Dubbel glas, onderdorpel afwerken

Gluiperd

  • #1
Ik ga (proberen) het enkel glas van een buitendeur te vervangen door dubbel glas (4-15-5). Nu vraag ik me alleen nog af hoe ik de dorpel aan de buitenkant moet afwerken zodat deze ook nog kan ventileren. Zijn hier speciale profielen voor?

Bij een andere buitendeur, waar al dubbel glas in zit, is dit afgewerkt met een alu profiel die gebruik maakt van de uitsparing aan de zijkant. Ik heb alleen geen idee hoe zo'n profiel heet en tegenwoordig wordt het schijnbaar afgeraden om met alu profielen te werken en de dorpel te voorzien van een neuslat. Maar volgens mij gaat zo'n neuslat niet passen in mijn geval.

Enige hulp is meer dan welkom :)

 

Geus

  • #2
Wat gebruikelijk is, is dat de bestaande sponning wordt weggezaagd en aan de binnenkant latten plaatsen. Dan heb je ruimte genoeg voor ruit en nieuwe latten, inclusief neuslat.
 

Gluiperd

  • #3
Dat is inderdaad een mogelijkheid. Ik heb wel al het 'probleem' dat het glas voor deze deur al geleverd is. Deze is op de huidige sponning opgemeten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Als ik het goed zie op de foto (grijs = buitenzijde) kan je aan de onderzijde een aluminium profiel plaatsen voor binnenbeglazing. Aan de binnenkant komen dan rondom opdekglaslatten voorzien van een sponning 28-4-15-5-7 = 3 mm (bij het toepassen van 4 mm band)

 

Geus

  • #5
Sponningmaat blijft hetzelfde, komt alleen verder naar achter te liggen. Zou met de bestelde ruit dus geen probleem moeten zijn.
 

Gluiperd

  • #6
Rola schreef:
Als ik het goed zie op de foto (grijs = buitenzijde) kan je aan de onderzijde een aluminium profiel plaatsen voor binnenbeglazing. Aan de binnenkant komen dan rondom opdekglaslatten voorzien van een sponning 28-4-15-5-7 = 3 mm (bij het toepassen van 4 mm band)
Grijs is inderdaad de buitenzijde. Mooi profiel, deze staat op de wensenlijst mocht het met de neuslat niet gaan lukken.

@ Geus, ik snap niet helemaal wat je bedoelt :oops:
 

Geus

  • #7
Of ik heb jouw foto verkeerd geïntepreteerd, dat kan ook.

Wat ik bedoel: meestal heb je een vaste sponning aan de binnenkant, zet je het glas van de andere kant erin en werk je het af met glaslatjes. Bij overzetten enkel naar HR heb je dan vaak te weinig ruimte. Dan zaag je de vaste sponning eruit en maak je het glad. Je creert dan een nieuwe sponning door aan de binnenzijde van de deur verstekgezaagde latten tegen de deur te zetten.

Ik dacht op jouw foto te zien dat het deel, waarvan je de maten erbij had gezet, een vaste sponning was. Maar bij nader inzien twijfel ik.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
 

Gluiperd

  • #9
Bedankt voor het meedenken en de tekening! Ik ga voor de optie die Rola heeft geschetst. De buitenkant van de deur wil ik zo strak mogelijk houden.

Ik ben nu ook even naar de (naar buiten slaande) ramen aan het kijken met enkel glas, maar geen enkele raam heeft een mogelijkheid voor afwatering. Bestaan voor ramen andere regels of kan heeft dit een andere reden? Het huis is trouwens uit '88.
 

Geus

  • #10
De neuslatten voor dubbel glas hebben niets te maken met afwatering, maar met ventilatie. De ruit ventileert via de zijkanten, die kitvrij worden gehouden door het gebruik van glasband. In de beginperiode van dubbel glas werden ze ook vaak vol in de kit gezet. Enkel glas hoeft niet te ventileren.
 

Xander82

  • #11
Bij dubbelglas ramen boorde men ook een aantal jaren geleden ook wel eens gaten door de onderdorpel heen tbv ventilatie. Of dat nog steeds gangbaar is zou ik niet durven zeggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu