Aanleggen elektra in tuin voor verlichting later

konewka

  • #1
Over een paar weken ga ik in mijn tuin een houten schuurtje van 4x3 plaatsen, en ik laat de fundering van tegels voor dat schuurtje door een stratenmaker aanleggen.
Nu wil ik ook een stroompunt in het schuurtje hebben, en over een jaar ook (6 volt-)verlichting in de tuin gaan aanleggen, en ik wil de trafo hiervoor in het schuurtje hangen. Aangezien ik mijn tuin nu nog helemaal overhoop kan halen en de fundering voor het schuurtje nog gelegd moet worden, wil ik alvast een kabel onder de toekomstige fundering leggen, en misschien daarnaast ook een loze leiding voor de verlichting in de rest van de tuin. Er is al elektra gelegd naar een paar verdeeldozen in de tuin, dus ik hoef het niet helemaal from scratch aan te leggen.

Wat denken jullie dat nu het handigst is om te doen? Mogelijkheden: een XMvK / YMvK-kabel 50cm ingraven en op de toekomstige plek van de fundering naar boven laten komen, en toeleiden naar de bestaande kabeldoos verderop in de tuin. Naast de stroomkabel ook een loze leiding (is een flexbuis genoeg?) ingraven vanuit de fundering tot net daarnaast, en dan een extra verdeeldoos naast de fundering aansluiten, zodat ik vanuit hier in de toekomst de tuinverlichting kan aansluiten? Nog andere goede ideeën nu er nog geen fundering en schuurtje staat?

De huidige situatie is als volgt:
1665221846957.png

De fundering komt hier te liggen:
1665222016707.png

En dat wordt het schuurtje:
1665221892277.png
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Het is inderdaad handig om de kabel alvast naar het schuurtje te leggen voor de verharding komt. Gebruik wel een grondkabel hiervoor. Flexbuis heeft onder de grond geen zin, pak dan een grotere mantelbuis of pvc buis van regenwater afvoer.

Verbindingen zo veel als mogelijk boven de grond maken. En buiten elektra liefst op een eigen groep en aardlek.
 
  • Like
Waarderingen: konewka

konewka

  • #3
Top, ga ik er een 4x2,5 YMvK-as voor gebruiken. Tuin zit inderdaad op zijn eigen groep en aardlek, en ga de lasdozen allemaal bovengronds doen.

Waarom werkt een flexbuis niet onder de grond, vanwege de te kleine diameter? Idee is om hier alleen maar de eventuele kabels voor 12-volt-verlichting later doorheen te trekken, geen nieuwe grondkabels, zou het dan wel werken?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Die buizen kunnen niks hebben, die blijven niet lang goed in de grond.
 
  • Like
Waarderingen: konewka

konewka

  • #5
Super, bedankt voor het advies!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu