Dubbele wisselschakelaar voor wissel en serieschakeling

Pietervdberg

  • #1
Hoi, ik had een simpele wisselschakelaar. Maar omdat ik op hetzelfde punt ook nog een gewone schakelaar wilde, heb ik een dubbele wisselschakelaar gekcht (JUNG AS500). Ik wil nu dus met het ene knopje gewoon een serieschakelaar (2 zwarte draden) bedienen, en met het andere knopje de wisselschakeling (2 zwarte draden en 1 bruine). Alleen..... ik kom er niet uit hoe ik dat aan moet sluiten. Ik heb dus een schakelaar met 6 klemmen (drie boven, drie onder). Iemand tips? Dank!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Pietervdberg schreef:
Ik wil nu dus met het ene knopje gewoon een serieschakelaar (2 zwarte draden) bedienen
Wat bedoel je daarmee? Met een 'serieschakelaar' wordt (handelstechnisch) een schakelaar beodeld, die vanuit 1 bruine draad twee lichtpunten (zarte draden) apart schakelt. Maar daar zitten dus nooit alleen 2 zwarte draden op.

In principe kun je van een dubbele wisselschakelaar een serieschakelaar maken, door op elk 'moedercontact' een bruine en op één schakelcontact een zwarte draad aan te sluiten. Of alleen de helft voor wisselschakelaar gebruiken, de andere helft als aan/uit schakelaar.

Nogmaals: de term serieschakelaar wordt in de handel (eigenlijk onjuist) gebruikt voor een dubbele aan/uit schakelaar in één behuizing. Is nu eenmaal de term ervoor en zal niet veranderen.

Wil je inderdaad 1 schakelaar van een dubbele wisselschakelaar als wisselschakelaar gebruiken en één schakelaar als aan/uit schakelaar, dan kan dat, maar van afstand is niet te zeggen welke kleur draad je aan welk contact moet zetten. Niet zonder te weten welke contacten waarvoor zijn. Dat is vaak net weer anders, afhankelijk van het merk. Foto van beide kanten van de schakelaar (zonder de wiptoetsen) zou dan helpen, foto van de situatie met draden zichtbaar is zonder meer wel handig!
 

Pietervdberg

  • #3
Wat ik bedoel met een serieschakeling is inderdaad gewoon een lamp schakeling waarin je gewoon simpelweg 1 lamp bedient met 1 knop. Daarvoor heb ik vanuit de centrale doos twee extra zwarte draden getrokken naar deze schakelaar. Vandaar twee zwarte draden. Die wil ik dus op de ene helft van de dubbele schakelaar gewoon aansluiten als aan/uit schakelaar. Daarnaast heb ik nog de twee zwarte en 1 bruine draad die er al zaten. Volgens mij gaat het goed met de losse lamp. Maar de hotel schakeling gaat niet goed. In 1 van de twee standen kan ik die lamp met de andere schakelaar voor die lamp niet meer aan of uit zetten. Bijgaand ook wat foto’s

image.jpg image.jpg
 

Pietervdberg

  • #4
Even kijkende naar mijn eigen foto: waarschijnlijk moet die bruine naar onder en die twee zwarte die nu rechtsonder op de foto staan naar boven? Zodat die ‘schakeling’ alle drie de draden bij de witte pijlen heeft? Of snap ik het nog steeds niet?
 

Pietervdberg

  • #5
Ja, dat was het. Thx
 

Sander 1972

  • #6
Ik weet niet wat u allemaal gedaan heeft, het werkt waarschijnlijk voor nu. Maar ik denk dat u er verstandig aan doet er even iemand bij te halen, die weet waar die mee bezig is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu