Elektrisch verwarmen mag niet... wat nu?

JuliaA

  • #1
Hoi!

Wij waren van plan om de vloerverwarming beneden (circa 45m2) een kleine lage temperatuur radiator op het toilet en de radiator van de badkamer met een elektrische CV te doen de slaapkamers en zolder met airco. Warmwater in de keuken is de Quooker en voor de badkamer was ik van plan twee elektrische boilers (geschakeld) te nemen.

Ik was er helemaal over uit. Toen ik ging zoeken op elektrische CV ketels in dit forum kwam ik dus op het feit dat in het bouwbesluit deze verboden zijn als hoofdverwarming. Shit.
:(


Wij hebben een jaren 60 woning die denk ik niet voldoende is geïsoleerd voor een all-electric warmtepomp. Maar we willen toch van het gas af.
Dus wat nu te doen? Als ik onderstaande tabel zie (van onze vrienden van regionaal energieloket) kom ik dan toch op overal airco's?

1696928132155.png


Natuurlijk is dit forum niet bedoeld voor verkoopadvies. Ik vraag me gewoon af hoe jullie naar verwarming etc, kijken. Indien jullie de plattegronden willen zien van onze woning zijn die in mijn wtw post te vinden.

In de tussentijdweer terug het webs op om me in te lezen over pompen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
een warmte pomp kan je m.i rustig als elektrische cv beschouwen.
waar staat volgens jouw in het bouwbesluit dat elektrische verwarmen niet is toegestaan?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Boertje125 schreef:
en warmte pomp kan je m.i rustig als elektrische cv beschouwen.
M.i. niet.

Een electrische cv-ketel heeft een COP van 1.
Een WP een COP van 4 of hoger.
 

JuliaA

  • #4
Ik kwam het in deze post tegen > hier

Maar wat Walker zegt:
Artikel 6.55 staat dat je max 1,31kw mag gebruiken om 1kw warmte op te wekken. Dat is dan bij een elektrische CV met een COP van 1 niet haalbaar.

1696932851530.png
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Los van wat er mag wil je als hoofdverwarming zeker geen electrische verwarming. Dit is velen malen duurder dan op gas verwarmen. Dan kun je beter bij gas blijven.

Als je woning niet voldoende geïsoleerd is lijkt me de meest logische stap om eerst isolatie aan te pakken.

Overigens lijkt me dat een woonkamer van 45m2 als ik dat goed begrijp best wel met een warmtepomp warm te krijgen is. Heb je hier al goed onderzoek na gedaan? En eventueel aanvragen gedaan? Andere optie aangezien je boven al overal airco's wil plaatsen is om dit beneden ook te doen. Zeker bij een slecht geïsoleerd huis kan dit een voordeel bieden. Met een airco kan je vrij snel een ruimte aangenaam op temperatuur krijgen. En zou je dus makkelijker lagere temperaturen aan kunnen houden bij afwezigheid.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
volgens mij vragen ze dan een cop van minimaal 0,76 en daar voldoet elke elektrische spiraal aan.
Een warmtepomp is ook een centrale verwarming net als een moederhaard op steenkool
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #7
Maar nogmaals, blijft een heel slecht idee om met een COP van 1 je huis te verwarmen, zeker bij een slecht geïsoleerd huis.

Ik weet niet waarom je zo stellig aangeeft van het gas af te moeten, maar als de reden het klimaat of je portemonnee is, is dit niet de juiste weg.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ben ik met je eens hoor een warmtepomp of een hybride oplossing is een veel logischere keuzen
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
De nieuwe CO2 warmte pomp kan CV water leveren van ca 90°C eveneens tapwater van 58° en dus uitermate geschikt voor oude huizen of slecht geïsoleerde huizen
Ga daar eens naar op zoek als elektrisch wil verwarmen, het betreft ook nog eens alleen een buiten unit.

Vr Gr
 
  • Like
Waarderingen: JuliaA

JuliaA

  • #10
Job_04 schreef:
Ik weet niet waarom je zo stellig aangeeft van het gas af te moeten, maar als de reden het klimaat of je portemonnee is, is dit niet de juiste weg.
Ik heb dit bericht in ieder geval niet geopend om een discussie over beweegredenen aan te gaan. Laten we gewoon zeggen ik wil het gewoon ;-)
 

JuliaA

  • #11
Nu heb ik wat videos van een "bekende" (of ja ik ken hem) youtuber gevolgd over warmtepompen. En jullie adviezen en berichten natuurlijk ook gelezen.


Ik heb meerdere "issues" die ik aan wil gaan. Maar vooral ook wat vragen die het dan weer opleverde hier stellen. Dus continue.


Hybride in combi met huidige ketel?
Een hybride pomp lijkt nu het "handigst". We kunnen dan gaan testen of we met een bepaald laag vermogen dus de vloer beneden en zo warm kunnen houden. Zonder dus op tapwater te moeten inleveren.

Nu wordt er wel dus gesproken over je aanvoer op 40 zetten en kijken of je het warm gaat krijgen. Maar ik denk wij kunnen dat niet eens omdat we zo onze CV ketel verstoren

Wij hebben een best krachtige CV boven. Veel te krachtig voor ons huis eigenlijk (je bent leek en vult een formulier in en daar komt dus dit uit). Onder waarde is een knappe 8 kW (Youtube) dus het systeem moet gewoon zijn warmte kunnen afgeven.

Ik vraag me af of wij de minimale aanvoer wel zo laag kunnen zetten met de kracht van deze CV? Voelt alsof we dan toch OOK naar een nieuwe CV moeten (zonde want hij is nog jong).
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #12
Ik denk dat het geven van je beweegreden om van het gas af te gaan zeker kan helpen om goed advies te krijgen. Hier hoeft de discussie niet over te gaan, maar het kan wel helpen om met een goed advies voor verwarming van je huis te komen.

Om een voorbeeld te geven, je geeft eerst aan dat je van het gas wil, en later kom je met een hybride voorstel. Schijnbaar is het van gas af gaan dus toch geen harde eis. Met het weten van je beweegreden had iemand dit wellicht al als beste optie kunnen voorstellen.

Verder geef je aan dat je denkt dat je huis te slecht geisoleerd is, ter referentie, hoeveel kuub gas verbuik je in een jaar? Wat voor oppvervlak/volume hebben we het over? En zoals eerder aangegeven, zijn er mogenlijkheden de isolatie aan te pakken? De juiste volgorde is eerst je warmte behoefte te minimaliseren, en daarna te kijken hoe je deze warmte gaat opwekken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Mocht je zaterdagavond 28 oktober niets te doen hebben en door diverse sprekers bijgepraat willen worden: Bezoek het Energie Theater in Barneveld.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu