Dubbele schakelaar op tweevoudige lichtkring.

Aramis

  • #1
Hoi allemaal,

Eerst en vooral, ik ben echt nieuw met elektriciteit.

Dit is het gegeven, 2 lampen in de living die tegelijk worden aangestuurd door 2 afzonderlijke schakelaars. Het is dus ofwel alle lampen aan of alle lampen uit.

Omdat ik dit vrij vervelend vond heb ik me alvast een serieschakelaar aangekocht. (2 knoppen in één behuizing om de lampen afzonderlijk te bedienen)

Dit is wat ik zie in de muur met de oude schakelaar:




Er komen dus 2 bruine (aanvoer?) op L. En een zwarte en grijze naar 1 en 1'. Ik vermoed dat 1 en 1' mijn respectievelijke lampen zijn? Je ziet ook nog 2 blauwe kabels samengebonden en 2 aardingen samengebonden.

Nieuwe situatie:



Een dubbele serieschakelaar, ik heb de 2 bruine aangesloten op L en de zwarte en de grijze respectievelijk op 1 en 2.

Wanneer ik de schakelaar test dan gaan gewoon weer mijn 2 lampen branden. Heb ik het verkeerd soort schakelaar gekocht? Heeft dit mss nog te maken met de andere schakelaar in de hoek van de kamer. Hier moet trouwens ook een dubbele schakelaar in komen. Ik zou dus van 2 naar 4 schakelaars gaan.

Hopelijk kan iemand me helpen :-)

Bedankt !
 

Techno tim

  • #2
Je heb de verkeerde schakelaar je moet wissel wissel hebben.
Oftewel serie wissel
 

Aramis

  • #3
Dus het maakt niet uit welke ik koop, wissel/wissel of serie/wissel.

Zit ik voor de rest met mijn logica goed?
 

Techno tim

  • #4
Je moet vragen naar een serie wissel, hierop zitten 6 aansluitingen.

Maar als je deze wilt gebruiken zal je wel draden moeten bijtreken wat volgens mij niet gaat want ik denk dat je daar geen ruimte voor hebt in de pijpen.

Je kan de lampen waarschijnlijk wel afzonderlijk schakelen vanuit één punt
of één serie schakelaar(dan heb je de goede al in huis) en kun je de lampen op één hetzelfde punt aanzetten.
Of twee enkelen (gebruik bestaande schakelaars) en schakel de lampen afzonderlijk op verschillende punten.
 

Aramis

  • #5
Hoi,

Ja, draden bijtrekken is geen optie. Ik hoef inderdaad niet beide schakelaars te gebruiken, ze staan amper 2 meter uit elkaar.

Twee enkelen (bestaande systeem) en schakelen vanuit de afzonderlijke punten is voor mij ook een optie hoor.

Welk is de makkelijkste oplossing? De serieschakelaar gebruiken en de andere schakelaar "onklaar" maken, of de 2 bestaande gebruiken om de lampen afzonderlijk te besturen.

En vooral, HOE doe ik het ;)

Bedankt alvast !
 

Techno tim

  • #6
Wat je moet kunnen is bij de dozen kunnen komen waar de draden in zitten.
In het plafond waarschijlijk daar waar de lampen hangen.
Ga daar maar eens in kijken (wel stroom er af ) je zal wel wat draden hierin moeten wijzigen.
 

Aramis

  • #7
Daar kan ik perfect bij hoor, het is een nieuwbouw appartement. Aan de ene socket hangen 3 draden, aan de andere 6... Moet ik hier wat knipwerk doen?
 

Techno tim

  • #8
Bij de schakelaar op foto zit een grijze draad, deze loop door de dozen naar anderen schakelaar beide zijde los halen en afdoppen nu hou je de zwarte over op 1 deze moet je gaan aansluiten op de lamp daarvoor moet je in de centraal doos deze zwarte draad opzoeken om hem later door te knippen,
dit in alle twee de dozen, Als laatste zal je de zwarte draad van de twee schakelaar moeten vervangen door een bruine draad.

Het is een heel verhaal geworden ik hoop dat je er uit komt.
 

Aramis

  • #9
Techno tim, allereerst bedankt voor het geduld. Ik probeer je verhaal te begrijpen door het te reconstrueren. Correct me if i'm wrong:

De oplossing die je voorstelt gaat er vanuit dat ik de oude set-up blijf gebruiken eh. Dus 2 lichtschakelaars op verschillende punten in de kamer die de 2 lampen aanstuurt. De gekochte schakelaar met 2 knopjes wordt niet gebruikt?

De grijze draad verbindt door de muren heen de 2 schakelaars. Deze zat oospronkelijk in 1'. Deze knip ik in beide schakelaars door en plak ik af.

Wat rest me dan: 2 bruine draden in L en een zwarte in 1.

Vanaf hier kan ik je wat moeilijker volgen. Ik moet de zwarte draad aansluiten op de lamp (in het plafond?) en daarvoor moet ik in de centrale doos (centrale doos? wat bedoel je hiermee?) de zwarte draad opzoeken om hem door te knippen? En dan moet ik de zwarte draad van de "twee schakelaar" (2de fysieke schakelaar?) vervangen door een bruine? Moet ik dan één van de bruine draden die nu beide in L zitten op de plaats van de zwarte zetten? Maar die zwarte moest ik doorknippen?
 

Techno tim

  • #10
Misschien is dit duidelijker.

De oplossing die je voorstelt gaat er vanuit dat ik de oude set-up blijf gebruiken eh. Dus 2 lichtschakelaars op verschillende punten in de kamer die de 2 lampen aanstuurt. De gekochte schakelaar met 2 knopjes wordt niet gebruikt?
dit is correct.

Maar niet draden afplakken dat doen prutsers, afdoppen of nog mooier helemaal weghalen.
 

Aramis

  • #11
Kan de foto in een iets hogere resolutie?? Thx :-)
 

Techno tim

  • #12
Nee lukt mij niet.
krijg hem ook niet in je PB
 

Aramis

  • #13
Ik zou graag de tekening in detail willen bekijken, ik kan nu niet de onderschriften lezen waardoor de oplossing nog steeds niet duidelijk is voor mij :(
 

Aramis

  • #14
Omdat ik de tekening te klein is en onleesbaar op mijn scherm heb ik daarnet nog eens zitten proberen aan de schakelaar.

Kheb beide schakelaar eens opengedaan en aan de ene schakelaar komt één bruine, één zwarte en één grijze toe. Aan de andere zitten er twee bruine in L, één zwarte in 1 en één grijze in 1'.

Kheb die grijze losgekoppeld aan beide schakelaars, en aan de schakelaar met 2 bruine heb ik ook één bruine losgeschroeft. Maar op die manier heb ik helemaal geen licht meer !

Er zit dus ergens een foutje in m'n logica :p
 

Techno tim

  • #15
Je kan de afbeeldingen opslaan op je eigen computer en dan bekijken en vergroten.
Inmiddels ben ik de originelen kwijt op mijn sys.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu