Verdelen verwarming door gas en elektrisch?

phaan47

  • #1
Hoi

Ik worstel al een tijdje met de gedachte of het een idee is om de extra levering van m'n zonnepanelen overdag te gebruiken om water voor te verwarmen en zo gas te besparen. Het is lastig een objectief advies te krijgen aangezien verschillende bedrijven hun eigen product willen verkopen.

Bijgevoegd de situatie van het huis waarbij we nu per jaar ongeveer 3500 m3 gasverbruik hebben en 10000kWh stroomverbruik.
We hebben 30 zonnepanelen van 450wp op het ZW.

We denken de huidige grote boiler niet nodig te hebben omdat we maar met z'n drietjes zijn en per dag wordt er misschien 10-15min gedoucht totaal. Ik heb het idee dat er vooral gas verspilt wordt door het steeds verwarmen van het water in de boiler. Verder hebben we in de keuken bij de wasbak warm water via de Quooker.

Mijn idee was om bijvoorbeeld overdag extra stroom van de zonnepanelen te gebruiken voor een kleinere boiler maar dan elektrisch die VOOR de cv komt zodat de cv minder werk hoeft te doen. Of juist achter de CV? Of is een Hybride warmtepomp een beter idee? Dit is meer gedoe lijkt me en duurder in aanschaf. We hebben genoeg ruimte op zolder.

Kunnen jullie over adviseren?

Alvast eeuwige dankbaarheid

Boiler.jpeg CV.jpeg Plattegrond.jpg
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Als ik een grove inschatting maak heb jij geen overschot aan electra met die panelen met je huidige verbruik?

Oftewel je gaat helemaal niet het overschot van je panelen gebruiken maar stroom afnemen i.p.v. gas.

Als je een beetje ronzoekt op dit forum zul je in vele topics het sommetje tegenkomen waarin uitgelegd wordt dat electrisch verwarmen met rendement van 100% (dus zonder airco/warmptepomp) duurder is dan verwarmen op gas.

Als mijn aanname klopt dat je geen overschot aan electra hebt dus zeker niet doen!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
En zelfs al heb je momenteel een overschot, dan nog loop je met een elektrische cv over enkele jaren tegen de lamp als de saldering afbouwt/verdwijnt.

Het beste is een hybride warmtepomp met een buffervat. Het warm water kun je dan overlaten aan de c.v.. Ik zie nergens informatie over je huidige c.v., maar eventueel zou je de boiler nog kunnen vervangen of weghalen. Als er genoeg capaciteit is voor warm water, heb je in principe helemaal geen boiler nodig.

Bij mij werd er ongeveer 0,07 m³ gas gebruikt per 2-4 uur om de boiler op temperatuur te houden - toch al tot zo'n 0,8 m³ per dag. De nieuwe cv heeft helemaal geen boiler en houdt verder ook geen water warm (vanwege eco stand). Het kost je alleen een paar seconden extra bij het aanzetten van de warme kraan.
 

phaan47

  • #4
Bedankt voor de reacties! Het overschot zit hem volgens mijn in dat ik overdag meer opwek dan ik verbruik tijdens daglicht. In het donker verbruik ik dus altijd nog stroom van het net tenzij ik in de toekomst het overschot aan opgewekte stroom ga opslaan. Het opslaan is nu nog erg duur begrijp ik.

Ik had inderdaad begrepen dat het elektrisch verwarmen van water veel minder rendabel is dan op gas maar mijn idee was dat als ik overdag meer opwek dan ik verbruik ik het restant misschien kan gebruiken om elektrisch te verwarmen/voorverwarmen ipv terugleveren aan het net. En als het donker is het overlaten aan het gas.

Ik begrijp niet helemaal wat verder bedoelt wordt met: ' En zelfs al heb je momenteel een overschot, dan nog loop je met een elektrische cv over enkele jaren tegen de lamp als de saldering afbouwt/verdwijnt.'

Informatie over de cv staat bij de foto's. Deze cv loopt al aardig aan z'n eind dus vandaar dat ik flexibel ben met een andere opstelling.

Thanks
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd, waardoor je uiteindelijk overdag je stroom voor een paar centen verkoopt en in de avonduren het weer duur terugkoopt.

Dat is vooral een probleem in de wintermaanden. Dan heb je die elektrische cv het hardste nodig, maar leveren je zonnepanelen het minste. Dat efficiëntieverschil tussen een elektrisch verwarmingselement en een warmtepomp gaat dan aardig hard aantikken. Ik denk ook dat je je een beetje verkijkt in hoeveel energie een buffervat op kan slaan; met je huidige verbruik zul je zo te zien een aardig zwembadje aan moeten leggen.

Van een hybride warmtepomp heb je ook in het donker nog profijt; als het niet te koud is buiten verwarm je dan alsnog efficiënter dan met alleen gas (zeker met de huidige prijzen). Al met al is dat sneller terug te verdienen dan gepruts met een elektrische ketel als bijverwarming.

Had je overigens ook al een plan van hoe je zo'n elektrische ketel aan gaat sturen? Daar zijn naar mijn weten geen off-the-shelf oplossingen voor, dus moet je zelf gaan beunen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Als je de retour temperatuur verhoogt door er iets voor te zetten zoals een
elektrische boiler dan zal juist het rendement van een HR ketel behoorlijk lager worden.
Er zijn hier al meer van dergelijke vragen over gesteld.
 

Lange Herman

  • #7
Je kunt natuurlijk overdag mbv een warmtepomp een buffervat warm stoken en deze warmte 's avonds in je cv-installatie pompen.
Je hebt dan een laagtemperatuur installatie nodig en een flink buffervat.
Ik denk dat dat voor de meeste huishoudens niet meteen een optie is.

NB met een warmtepomp dus, niet met een standaard verwarmingselement. COP 4 vs COP 1 maakt nogal een verschil.

Maar misschien is het omlaag brengen van uw gasgebruik dmv isolatie ed een veel betere investering.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Voor dag/nacht opslag zal een thuisaccu rendabel worden zodra salderen voor een groot gedeelte afgeschaft gaat worden. Echter afschaffen van salderen remt de energietransitie, dus ik verwacht daarin nog wel uitstel.

Een alternatief is de warmtebatterij van basalt. Moet je wel wat ruimte voor over hebben:

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu