Dubbele lichtschakelaar aansluiten

Donder

  • #1
Hallo,

Er heeft ooit een buitenlamp aan onze gevel gezeten, maar deze is nu dus weg. Nu wil ik weer een nieuwe ophangen, maar ik kom er even niet uit. Helemaal niet omdat er nog draden aanwezig zijn met de oude kleuren.

Wie kan me helpen hoe ik een en ander met elkaar moet verbinden?

Het gaat dus om een dubbele schakelaar, voor de hal en voor de buitenlamp.

Wie kan me helpen?


 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Groen is fase
Rood is nul
Grijs is aarde
Zwart is schakeldraad

Dat je groen en zwart gebruikt is goed, de zwarte gaat naar de lamp en daar moet weer een nul aanwezig zijn. De lamp tussen zwart en nul aansluiten en dat zou moeten werken.
Je wilt een dubbele schakelaar aansluiten, dus moet er nog een zwarte draad zijn die naar de andere lamp loopt. Die moet je er waarschijnlijk bij trekken.

Er heeft vroeger een stopcontact met schakelaar gezeten, vandaar dat je er ook een nul en aarde hebt zitten. Als je toch nieuwe draden moet trekken voor de extra zwarte zou ik de nul en aarde laten vervallen en de groene vervangen door een bruine draad.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Nog een draad erbij trekken zou ik niet doen, zo te zien zitten er ijzeren dozen in de muur, in de muren en plafonds zullen ook ijzeren dozen en pijpen zitten, het is sowieso lastig om 4 draden er in te trekken, zo niet onmogelijk zonder beschadigingen.
 

Donder

  • #4
Dus als ik het goed begrijp moet er een nieuwe zwarte van de centraaldoos naar de schakelaar? En dan een blauwe draad naar de lamp en de groene.

Ik kan wellicht de grijze en rode draad eruit trekken en dan gelijk een nieuwe zwarte daaraan meetrekken.

Ik kan me trouwens niet herinneren dat er ooit een wcd heeft gezeten. Ik heb destijds alleen het schakel materiaal vervangen, maar niet de functies.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Als die rode en grijze uitkomen bij de plek waar je de lamp wilt hebben dan kan je ook één van die draden gebruiken als zwarte. Je maakt de draad dan zwart door er een stukje krimpkous omheen te smelten of door er zwarte tape omheen te doen aan beide uiteinden.

Er is inderdaad een risico om de draden te beschadigen in de ijzeren buizen. Dan is een draad her-kleuren een veiliger optie.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Als je gaat omkleuren dan moet je er wel zeker van zijn dat er geen doos meer tussen zit en de rode of grijze draad rechtstreeks van deze doos naar de lamp gaat zonder aftakkingen/lassen ertussen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Wat doet dat gat achterin de doos? Liep de leiding naar de buitenlamp niet toevallig daar door?
 

Donder

  • #8
De rode en grijze draad gaan naar het plafond, dus waarschijnlijk naar de centraaldoos, en niet naar het punt waar de lamp moet komen. Deze komt recht tegenover de schakelaar, dit is te zien op de foto aan het daglicht.
Daar liep oorspronkelijk de bekabeling voor de lamp door inderdaad, maar nu dus niet meer.

Maar ik heb dus nooit een kabel uit de centraaldoos gehaald, dus het is wat vreemd hoe het nu zit en kom er daarom niet uit.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
In dat geval heb je alleen een leiding nodig van de schakelaar naar de lamp. 3 aders (fase/schakeldraad, nul en aarde). De schakeldraad verbind je met de wandschakelaar, de nul en aarde las je op achter de schakelaar (die 2 lasklemken die er al zitten).

Maar ehm, je hebt een open verbinding tussen die inbouwdoos en buiten? Lijkt me wijs om dat wel af te dichten.

En je steekt toch geen installatiedraad zo door de muur heen zeker? Hoe wilde je die leiding naar buiten aanleggen? Met (YMVK) kabel?

Bijzondere montagehoogte voor een buitenlamp ook wel. ;)
 

Donder

  • #10
De hoogte valt wel mee. Schakelaar zit vrij hoog en de straat ligt een stuk lager dan het huis. 😊

Ik ben van plan een pvc buis of met ymvk kabel te gaan werken. Of beiden.

Dus even samenvattend:
Zwart van lamp naar schakelaar
Huidige groene samen met de blauwe vanuit de lamp in een lasklem en van daaruit naar de schakelaar. Waar nu de groene zit.
En de grijze in een lasklem met een nieuwe aarde vanuit de lamp.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Bijna, blauw moet aan rood (de nul).
 

Donder

  • #12
Ah ok, bedankt. Zal het gaan proberen!
 

Donder

  • #13
Het werkt, probleem opgelost.

Bedankt mensen!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu