Dubbele beplating plafond?

Marcel11

 • #1
Hallo forumleden,

Heb hier al veel informatie vandaan gehaald mbt een verlaagd plafond maar zit toch nog met een paar vragen.

Het gaat om onderstaande plafonds

Zoals jullie zien zijn er beste balken(hoh 50/55) gebruikt voor een verlaagd plafond om op zeker te gaan ivm de overspanning en de zwaarte van de gipsplaten.(er was ruimte voor dus waarom niet)

Het is de bedoeling om het geluid(het is extreem gehorig) zoveel mogelijk aan te pakken. Onder oorspronkelijk plafond zijn aangebracht dubbel gipsplaten(randen afgekit) glaswol. Op de nieuwe balken komt rachelwerk met dikke gipsplaten 12,5, mocht dit niet voldoende zijn eventueel een 2e gipsplaat erop.

Mijn vragen zijn:
- ik lees hier om het rachelwerk voor te boren, de een zegt 2 de ander zegt 4 mm ivm het splijten van het rachelwerk.

Wat is nu de juiste diameter? Moet de diameter van de schroef gebruikt worden of kan het krapper?

Schroeven met gladde schacht sterk genoeg om rachels vast te houden mbt het gewicht van de gipsplaten

Het rachelwerk is geschaafd vurenhout 18 bij 69/70 mm.
(2 schroeven per bevestigingspunt, lengte schroeven dikte rachelwerk x3 voldoende of toch iets langer?)

-Moet het rachelwerk verstevigd worden voor het geval een 2e plaat bevestigd wordt en zo ja, kan dat dan door meer rachels te bevestigen, is dit afdoende of moeten er dikkere rachels komen?

Gipsplaatschroeven voor 12,5 schijnt 35 mm te zijn, is 45 mm niet beter en als er een 2e plaat opkomt 55 mm? Tweede plaat wordt dan denk ik 9,5 ben bang dat 12,5 extra te zwaar wordt hoewel mijn voorkeur hier naar uitgaat.

De witte wand is de tussenwand met de buren, een complete ramp, je kan letterlijk elk gesprek horen, dus hier gaat een wand voorkomen, Er wordt eerst het plafond gedaan zodat de gipsplaten tegen de wand komen, is het verstandig om hier een soort randisolatie, vilt tussen te plakken?

Tussen de balken komt steenwol R....210 dikte 100mm

Ik weet het zal misschien overkill zijn maar liever teveel betalen aan materiaal om de zekerheid te vergroten dan dat ik later zeg, s**t was er toen maar...

Graag hoor ik van jullie, bedankt
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #2
  Als je voor wilt boren dan de rachels zelf met de dikte van de schroef.
  Wil je ook de balk voorboren dan voorboren met de kerndikte van de schroef (dus tussen de snijdraad) voor een optimale sterkte.

  suc6

  Gerrit
   

  Tiho

  • #3
  Als je 4 x 50 neemt met gladde schacht en je schroeft midden in de lat zal hij niet splijten tenzij het echt slecht hout is. 2 verspringen in dezelfde bal kan ook makkelijk plek zat.
   

  Marcel11

  • #4
  OK, dikte bij voorboren en rachel lengte schroeven duidelijk, bedankt. Iemand nog antwoorden voor de overige vragen?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Ik gebruik zelf bij voorkeur rachels van 22 dik. Voorboren alleen bij de uiteindes van de rachels. Schroeven 4x40 is al voldoende (je trekt ze in de rachel, dus 20mm in de balk).

  Gebruik als tweede laag stucplaten. Die zijn makkelijker te stucen. De eerste laag met 35mm schroeven, de tweede laag met 45mm.

  Ik zou eerst de wand maken. Tot aan de bovengelegen vloer. Het plafond tegen de wand aan maken. Gipsplaten rondom paar mm vrijhouden en afkitten.
   

  Marcel11

  • #6
  Bedankt, schroeven zijn nu duidelijk.
  Stel dat na het plaatsen van de eerste laag het geluid nog teveel is en er besloten wordt om als 2e laag 12,5 te doen dan wel lange schroeven van 55mm? Vervolgens de platen met primer las ik hier.

  Er was 22 mm besteld maar de bouwsite had niet vermeld dat 18 wordt geleverd(verschil ruw en geschaafd) Zit nu dus met een lading van 18 mm :-( vandaar dat ik dacht dat het op te lossen was met extra rachels naast elkaar, verkeerd gedacht?

  Goed idee mbt tot de wand, daar komen ook 2 platen tegenaan, contactgeluid is denk ik niet weg te krijgen maar luchtgeluid van een gesprek moet toch behoorlijk verminderen met een laagje steenwol en dubbele platen van 12,5 lijkt me. Op basis van het advies eerst een wandplaat tot bovenaan, dan plafondplaat vervolgens weer een wandplaat gevolgd door de 2e plafondplaat zodat er niet een grote kier kan ontstaan Moet dit rachelwerk rechtstreeks tegen de muur of een frame ervoor(?), direct aan de grond/plafond/zijwanden. Vloer is beton, moet daar vilt tussen?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Schroeven van 45 gaan 25 in het hout. Das ruim genoeg en zelfs dikker dan de rachels.

  De 18mm rachels kan je gewoon gebruiken.
  Beter meteen de tweede laag gips erop. Je bent toch al bezig, dan is het een kleine moeite.

  Voor de optimale uitvoering van de wand kan je hier kijken voor de details. Rondom loshouden, opvullen met isolatiemateriaal en afkitten.
   

  Marcel11

  • #8
  Top, compleet duidelijk, bedankt :-)
   

  Marcel11

  • #9
  Toch nog een laatste vraag.

  De deur is met een kleine muurverbinding aan de tussenmuur met de buren gemaakt. Er zitten 4 ankers om de stenen te verbinden en 4 ankers om de deur te verbinden. Kan dit stukje verbinding luchtgeluid overbrengen na het plaatsen van de tussenwand of alleen contactgeluid. Als het luchtgebruik overbrengt zal het weggebroken moeten worden :-(

   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #10
  Luchtgeluid gaat via gaten. Contactgeluid via materiaal.
  Gaten kun je dichtstoppen.
   

  Marcel11

  • #11
  Dat is mooi, ik zag de bui al hangen. Nu zag ik dat er naast schuimband ook rubber gebruikt kan worden.

  Kunnen beide de druk van zo'n frame met dubbele gipsplaten aan?

  Een bekend merk die ook gipsplaten levert zegt op de schuimband 20x8 dat het in het midden van het profiel geplaatst moet worden dus bij de balken van 44 zou dat inhouden dat de schroeven door de band gaan, kan de band dat hebben?

  Slagschroeven(kunnen ook in hout?) zijn beter dan houtschroeven?

  Tja, zomaar weer een paar vragen waar ik niet op gerekend had
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Slagschroeven zijn heel anders dan spaanplaatschroeven, de kern is in verhouding dikker en de plug moet de schroef vasthouden in de steen.
  Bij een spaanplaatschroef is de kern dunner maar de schroefdraad groter en voorzien van snijkanten die veel beter in hout grijpen dan slagpluggen.
   

  Marcel11

  • #13
  Ok, dan is de keus duidelijk, bedankt :-)
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Slagschroeven zijn voor steenachtig materiaal. Normale schroeven voor in hout en evt. in een losse plug.

  De schroef mag door de band.
   

  Marcel11

  • #15
  Mooi, ik was wel verbaasd te lezen(op de verpakking) dat men 20(breedte) band gebruikt voor balkjes van 44 terwijl er zoveel gewicht op komt. Wat ik altijd van rubber en schuim heb gezien is dat het gaat verpulveren.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu