Dubbele scharnier / bommer

Arnold01

  • #1
Ik heb een oude deur los gehaald uit het kozijn waar dubbele scharnieren aan zitten. De deur moet worden afgekort en dan weer terug worden gehangen. Wil de scharnieren ook goed schoonmaken (dikke verflagen verwijderen)
Er staat veel spanning op de scharnieren dus terug hangen zal zo niet makkelijk gaan. Tevens moeten de scharnieren opnieuw gesteld worden als dat kan. Deur blijft nu namelijk een stukje open staan.
Hoe kan ik de scharnieren stellen? Moet ik de pinnetjs er uit trekken? Kan dat zomaar? Zal proberen foto van een scharnier te uploaden

Alvast bedankt voor je reactie.


 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De gaten die je nu ziet, zijn voor de spanstift.

Eidt: de blokkeerstift zit ook onderin.

Eerst een beetje meer spanning op de veer zetten met een spanstift, en daarna de blokkerstift verwijderen / losser zetten. Hou dus voor het ontspannen altijd 1 gat tussen de spanstift en de blokkeerstift.

Na het opnieuw afhangen kun je de veer weer op de gewenst spanning brengen.
 

Arnold01

  • #3
Dank voor
Je reactie..
Deur zat in t huis toen ik het kocht; uiteraard zonder spanstiften. Kan ik daar iets anders voor gebruiken? Hoe werkt dat met de eindstiften? Er uit trekken met tang, nadat ik de spanstiften heb gebruikt?

Heb gezocht naar filmpje op YouTube om te kijken hoe zoiets moet. Ik kon t niet vinden. Als iemand iets weet, hou me aanbevolen voor een link.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu