Aansluiting dubbele schakelaar.

GJ84

 • #1
20221031_141325.jpg


Hallo,

Ik wil graag deze schakelaar aansluiten. Er komen 2 blauwe, 2 zwarte en 1 bruine draad uit de muur. De bruine draad komt uit een stopcontact. Welke draad komt waar? Alvast bedankt.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #2
Bruin moet met beide "L" contacten worden verbonden, dus op één ervan aansluiten en met een kort bruggetje van bruine draad doorlussen naar de andere.

De zwarte draden sluit je linksboven en rechtsboven op de contacten "1" aan (iedere draad op een apart contact).

De blauwe draden worden niet met de schakelaar verbonden. Waarschijnlijk moet je deze met elkaar verbinden door middel van een lasklem. Mocht het dan niet werken, moeten deze misschien worden verbonden met een blauwe draad uit de contactdoos? Ik weet natuurlijk niet wat de historie is (heeft hier een schakelaar gezeten of is het nieuw aangelegd?).
 

GJ84

 • #3
Het is nieuw aangelegd. Dus als ik het goed begrijp linksboven zwart, rechtsboven zwart, bovenin midden bruin, en onderin midden bruin. Hoe maak ik zo'n bruggetje tussen de draden?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #4
20221031_171526.jpg
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

GJ84

 • #5
Ik had al zo'n vermoeden. Bedankt!
 

GJ84

 • #6
Ik heb geprobeerd het aan te sluiten zoals uitgelegd alleen de lampen doen het niet. Wat doe ik fout? Voor de duidelijkheid, 1 bruine draad gaat vanuit schakelaar naar wcd, ik heb een bruggetje gemaakt, ik heb 2 zwarte draden op de "1" aangesloten apart van elkaar naar elke lamp 1, heb geprobeerd de blauwe te verbinden op "2" naar de lamp werkt ook niet. Wie kan me helpen?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #7
XanderH schreef:
De blauwe draden worden niet met de schakelaar verbonden.
XanderH schreef:
Mocht het dan niet werken, moeten deze misschien worden verbonden met een blauwe draad uit de contactdoos?
Ik weet natuurlijk niet hoe dit is aangelegd, maar het lijkt er op dat beide blauwe draden naar een lichtpunt gaan? Dan moet je die nog met een nul verbinden. Uit de contactdoos halen net zoals de bruine dus. En het niet meer in je hoofd halen om een blauwe draad op de schakelaar aan te sluiten, want als het daadwerkelijk met nul verbonden is maak je volle kortsluiting en kun je de schakelaar waarschijnlijk weggooien.
 

GJ84

 • #8
Het zit zo.... foto 1 is het stopcontact. Ik heb dus de rode draad (bruin kennen ze hier niet ik woon in het buitenland) doorgelusd naar de schakelaar zoals is te zien op foto 2. Een bruggetje gemaakt zoals u mij heeft uitgelegd. Links en rechtsboven zwart in schakelaar. De 2 blauwe draden heb ik ook zelf getrokken, (gaan verder nergens heen) die moeten toch ook naar elke lamp? Of zijn de blauwe totaal overbodig?

20221101_112251.jpg 20221101_112425.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #9
Het zou dan wel interessant zijn om te weten welk land dit is. Misschien is de betekenis van de aderkleuren wel ergens op te zoeken. Anders zou ik ter plekke iemand om raad vragen.
 

dennistd

 • #10
De blauwen (die vanaf de lampen komen) moet je aansluiten op de blauwe die ook het stopcontact in gaat. Aangezien je 2 blauwe draden hebt en je er maar 1 bij in kun stoppen moet je een lasklem gebruiken om ze samen te voegen.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #11
GJ84 schreef:
De 2 blauwe draden heb ik ook zelf getrokken, (gaan verder nergens heen) die moeten toch ook naar elke lamp?
Wij kunnen niet ruiken dat er vanaf de schakelaar een blauwe draad naar iedere lamp loopt. In Nederland waar een centraaldozensysteem gebruikelijk is, is dat hoogst ongebruikelijk. De nuldraad naar de verschillende lichtpunten splitst dan meestal vanuit de centraaldoos. Ik had daarom verwacht dat 1 blauwe draad de "voeding" was en 1 blauwe draad naar beide lichtpunten zou gaan.

Maar zelfs dit alternatief had ik in mijn eerste reactie al rekening mee gehouden. Je moet dus nog een blauwe draad van de contactdoos naar de schakelaar hebben en bij de schakelaar alle blauwe draden (3 stuks) met elkaar verbinden door middel van een lasklem.
 

GJ84

 • #12
Bruine draad was niet voor handen dus heb ik rood gebruikt. Draad blijft hetzelfde. Dus rood is bruin in dit geval. Ik ben een leek wat betreft elektriciteit dus vandaar voor jullie misschien "domme" vragen. Dus ik maak nog 1 verbinding van het stopcontact" N" een blauwe draad naar schakelaar en voeg deze 3 blauwe in 1 lasklem bij de schakelaar als ik het goed begrijp?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #13
Juist ja.

Als dit een recente installatie in Nederland zou zijn moet je ook verplicht een groen/gele aardedraad naar het lichtpunt trekken trouwens.
 

GJ84

 • #14
Doen we dat ook direct
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #15
Je snapt neem ik aan dat je deze dan ook moet verbinden met een aardedraad vanaf de contactdoos. :wink:
 

GJ84

 • #16
Dat kan dan toch gewoon vanuit het stopcontact groengele?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #17
Ja.
 

GJ84

 • #18
Ook weer met een lasklem doorverbinden naar de andere lamp neem ik aan?
 

Nth

 • #19
Eigenlijk moet je die kabels doormeten zodat je weet waar ze naartoe gaan en welke functie ze hebben. In het oude NL was groen namelijk de Live/fase en rood de Null.

Wil je 2 lampen afzonderlijk aan en uit kunnen zetten? Of is het 1 lamp met 1 schakelaar?
Heeft die schakelaar 2 knoppen? of eentje?
Waar lopen die 2 zwarte kabels naartoe?
In welk land is het?
 

GJ84

 • #20
Alles staat hierboven al beschreven inclusief foto's
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu