Elektra aanleggen tuin

Brian045

  • #1
Geen elektricien, maar waarschijnlijke een simpele vragen voor de experts.

Ik moet buiten-elektra aan gaan legggen en ga gebruik maken van ymvk-as grondkabels door de tuin.
Echter moet ik eerst elektra-aansluiting aanmaken vanuit meterkast door de liggende loze leiding (standaard pvc buisje) naar achtergevel.

1. Met welk type kabel dien ik de loze leiding te voorzien?
2. Klopt het dat ik kabel uit vraag 1 en ymvk-as grondkabel aan andere kant kan verbinden met Attema M25 kabelmofjes?

Alvast bedankt en schroom geen beginner-tips te delen :love:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat is de diameter van de loze leiding? Verwacht je hierin meer dan één haakse bocht (in de vloer van de meterkast)?

Als het past en lukt, hier gewoon grondkabel doorheen trekken. Dit mag eventueel ook xmvk-as zijn, deze is net wat dunner dan ymvk-as. Dan kun je in één keer door de tuin in en heb je bij de gevel ook geen grondmof nodig.
 

Brian045

  • #3
Ben morgen pas weer bij de woning, zal 'm zeker even opmeten.
Ben niet bekend met aanlegging van de loze leiding maar ben bang dat het drie haakse bochten zijn vanwege split level woning (komt eruit op verdieping -0.5, gaat einde woonkamer naar 0.0 of 1.0, en dan door naar meterkast, en dan in meterkast omhoog/laag afhankelijk van 0.0/1.0).

Ik dacht via internet te zien dat eigenlijk ymvk-as altijd nodig was. Onder welke omstandigheden is xmvk-as dan ook voldoende? Zijn er overigens nog bepaalde extra beschermingen die om de kabel heen moeten in restant vant
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
XMVK-as heeft een dunnere isolatie dan YMVK-as. Hij is hierdoor iets kwetsbaarder en de warmtehuishouding is slechter. Door dat laatste feitje mag je hem niet bundelen (je mag dus niet 5 XMVK kabels gebundeld in een kabelgoot leggen). Hij is echter wel makkelijker te verwerken, wat fijn is als je hem door een buis zou willen trekken.

Die loze leiding klinkt alsof het een lastig traject gaat zijn. Jammer, want je wilt voorkomen dat je hier losse draad doorheen moet gaan trekken. Ik neem tenminste aan dat de leiding onder de grond uitkomt, en daar wil je niet met losse draad naar buiten komen. Dit krijg je namelijk onmogelijk goed beschermd en waterdicht in een grondmof ingevoerd.

XMVK is dus het minste, welke je buitenshuis zo snel mogelijk met een grondmof met XMVK-as of YMVK-as verbindt. Eigenlijk mag XMVK namelijk niet los in de grond.

XMVK-as zou mooier zijn, dan kom je meteen met grondkabel buiten en kun je een grondmof besparen.

Allebei valt het waarschijnlijk niet mee om door een standaard buis met een aantal haakse bochten te krijgen...

Als je grondkabel gebruikt (dus alle kabels met -as) hoef je deze in de tuin niet aanvullend te beschermen. Hij hoort wel tenminste 50cm diep te liggen natuurlijk. Je mag hem uiteraard altijd wel extra beschermen met (mantel)buis.
 

Brian045

  • #5
Super XanderH, je input is zeer waardevol.

Vanmorgen nog bekeken en we hebben twee verschillende loze leidingen:
- 5/8" naar een lichtknop vlakbij (dus 1 haakse bocht)
- 3/4" naar de meterkast (met dus de naar verwachting 3 haakse bochten)

Nu heb ik gekeken naar de diameters van de vier type kabels (xmvk/ymvk met/zonder -as) en moet ik zeggen dat ondanks dat ze allemaal feitelijk passen gezien de maat, ik zeker niet overtuigd ben dat ik elke erdoor krijg.

Uit jouw verhaal opmakend kan ik te werk gaan met xmvk-as buiten, daar ik ze niet bepaald van plan was te bundelen. Wat zou jij adviseren, denk je dat ik de xmvk-as binnen door de 3/4" leiding heen krijg (schat op ~20 meter met 3 haakse bochten)? Of kan ik dan beter kiezen voor binnengedeelte xmvk en direct na buitenkomst gaan voor een kabelmofje om over te gaan op xmvk-as?

Laatste vraag over de diepte. Zijn er omstandigheden/oplossingen waar ik overigens ook minder dan 50 cm diep kan werken? Of in elke omstandigheid is dit een minimum?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu