dat komt omdat de HR-ketel de restwarmte, die normaal door de schoorsteen verdwijnt, ook gebruikt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Als je elektrisch die 2 ruimtes wilt verwarmen kan je kijken naar een ir stralingspaneel, direct warmte waar je dat wil. Rendement is nog steeds 1 maar je hebt maar een beperkt vermogen nodig om je werkplek behaaglijk te krijgen.

Anders warmtepomp je dan is je rendement 4 a 5 x beter en kan je zomers ook koelen.
 

Astone

  • #15
Bedankt voor alle tips! Volgens mij dwalen we inmiddels een beetje te veel af van de technische vraag die ik had :) Maar dat is niet erg, het is allemaal waardevolle informatie.

Samenvattend: Elektrisch bijverwarmen van een gas cv-installatie is geen goed idee. Technisch kan het misschien, maar een boiler lijkt geen zode aan de dijk te zetten, want te weinig vermogen, te lage doorstroomcapaciteit, negatieve invloed op de efficiëntie van de ketel en ook nog eens minder voordelig dan de elektriciteit gewoon terugleveren (waardoor de centrale minder gas hoeft te verstoken).

Alle andere opties zijn goed om in gedachten te houden, wellicht kies ik er daar later eentje van.

Dank voor alle response in ieder geval! Ik meld me nu weer af voor dit topic ;)
 

Omejopie

  • #16
Zit hier ook steeds aan te denken te meer daar een stuiver per terug geleverde kWh erg weinig is, temeer daar je 75 ct moet betalen voor een kuup gas. Heb gemerkt dat dat hard oploopt. Heb op de slaapkamers al airco's geplaatst. Niet echt een goedkope oplossing maar wel lekker in de zomer als je toch lekker kWhtjes maakt en als bijkomend voordeel tot een bepaalde temperatuur -15 ook verwarming mogelijk (wel duur dan) Om de resterende kWuren op te maken IR heaters gekocht maar liefst wil ik toch op eoa manier elektrische verwarming in de vloerverwarming stoppen. Een heater is met pijp en fitwerk en een verwarmingselement wel te maken en 3000W moet toch voldoende zijn. Bijv. van 2"pijp met reduceers aan het eind voor de uitlaat om naar de 11/4 te komen dat de meeste verwarmingselementen hebben. Ook niet vergeten de veiligheden er in te bouwen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu