Elektriciteit doortrekken zonder zichtbaar kroonsteen

Ferry88

  • #1
Beste Klussers,

ik wil graag een lamp ophangen in de zolderkamer, echter is de electriciteitskabel te kort. Als ik de kabel verleng d.m.v. kroonsteen is deze zichtbaar en past niet in een plakgoot tegen de plafond.

Doortrekken vanaf meterkast heb ik naar gekeken, maar ik kan niet achterhalenvanwaar de elektriciteit toen de tijd is doorgetrokken.

Hebben jullie nog ideeën/ tips?

F0B8E2E6-6E79-4833-807B-5BECAAB6CFEF.jpeg
11820529-DE7A-4D4D-AA6A-DEE026065A9F.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je zult op zoek moeten gaan naar de centraaldoos. Probeer het eens vanaf de zijde van de schakelaar.

Centraaldozen horen altijd bereikbaar te zijn. Als je een vliering hebt met een houten vloer kun je wellicht vanaf boven eea benaderen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Zit er een centraaldoos of loopt er enkel een elektraleiding naartoe?

Op zolders wordt namelijk niet altijd een centraaldoos geplaatst.

In geval van geen centraaldoos dan moet je of een lasdoos plaatsen (maar die zit dan ook in het zicht) of nieuwe draden trekken vanaf (waarschijnlijk) de groepenkast. Als er wel een centraaldoos is dan kun je nieuwe draden trekken vanaf de centraaldoos.

De draden die uiteindelijk in het zicht komen kun je in een gootje wegwerken voor een net beeld.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik kan al 3 mogelijkheden noemen.

1.
D.m.v. een trekdoos de leiding met de gewenste lengte verlengen.
trekdoos klein.jpg

Over het stukje buis wat er uit de muur komt schuif je een trekdoos, in de andere tuit van de trekdoos schuif je een stukje 16mm pvc buis met de gewenste lengte, deze met een paar beugels op het plafond bevestigen.
Vervolgens verbind je je installatiedraden uit de muur in de doos door met installatiedraden (VD draad) in de gewenste lengte en met dezelfde kleuren d.m.v. lasklemmen.
(dus geen kroonsteen met snoer).
lasklem. kleinjpg.jpg


2.
Je kunt met een verloopje met K of P25 gootje verder gaan.
k25 verloop klein.jpg

k25.jpg

Dit vind ik persoonlijk wat netter dan de eerste, maar er zit wel wat meer werk aan.
Hierbij moet je al weten waar de draden vandaan komen, hierbij hebben Walker en Vonkentrekker al het eea aangegeven omtrent een eventuele centraaldoos of lasdoos.
Je moet in dit geval de bedrading vanaf de door hun genoemde doos vervangen, zoveel is dat doorgaans niet.

Als je op zolder alles opbouw hebt kun je ook kijken waar de bedrading van je schakelaar van je lichtpunt heen gaat, meestal naar een lasdoos, vanuit deze doos gaan dan ook je bedrading o.a. naar je lichtpunt.
Bij inbouw gaat de bedrading van je schakelaar meestal naar een centraaldoos, en van hieruit o.a. naar je lichtpunt.

3. je verlengt d.m.v. een 16mm verbindingsstuk jouw buis op de gewenste lengte, werkwijze qua bedrading gelijk aan methode 2.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Goede toevoeging Jules. Voor zichtwerk denk ik dat optie 2 het netste is, maar dan moeten er wel nieuwe draden worden getrokken inderdaad.

Optie 1 is het eenvoudigste maar minder mooi.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
p25 uitbreidingslasdoosje en dan verder met p25.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #7
Inderdaad, kan ook.
16mm naar K25/P25 verloop, hierachter een K25/P25 doos en verder met goot.
Op zich zijn de draden uit de buis lang zat om fatsoenlijk in een doos door te lassen.
 

Ferry88

  • #8
Allereerst dank voor jullie reacties!
Stel ik kies voor de K25/P25 doos, monteer ik de doos dan aan de wand/tegen de plafond aan of komt dit echt tegen het plafond aan?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Die monteer je op de plaats waar nu de leiding eindigt. Op de foto lijkt dit in de hoek van de wand met het plafond te zijn.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #10
Met een verloopstukje op het plafond, aansluitend op de buis, die uit de wand komt.
Verloopstukje kun je ook eventueel achterwege laten als je een mogelijkheid ziet de buis mooi de doos in te voeren, dan ziet het er gelijk een stuk strakker uit.
K/P25 dozen vind ik er doorgaans een stuk netter uitzien dan de traditionele ronde opbouwdozen.
Zoals ik het op de foto kan zien, komt de buis vrijwel tegen het plafond uit de wand.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Ferry88

  • #11
Er is helaas geen centraaldoos aanwezig, dus ik wil voor de K25/P25 optie gaan. Vanmiddag langs enkele bouwmarkten geweest om de Attema K25 dozen te halen. Zowel bij de Praxis alsmede Bouwhof niet gevonden, echter bij Gamma lagen ze nog in de schappen.

Ik heb nu de K25/P25 uitbreiddoos, K25/P25 verloopmof 16m kabelgoot gehaald.
Ik zag ook nog de K25 lasdoos en heb deze voor de zekerheid ook aangeschaft, omdat deze nog dikker is en dacht dat ik op deze manier de verloopmof niet nodig zou hebben, echter zie ik hier geen uitsparringen in. Dien je deze zelf te maken of is de lasdoos daar niet voor geschikt?

Overigens is me ontschoten om de lasklem te halen. Is de lasklem vereist voor de K25 doos of zou een kroonsteentje ook mogen?

Dank alvast!
 

Ferry88

  • #12
Uitbreid. doos vs lasdoos

IMG_3096.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Ik zou denken dat je poortjes hebt in die dozen die je dan open kunt breken. Maar ik ken die dozen niet zo goed, werk weinig met p/k25. Kun je meer zien als je ze open maakt?

Geen kroonsteen gebruiken maar een lasklem. Kroonsteen hoort niet thuis in een vaste installatie, die zijn niet betrouwbaar/veilig genoeg.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #14
Met gebruik van de verloopstuk komt je doos de lengte van de verloop van de wand af te liggen, als je direct de buis kon invoeren, had je hem vrijwel tegen de wand kunnen monteren.
Je kunt ook de verloop een klein stukje inkorten, dan kun je je doos wat dichter bij de wand monteren, als de verloop maar in de doos en voldoende om de buis heen valt.
Enige verschil tussen K en P is dat je de K met plaatjes op de achtergrond bevestigt en P heeft een dubbele bodem, waarbij je deze direct op de achtergrond schroeft, waarbij de schroefkop in de dubbele bodem verdwijnt.

Lasdoos zal wat ruimer zijn dan een uitbreidingsdoos, een uitbreidingsdoos schroef je normaliter over een bestaande doos in bijv. de muur, van waar je verder gaat met goot.

Gewoon een doosje lasklemmen van een goed merk kopen, je hebt er per doorverbinding sowieso 2 nodig, per draadkleur 1.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Ferry88

  • #15
Setje lasklemmen aangeschaft en vanochtend vol goede moed begonnen, echter zijn de kabels zo stug dat bij het proberen te monteren van de lasklemmen in de uitbreidingsdoos de blauwe installatiedraad los schoot uit de buis.

Blauwe draad wat eruit kwam was kort gestript. Dit zou betekenen dat het van binnen al ergens is verbonden. Muren zijn van gipsplaat en over de schroefgaten zit behang. Kan de platen dus ook niet zomaar loshalen om te kijken hoe het van binnen in elkaar steekt.

Ik heb de schakelaar losgemaakt om te kijken of het vanaf daar doorgetrokken is, maar daar loopt enkel een blauw/zwarte draad naar toe. Ik loop dus nu vast en ben helaas ook niet heel technisch aangelegd.

Hebben jullie nog suggesties wat ik kan doen?

IMG_3107.jpg IMG_3109.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
En op de eerste foto in dit topic is de draad juist zo lang? Heeft dan niet goed vast gezeten aan de andere kant als je hem zo eenvoudig los trekt.
Je kunt proberen of je met een trekveer ergens komt. Maar ik ben bang dat je een lasdoos verstopt in de muur hebt zitten. Dat wordt dus hakken...
 

Ferry88

  • #17
Er zit geen speling op de zwarte kabel, zit dus vrij strak. Ik ben bang dat ik met trekveer als ik er überhaupt komt geen rek in zit. :x:cry:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Heb je hem zo kort afgeknipt dan? Op eerdere foto's lijken de draden vrij lang.

Je zult bij de lasdoos moeten komen waar deze draden vandaan komen en aan de korte lengte van de draad te zien, zal die lasdoos in de muur zitten weggewerkt.... het goede nieuws is dat je de p/k25 doos niet meer nodig hebt...
 

Ferry88

  • #19
Niet heel kort, maar moest wel zo een 10 cm vanaf gezien de montage van lasklem in de uitbreidingsdoos aan de wand/plafond.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #20
Tja, dat wordt breken tot je de lasdoos vindt...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu