Een kromme grenen (massief) paneeldeur

The Don

  • #1
Ik heb in een ander onderwerp gelezen dat dit eerder behandeld is maar vond hierover in de zoekmachine niets bevredigends.
Ik heb dus een aantal mooie oude paneeldeuren, welke jarenlang in een oud tochtig vochtig huis hebben gehangen.

Een aantal zijn er wat getordeerd, dus wanneer deur sluit komt bovenzijde aan in het kozijn en onderzijde blijft paar (2 a 3) cm openstaan.

Een nieuwe deur is uiteraard makkelijker maar ik wil erg graag de oude look behouden en deze dus proberen recht te krijgen.
De deuren zijn massief grenen
Ideeën?Ik heb er geen haast mee en heb wel ruimte om ze op te spannen of andere dingen mee te doen.

Alvast bedankt voor jullie tips
Groeten the Don
 

Fiesiekus

  • #2
Na langdurig acclimatiseren in de huidige woning eens kijken wat het resultaat is. Mijn ervaring is dat het niet of nauwelijks wegtrekt. Ik heb hier ook openingen van circa 2 cm op deurhoogtes van circa 2 meter. Ik zou heel bang zijn dat bij "terugtorderen" de panelen barsten en dat is veel erger.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Ik heb dat als volgt opgelost.
Deur gewoon in het kozijn laten zitten en aan de kant (onder of bovenkant) die al goed aansluit op het kozijn een blokje hout leggen wat 1 a 2 cm dikker dan wat de deur krom getrokken is.

Vervolgens de deur dichtduwen en aan de kant die terug geduwd moet worden een brede stuk hout houden, lange lat/balk op dat stuk hout duwen en klemmen op een tegenoverliggende muur zodat de deur recht geduwd wordt.
Vervolgens gewoon een week laten staan en evt. na duwen om de deur juist iets te ver terug te duwen dan nodig omdat deze ook nog weer terug zal veren.

Door e.e.a met beleid te doen en de deur steeds met een dag er tussen verder aan te duwen kun je een heel eind komen.

Hou er echter wel rekening me dat hij uiteindelijk weer in de kromme stand terug zal komen, maar weer een paar nachten terug te duwen is het aardig onder controle te houden.

suc6

Gerrit Bakker
 

Ellen2

  • #4
Bovenstaande tip werkt inderdaad.
Om te voorkomen dat de deur weer kromtrekt kan je een sterke magneetsluiting gebruiken waar de kier zat.
 

The Don

  • #5
Dit zijn bruikbare tips, en bedankt daarvoor.
Het valt me alleen op dat het allemaal droge behandelingen zijn, zou het niet beter zijn om het hout d.m.v. bevochtigen en weer laten drogen in nieuwe positie te vormen?
Of is dat riskant om een of andere reden?
 

Ellen2

  • #6
Als het deuren zijn die kaal zijn, dan kan je ze inderdaad ook in water leggen, zeg twee dagen, en dan onder spanning klemmen tot ze helemaal droog zijn. Dan zijn ze wel recht, maar of ze recht blijven is ook dan de vraag, ik zou dan alsnog een magneetsluiting aanraden als de deur hangt.

Ik heb van een collega de tip gehoord : onder spanning klemmen, en goed heet maken met een verffohn, de spanning zou er zo uitgaan en ook wegblijven, maar ik heb dat zelf nooit geprobeerd.
 

The Don

  • #7
Klinkt aannemelijk, andere lezers die zelf ervaring hebben met deze manier van werken?
btw, super dat je hier zo snel respons hebt :P
 

H@ns

  • #8
Alle goedbedoelde reacties gelezen maar dit zijn echt geen oplossingen hoor!
(een deur in het water leggen :shock: )

De juiste (traditionele) wijze om dit op te lossen is een zwaluwstaartvormige klos in de stijl verlijmen, en wel zo dat deze door de spanning de stijl weer blijvend recht duwt.

Maar dat vergt wel wat ervaring en gevoel...

De reden dat naaldhout over de lengterichting krom trekt is reactiehout. Het hout komt van een scheefgegroeide boom waarvan de vezels aan de ene zijde langer zijn dan aan de andere zijde.
Dit hout zal dus altijd onder spanning blijven.

Scheluw trekkende deuren zijn meestal een constructiefout, scheluw verlijmd of een fout in de onderdelen van de deur, scheluw trekkende regels bijvoorbeeld.
De gehele deur uit elkaar slopen en opnieuw verlijmen kan dan een oplossing zijn maar dan is een nieuwe laten maken toch wat handiger.

Mijn tip: laat nieuwe deuren maken volgens dit model of leer leven met de ongemakken van deze deuren.

Tegenklemmen helpt even maar na verloop van tijd komt het probleem toch weer terug.
 

Ellen2

  • #9
Een zwaluwstaartvormige klos in een stijl verlijmen is denk ik niet weggelegd voor de handige doe-het-zelver, en nieuwe deuren laten maken wil TS liever niet, omdat hij de oude look wil bewaren.
Met deuren in het water leggen en dan klemmen heb ik zelf goede ervaringen. Mits je daarna de deur recht houdt met een sterke magneetsluiting.
Met een klos redt je het ook niet als een stijl over een lang stuk scheluw getrokken is.
 

Fiesiekus

  • #10
Ik vraag me verder af of het gebruiksgemak gediend is met een getordeerde deur een week dichtklemmen ('t zal de toiletdeur maar zijn) of een heel sterke magneetsluiting. Dan liever wat extra ventilatie via de kier.
 

Ellen2

  • #11
Haha, ja elk nadeel heeft zijn voordeel :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu