Plafondventilator aansluiten op een dubbele lichtschakelaar

Rich_ard

 • #1
Goedenavond!

Met de warme zomeravonden in het vooruitzicht heb ik voor de slaapkamer een plafondventilator aangeschaft. Het betreft hier een "Westinghouse Alloy 105cm" met verlichting. Dit model wordt zonder ontvanger/afstandsbediening geleverd. Bediening gaat via een tweetal koortjes. (Een voor de lamp, en een voor de snelheid te regelen.) Nu zou ik deze 2 functies graag afzonderlijk bedienen met een dubbele lichtschakelaar. (Serieschakelaar is de officiële term dacht ik) De handigheid hiervoor is zeker aanwezig, alleen de technische kennis ontbreekt wat.

Situatie:
 • 1 lichtpunt aan het plafond
 • 1 wandschakelaar in de muur voor het betreffende lichtpunt
Nu ga ik er zomaar vanuit dat er vanwege het enkele lichtpunt, 1 schakeldraad vanaf het schakelpunt naar het plafond lichtpunt loopt.

Hieronder de instructie uit de handleiding:

Insctructie.png


Hieronder de aansluitingen van de ventilator unit welke met de bestaande bedrading verbonden moet worden:

Aansluiting.png


Mijn vragen,
 • Is het mogelijk om deze ventilator aan te sluiten op een schakelaar?
 • Is het mogelijk om zowel het licht als de ventilator bediening aan ieder een eigen schakelaar te koppelen?
 • Moet er dan door de bestaande buis een extra schakeldraad getrokken worden en mag dit in 1 buis?
 • Welke draden moeten dan met de schakeldraden verbonden worden?
Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jules1962

  • #2
  Ventilator is aan te sluiten op een serieschakelaar.
  Er moet wel een extra schakeldraad (zwart) tussen de lichtpunt en doos komen waar de schakelaar zit.
  De bruine en rode draad op je ventilator moet je scheiden en allebei apart op een schakeldraad aansluiten.

  Blauw uiteraard op blauw en aarde op aarde.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Rich_ard

  • #3
  Bedankt voor je reactie!

  Had inderdaad al een vermoeden omdat er 2 functies zijn er daar toevallig 2 draden zaten. Nu denk ik dat de netste oplossing een groter kroonsteentje is met een extra doorgang te plaatsen. Voldoet een normaal kunststof bouwmarkt kroonsteentje?

  Wat betreft een extra schakeldraad trekken,
  • Loopt er directe buis van schakel naar lichtpunt of moet ik er rekening mee houden dat ik meer draden kan passeren?
  • Is het een idee om de bestaande schakeldraad als trekveer te gebruiken en de nieuwe 2 draden er doorheen te trekken als je de oude eruit trekt? Of is dit niet aan te raden?

  Quotes zijn overbodig. mod.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Vonken_trekker

  • #4
  Een kroonsteen uit de bouwmarkt voldoet prima. Je kunt ook gewoon een kroonsteen met 1 doorgang erbij plaatsen. Daar zou je bijv. de aarde naar kunnen overzetten om vervolgens de fase te splitsen op de bestaande kroonsteen.

  Ja, doorgaans loopt er een leiding direct van schakelaar naar centraaldoos (lichtpunt). Eventueel kun je dit met 2 personen checken. 1 persoon beweegt voorzichtig de schakeldraad bij de schakelaar heen en weer en de ander kijkt/voelt bij de centraaldoos of de schakeldraad daar ook beweegt. Wel even de spanning eraf halen.

  Als er enkel 1 schakeldraad door de leiding loopt dan zou ik er gewoon een trekveer langs duwen. Veel kans lukt dit gewoon. Je kunt dan met de veer de 2e draad erbij trekken. Of anders kun je de trekveer middels de huidige draad erdoor trekken om vervolgens twee nieuwe draden door de leiding trekken met de trekveer.
   

  Rich_ard

  • #5
  Helder. Dit moet gaan lukken. :klusjesman:

  Bedankt voor de adviezen!
   

  Jules1962

  • #6
  Ik sluit me bij Vonkentrekker aan.
  Mocht je geen trekveer hebben, en je schakeldraad is lang genoeg, dan kun je je huidige schakeldraad ook als trekdraad gebruiken.
  Hierbij nog een tip, als je je draden in elkaar lust, zorg er dan wel voor dat alle (scherpe puntige) draadeinden, in trekrichting gezien, naar achteren wijzen, dit kan een hoop weerstand met trekken schelen en de kans dat de puntige draadeinden de isolatie van andere draden kunnen beschadigen is op deze manier nagenoeg nul.
   

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #7
  Best mogelijk dat de rode en de bruine draad samen in één eindhuls zijn geperst. Als je een kroonsteen wilt gebruiken, dan moeten er weer nieuwe adereindhulzen op. Anders kun je i.p.v. van een kroonsteen beter lasklemmen voor soepele draad gebruiken.

  1592594660852.png
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker en Jules1962

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #8
  Het is niet zeker dat een van de twee draden naar de lamp gaat, maar het zou kunnen natuurlijk.
  In het verleden heb ik hetzelfde probleem gehad, en de hele ventilator uit elkaar moeten halen om
  er een extra draad in te bouwen direct naar de lamp toe.
   

  Jules1962

  • #9
  Zo'n ventilator heb ik ook in mijn slaapkamer hangen Ron, maar in mijn geval gingen er drie draden de ventilator in, ook twee trekkoorden, een voor de ventilator en een voor de lamp, dus er moest bij mij ook een extra draad door voor de lamp, die ik nu met een draadloze dimmer heb aangesloten en de ventilator gewoon op de fasedraad.

  Zoals het op de foto staat en zoals Richard het beschreef ga ik er al vanuit dat het aparte draden voor de lamp en ventilator zijn, dan heeft Richard misschien wat meer geluk dan jou en mij.:wink:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu