Dubbele lichtschakelaar aansluiten - 3 blauwe 3 zwarte 1 bruine draad

Rds

  • #1
Ik heb nog steeds moeite met het aansluiten van een dubbele lichtschakelaar

1. plafondlamp
2. Spotjes

ik zie 3 blauwe, 3 zwarte en 1 bruine draad

kan iemand mij opweg helpen?

BAD37847-CB41-4DAF-9ACF-5E6BE9B213EC.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De blauwe draden worden niet in een schakelaar aangesloten. De betreffende lasklem wordt daarom alleen achter de schakelaar 'opgeborgen'.

3 zwarte draden is wat vreemd. Kan het zijn dat de spotjes in twee groepen verdeeld zitten en elk een zwarte draad hebben? Dan zou je de betreffende zwarte draden in het ene schakelcontact van de (dubbele) schakelaar moeten steken. Wel even de lang aangestripte koperdraad wat inkorten (maat staat op de schakelaar als een streepje). Er is in de meeste schakelaars wel een mogelijkheid om twee draden op hetzelfde contact (vlak naast elkaar) aan te sluiten.

De overgebleven zwarte draad zou dan voor de plafondlamp moeten zijn en gaat naar het andere schakelcontact. De bruine draad gaat op het gemeenschappelijke contact van de bdubbele schakelaar. Soms moet je daar een doorverbinding maken met een klein stukje bruin draad, hangt van het model schakelaar af.

Je kunt eventueel testen welke zwarte draad waarvoor is. Daartoe steek je één van de zwarte draden samen met de bruine draad in een lasdop en kijkt welke lamp gaat branden. Wel van te voren even de betreffende groep uitschakelen of als je niet weet welke groep je moet uitzetten, de hoofdschakelaar. Als je weet welke zwarte draad waarvoor is markeer je hem even met een stukje etiket.

Het zou ook nog kunnen zijn dat er sprake is van een wisselschakeling (in de volksmond hotelschakeling genoemd) voor één van de twee lampen. In dat geval kun je de betreffende lampengroep ergens anders ook nog aan en uit zetten. Is dat het geval, dan moet je dat even hier noemen, want dan verandert de aansluitmethode.

Begrijp je nog steeds niet hoe het moet, test dan in lek geval even welke draad waarheen gaat en maak een foto van de schakelaar, vooral de achter- of zijkant met lettertjes of symbolen erop is dan interessant.
 
  • Like
Waarderingen: Rds

Rds

  • #3
Opgelost, dankjewel
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zou je ook kunnen beschrijven wat de oplossing was? Want daar hebben anderen wellicht weer wat aan. Enn ik zelf ben in elk geval benieuwd of 2 van de drie zwarte draden bij één groep spotjes oid. hoorden.
 

Rds

  • #5
Zoals jij beschreef klopte het.
Een zwarte draad leek overbodig want die deed niets.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu