Advies: Verwarmen blokhut via CV of Elektrische panelen

MatthiasP

  • #1
Hallo,

Binnen onze scoutinggroep zijn we van plan onze blokhut uit te breiden, aangezien het aantal leden te groot is voor het gebouw. Momenteel bestaat het gebouw uit één grote ruimte (ong. 60 m2) en één kleine ruimte (ong. 16 m2). In beide ruimtes staat nu een gaskachel.
In de nieuwe gewenste situatie hebben we drie ruimtes van ongeveer 16-20 m2, één grote ruimte van 50m2 en nog een grote ruimte van ongeveer 80m2.

Nu zijn we de mogelijkheden van verwarmen van de ruimten aan het bekijken. Waarbij we nu de afweging hebben elektrisch 400 watt panelen of het aanbrengen van een CV. Een relatief nieuwe CV ketel kunnen we overnemen en daarbij hebben we een verwarmingsmonteur in onze vriendenkring, dus de installatie van de CV kan wellicht goedkoper dan normaal.

Er moet ook bij vermeld worden dat de blokhut gemiddeld 1,5 dag per week in gebruik is, waardoor in de wintermaanden de blokhut (de muren, de vloer) helemaal is afgekoeld en we dus nu moeite hebben om het snel warm te krijgen. Het goed isoleren van de blokhut heeft ook onze hoge prioriteit. Daarbij hebben we enkele warm tapwaterpunten nodig (douche, 2 keukens)

Elektrisch verwarmen is energetisch niet de beste methode (of misschien wel erg slecht en duur), maar een CV dien je wel op temperatuur te houden.

Resumerend gaat het om de volgende uitgangspunten:
  • * De te verwarmen ruimtes zijn (50m2, 16m2, 20m2, 80m2, 16m2 = totaal 182 m2 groot)
  • * Blokhut wordt maar gemiddeld 1,5 dag per week gebruikt.
  • * We hebben op enkele plekken warm tapwater nodig (keukens stafhokken en douche)

Wat zijn jullie adviezen met betrekking tot het verbruik van beide opties. We komen niet om van het geld, dus daarom willen een systeem toepassen wat heel rendabel is.

Namens de scoutinggroep alvast bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt ook stralingspanelen op CV ipv elektrisch.
Je hebt toch een boiler of een geiser nodig voor je ww en dat moet je toch vorstvrij houden.
 

Stephan lood

  • #3
Ik raad een cv-ketel aan met een beetje overmaatse verwarming zodat wanneer hij aangaat dat hij een flinke over capaciteit heeft
oude radiatoren of bij een opkopper gewoon de radiatoren halen dan heb je in no-time de ruimte warm
 

Janv-b

  • #4
Ik zou kiezen voor elektrisch verwarmen. Je kunt daarmee een ruimte snel verwarmen. Mogelijk dat je beter naar 600-800 watt zou kunnen gaan, zeker voor de grote ruimte. Een alternatief voor het door jou genoemde merk is bijvoorbeeld Adax (Nieuwste model: de Adax Neo). Het scheelt je in aanleg en onderhoud. Ook al heb je een vrij nieuwe cv ketel, je zult ook al het leidingwerk moeten laten leggen. En dat kost in jullie geval tijd en materiaalkosten, mogelijk onderhoud. Met de nieuwste elektrische radiatoren is een stekker in het stopcontact voldoende en vervolgens regel je per ruimte de temperatuur. Voor het verwarmen van het tapwater zou ik kiezen voor een elektrische doorstroomverwarmer, die heb je al vanaf een paar honderd euro. Dan wel begrenzen op 14 kW en een 3 x 25 A aansluiting aanleggen, mocht die er nog niet zijn (3 x 25 A is wel vrij gebruikelijk). En een prioriteitsschakeling zodat als je warm water tapt de verwarming tijdelijk even uitgaat. Een paar zonnepaneeltjes op het dak en je betaald niets meer voor die paar dagen per week dat de ruimtes warm moeten zijn. De investering verdien je met een zonnepaneel extra bovendien (zeer) snel terug.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Dan kan TS beter een Zonneboiler plaatsen, elektrische doorstroom toestellen zijn een ramp voor je vastrecht en geven een pisstraal water.
 

Janv-b

  • #6
Ik heb even snel gegoogled, want het betreft op het moment mijn interessegebied: ******************* van 13 kW levert ca 8 liter (tussen de 5,6 en 13,8 liter per minuut, Lijkt me een prima straal, en het vastrecht wordt niet hoger omdat een 3 x 25 A aansluiting voldoet. Prijs schat ik zo rond de EUR 500 (ik vind alleen die van 11kW, voor EuR 475, op Maar dan betaal je daarna ook helemaal niks aan warm tapwater en douchekosten , als je tenminste tevens een zonnepaneeltje of twee installeert


Links naar bedrijven verwijderd, die mogen hier niet geplaatst worden, mod.
 

Janv-b

  • #7
Hieronder in vet wat aanvullingen op bovenstaande quote om het leesbaar en inzichtelijk te houden.
Janv-b schreef:
Ik heb even snel gegoogled, want het betreft op het moment mijn interessegebied: ********************van 13 kW levert ca 8 liter (tussen de 5,6 en 13,8 liter per minuut, afhankelijk van welk type je neemt, de 11 kW levert 5,8 liter per min, de zwaarste, ik dacht 24 kW 13,8. De 13 kW zal er ergens tussenin zitten), Lijkt me een prima straal, en het vastrecht wordt niet hoger omdat een 3 x 25 A aansluiting voldoet. Prijs schat ik zo rond de EUR 500 (ik vind alleen die van 11kW, voor EuR 475, op internet. Maar dan betaal je daarna ook helemaal niks aan warm tapwater en douchekosten , als je tenminste tevens een zonnepaneeltje of twee installeert (alleen nodig bij intensief gebruik, bij sporadisch gebruik veel goedkoper dan gasinstallatie)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Beste Janv-b

U bent hier advies aan het geven, terwijl u zelf in een ander topic vragen hierover aan het stellen bent, omdat u het niet goed snapt hoe het met de stroom zit.

Mooi dat u hier allerlei apparatuur gaat aanbevelen, maar de TS kan beter eerst even zorgen, dat hij voldoende stroom heeft hiervoor.
 

StefanD

  • #9
Ik zou ook zeker voor gas gaan. Veel goedkoper in gebruik dan electra.

Je zegt dat een CV op temperatuur gehouden moet worden, maar dat geldt net zo goed voor een electrisch verwarmde blokhut: het lijkt me heel oncomfortabel als je op zaterdagochtend binnenkomt en het hele interieur is bevroren, nog los van het vochtprobleem dat je kunt krijgen.

De tip om overmaatse radiatoren te gebruiken is heel goed: daarmee kun je de blokhut snel opwarmen en daardoor de "nachttemperatuur" behoorlijk laag houden.

Let er dan wel op dat alle radiatoren voorzien zijn van thermostatische afsluiters, zodat elke ruimte afzonderlijk geregeld kan worden.

Om het helemaal af te maken zou ik in elke ruimte een aparte programmeerbare thermostaat hangen, zodat je de temperatuur makkelijk kunt regelen.
 

Janv-b

  • #10
Peter schreef:
Beste Janv-b

U bent hier advies aan het geven, terwijl u zelf in een ander topic vragen hierover aan het stellen bent, omdat u het niet goed snapt hoe het met de stroom zit.

Mooi dat u hier allerlei apparatuur gaat aanbevelen, maar de TS kan beter eerst even zorgen, dat hij voldoende stroom heeft hiervoor.
Beste Peter,

gelukkig wel een onderbouwd advies, wat betreft een 11 kW Elektrische doorstroomverwarmer is meneer een dief van zijn eigen portemonnee als hij hier niet voor kiest. Voor de elektrische radiatoren geld eigenlijk hetzelfde. Vwb de zonnepanelen weet ik niet hoe het zit met het budget van de meneer die het advies over de blokhut vraagt, maar die zijn tegenwoordig ook niet zo duur meer.

vwb onderbouwing over de elektrische doorstroomverwarmer:
Appeltje schreef:
Je kunt max 3x16a afzekeren onder 3x25a. 3x16a = 11.040 watt... het antwoord op je laatste vraag is dus 'ja'.

Kortom: ik zou deze meneer zeker adviseren de **************** van 11 kW te nemen, dat ga ik zelf ws ook doen. Levert ca 5,6 liter water per minuut, geen grotere aansluiting nodig en dus geen extra vastrechtkosten. Voor wat betreft de verwarming is ************ een zeer mooi merk, even de vraag wat je wensen zijn qua vormgeving en kwaliteit/ budget

Aanbevolen merken en types verwijderd.
Deze worden op dit forum niet gegeven. Mod
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Een kW opgewekt uit gas is nog altijd goedkoper dan een kW stroom.

Ts moet bij die 11kW doorstromer nogsteeds een 3x25A aansluiting hebben, als die er niet is dan is te hopen dat je dicht bij de hoofdkabel zit anders betaal je de hoofdprijs voor een geschikte kabel.

Jij rekent nu alleen de doorstromer, maar de el.verwarming en een prioswitch moeten daar nog bij.

We zijn allemaal hollanders, als elektrisch stoken zoveel zou schelen zou je dit in heel nl tegenkomen, je ziet het echter zeer weinig.
 

Janv-b

  • #12
Klopt, denk ik. Hoewel ik niet zo zit in de prijzen van gas. Wel in die van elektriciteit, omdat ik dmv zonnepanelen teruglever aan het net. Als ik dus elektriciteit verbruik kost me dat niets, tot aan een bepaald plafond natuurlijk. En...dat geld voor steeds meer verstandige en dus zuinige nederlanders. Overigens zijn de aanschafkosten van een moderne HR gas installatie vele malen hoger, er vanuitgaande dat er een vrij standaard 3 x 25 aansluiting zit. Daarbij, het is een statisch en erg uitgebreid systeem, beetje achterhaald ook wel. Elektrische panelen zijn plug and play, per kamer te regelen en zeer efficiënt. Een goede doorstroomverwarmer (>95% efficiëntie) kan als de overheid over een aantal jaar de absurde prijzen voor vastrecht in NL heeft aangepakt (we zijn de enige in Europa die niet voor weinig extra geld krachtstroom hebben) ook op hogere wattpieks gezet worden waarmee je je hele huis zou kunnen verwarmen. Uiteraard dan via vloer en wandverwarming (betere stralingswarmte). Groen gas bovendien kost altijd nog heel wat meer milieubelastende werkzaamheden (biogasinstallatie bijv) dan een windmolentje of een zonnepaneel. Al heeft dat ook met persoonlijke voorkeuren en wens om hernieuwbare energie te willen gebruiken te maken natuurlijk.

Maar ik ben benieuwd wat we over een aantal jaar normaal vinden in Nederland. Want dat is wat hier m.i. met name speelt: iedereen is gewend aan gas dus dat houden we zo, dan hoeven we niet voorop te lopen en een experiment te doen of een dubbeltje extra te betalen
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Dan moet je ook nog even rekening houden met de terugverdientijd van de zonnepanelen. Zonder subsidie is die nog steeds 20 jaar en dan mag er ook nog eens niets stuk gaan.

Als je daarbij optelt dat dezelfde hoeveelheid energie in de vorm van gas circa 3 a 4 maal goedkoper is dan elektra, is de rekensom snel gemaakt. Gas zal goedkoper zijn en een minder grote investering vragen. Ook niet onbelangrijk lijkt me zo.

Voor het tapwater kun je dan een indirekt gestookte boiler plaatsen. Dat zorgt ervoor dat je op meer plaatsen tegelijk warmwater kunt tappen en ook een emmer water is er snel mee gevuld als er afgewassen moet worden.

Bovendien ga je 185 m2 echt niet verwarmen op een 3x 25 A aansluiting.
 

Appeltje

  • #14
Janv-b schreef:
Ik heb even snel gegoogled, want het betreft op het moment mijn interessegebied: van 13 kW levert ca 8 liter (tussen de 5,6 en 13,8 liter per minuut, Lijkt me een prima straal, en het vastrecht wordt niet hoger omdat een 3 x 25 A aansluiting voldoet. Prijs schat ik zo rond de EUR 500 (ik vind alleen die van 11kW, voor EuR 475, op Maar dan betaal je daarna ook helemaal niks aan warm tapwater en douchekosten , als je tenminste tevens een zonnepaneeltje of twee installeert
Het verschil is dat bij CV's en normale geisers, dat water wordt gemeten op 60 graden... dat kun je dus nog aanlengen met koud water waardoor je dus uiteindelijk meer liter per minuut uit je douchekop krijgt. Bij deze doorstromers is het water reeds op de ingestelde temperatuur en dan haal je dat soort hoeveelheden niet.

Kortom: koop NOOIT een electrische doorstromer als je gewoon gas in huis bent want je bent een dief van je eigen portemonnee!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Ik denk dat we eerst maar eens even een reactie van de TS afwachten, voordat we hier verder gaan.
De voor en nadelen zijn nu wel de revue gepasseerd hier.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #16
Ik denk dat je nog beter een gasleiding kunt aanleggen dan elektrisch gaan verwarmen.
Ga maar naar:
- 1 kWh elektra kost ongeveer €0,22
- 1 M3 gas kost ongeveer €0,65

In een kuub gas zit ongeveer 9,8 kWh aan warmte. Een snel sommetje leert dus dat een kilowatt warmte geleverd door een cv ketel €0,65 / 9,8 = €0,066 kost.
nu is het rendement van een HR ketel niet helemaal 100%, dus reken maar €0,075 per kWh.

Conclusie: Elektrisch verwarmen is in gebruik ca. 3 keer zo duur als verwarmen d.m.v. een HR cv ketel.
 

Janv-b

  • #17
Er vanuitgaande dat deze klusser niet een HR CV Ketel heeft (ik las over een tweedehands ketel) is het rendement in het gunstigste geval 90% (verbeterd rendement), in het ongunstigste geval 70% (solo of conventionele ketel)

Om een temperatuur van 18 graden celcius te halen, heb je ongeveel 70 watt per kubieke meter nodig. Elk graadje meeer of minder komt overeen met 5%.

Voor een goede berekening kunnen we volgens mij uitgaan van twee dagen per week 8 uur lang verwarmen, tot 23 graden celsius (= dus 73,5 Watt per kubieke meter), zeg 20 weken (de koude maanden waarop je verwarming nodig hebt lopen ca van 1 oktober tot 1 maart) per jaar. Rendement van de CV ketel middelen we uit: 80%. Ik ga voor het gemak even uit van iedere keer 100 kubieke meter verwarmen, wat aan de hoge kant is denk ik.

Rendement van elektrisch verwarmen is 100%

Dan kom je op kosten voor elektriciteit per jaar van:
7,35 kWh (= 73,5 Watt x 100 kubieke meter) x 40 dagen x EUR 0,22 = EUR 64,80 per jaar

en op kosten voor gas van
(uitgaande van rendement van 80% en dus er vanuitgaande dat een kilowatt warmte geleverd door een cv ketel €0,65 / 7,84 = €0,083 kost.)
7,35 kWh x 40 dagen x EUR 0,083 = EUR 24,40 per jaar
Elektriciteit is dus in theorie ca 2,6 x zo duur, maar over welke bedragen hebben we het nu per jaar. En dan: elektriciteit is goedkoper zelf op te wekken dan gas.

Een investering van 1 zonnepaneel van € 400 levert 210 Wp en ca 110 kWh per jaar op. Met die ene zonnepaneel heb je dus ongeveer 15 jaar geen kosten voor verwarmen, levert 103 kWh per jaar terug aan het net (dwz 103 kWh x 23 eurocent = € 23,68 inkomsten per jaar). Na 16 jaar heb je dus je investering aan zonnepaneel terugverdient, daarna heb je en geen kosten meer voor verwarmen en blijf je daarbovenop bijna 24 euro per jaar verdienen. De gegarandeerde levensduur van een zonnepaneel is 20 jaar. Nu is 24 euro winst per jaar niet veel maar gezien het gebruiksgemak, de comfortabele warmte, het afzijn van een groot leidingnet in je gebouw, dat kan bevriezen in de dagen in de winter dat je niet aanwezig bent en dus altijd aan moet staan, de milieuvriendelijkheid van zelf-opgewekte energie dus zeker een aanrader voor een maatschappelijke organisatie als een scouting-vereneging. De investering totaal wordt dus geschat op € 400 + € 600 (voor 3 elementen van 400 watt en 200 euri = 1000 euro.

Benieuwd of het piepkleine verschil van € 40,4 'korte termijn' kosten per jaar tussen gas en elektriciteit opweegt tegen de relatief kleine investering die elektrisch verwarmen nodig heeft, waarna je gratis verwarmt dmv zonnepaneel en na 16 jaar een deel van die 1000 euri (nl de 400 van de zonnepaneel) hebt terugverdiend, waarna je nog jaren lang gratis verwarmt.

De keus is aan de verwarmer van de blokhut, maar ik zou het wel weten op basis van de cijfers.
 

StefanD

  • #18
Janv-b schreef:
Dan kom je op kosten voor elektriciteit per jaar van:
7,35 kWh (= 73,5 Watt x 100 kubieke meter) x 40 dagen x EUR 0,22 = EUR 64,80 per jaar
Waarom ga je er van uit dat de verwarming maar 1 uur per dag aan hoeft te staan?
Waarom ga je er van uit dat er maar 100m3 verwarmd hoeft te worden, terwijl de blokhut zo'n 450m3 inhoud heeft? (uitgaande van een gemiddelde hoogte van 2,5 meter)
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #19
2e hands HR ketels en radiatoren zijn er zat hoor.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20
Je kan wel 10000kwh per jaar opwekken, als je net niet geschikt is om de energie te leveren die nodig is voor de verwarmingspanelen zit je dus mooi in de kou als je niet voldoende opbrengst hebt('s nachts bewolkte dagen) en Je net moet die energie ook nog kunnen opnemen voor de dagen dat je niet verwarmt en dus alles gaat terugleveren(zomer bv.)

Wel erg vreemd dat je allerlei vragen stelt op dit forum en vervolgens in andere topics de expert gaat zitten uithangen met die zelfde info.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu