Elektra verleggen/verlengen

Cotje

  • #1
Ik heb een muur weggesloopt waar van beneden uit elktra in zat.
Dit was voor de stopcontacten en schakelaar bestemd, die in de muur zaten.
Nu wil ik de elektra gaan verleggen, maar is helaas de afstand te groot en moet in nieuwe draden trekken of verlengen.
De PVC buis loopt ca 30 cm in het beton voor hij naar beneden gaat en is in de bochten een beetje geknepen, dus nieuwe draden trekken wordt moeilijk.
Kan ik de draden beter verlengen, maar dit wordt wel in beton gegoten, of is het toch beter om alles nieuw aan te gaan leggen.
Wie kan mij helpen.
Alvast bedankt
Cotje
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je mag geen lassen (verbindingen) aanbrengen die later in het beton worden gegoten. Ook niet in lasdozen, die mogen (ook) niet ingegoten worden.

De enige juiste manier is alle onjuist gebogen buizen vervangen, en daarna de gehele bedrading te vervangen. Gebruik voor de buizen beslist geen flexibele buis, daar krijg je naderhand de draden zeer moeilijk doorheen! Buigen doe je met een buigveer.

Het verdient aanbeveling de bestaande draad te gebruiken om alvast de trekveer door te trekken, omdat het wel eens wil gebeuren dat zoiets naderhand niet meer gaatken. Dus niet de draden er eerst uittrekken en dan pas de trekveer erdoor, maar de draad gebruiken om de trekveer te geleiden. Doe dat met z'n tweeën, één trekt en één duwt.
 

Fiesiekus

  • #3
Beter alles opnieuw aanleggen. Evt. kan je de bestaande dra(a)d(en) gebruiken als trekdraad voor de nieuwe langere bedrading. Als je toch gaat lassen, moeten de lasdozen bereikbaar blijven.
 

Fiesiekus

  • #4
Die Kees :mrgreen: !
 

Gerrit

  • #5
Niets aan toe te voegen. Gewoon leidingen in orde maken en nieuw draad trekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu