HR glas of gewoon Dubbel Glas.

Martva

  • #1
Hoi Allemaal,

Sinds een jaar of twee heb ik intreden gedaan in een jaren 70 woning (bj 1975). Waar ik het eerste jaar een 1700m3 gas heb weten te verstoken voor een tussen woning, heb ik dat dit jaar weten te in te dammen naar ongeveer 1300m3. Ik heb de vloer voorzien van tonzon 4 kamer zakken. En nieuwe vloerverwarming laten infrezen.
Maar vanaf het achterraam heb ik veel last kou val. Zo erg dat soms de vlam van de kaarsen haaks op de lont staan.
Zoals veel dingen bij deze aankoop heeft de makelaar gelogen over de staat van de woning. Zo ook over het beglazing. Mij is verteld dat er overal (op een paar klapraampjes na) hr++ glas in het huis zit. Nu is dat voor een aantal ramen ook zo. Daar staat netjes het bouwjaar (1999) en welk type glas het is (interpane 2 iplus R) voor de aanbouw bijvoorbeeld.
Alleen het raam achter 236x177cm (geen kleintje) is mijn niet duidelijk. Daar staat alleen mulcopane in geslagen. Met pijn en moeite heb ik weten te achterhalen dat dit merk in ieder geval eind jaren 70, begin jaren 80 werd verkocht. Maar er staat dus niet in wat voor een glas het is. Ik vermoed standaard dubbel glas. Zonder enige vorm van hr waarde. Ik heb begrepen van de buren dat dit kozijn er vanaf de bouw in zit.

Weet iemand hier wat voor een soort glas dit is?

IMG_9679.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ergens moet er in de afstandshouder ook een codering of een datum staan. Maar de kans is groot dat het gewoon dubbel glas is, zonder coating of edelgasvulling.
 

Doehetzelfalshetkan

  • #3
Het glas lijkt rond 1980 te komen en is vrijwel zeker standaard oud dubbel glas.

Bericht aangepast - non-informatie - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Plak een wit velletje papier aan de binnenzijde tegen het glas.
Hou aan de buitenkant een zelfde vel erlangs. Allebei wit, dan geen hr++. De opgedampte laag zorgt nl voor een kleurverschil, dan is het binnenste vel wat groener.
Gezien de leeftijd zal het wel gewoon dubbel glas zijn.
 

Martva

  • #5
Bedankt allemaal. Ik zal de papiertruc proberen.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #6
Heb je ook nog radiatoren in je woonkamer? En is het echt een koudeval, of en/ of tocht?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik vraag me af of je met een infrarood thermometer wijzer zou kunnen worden.
Als je de temperatuur van het glas kan meten weet je wellicht iets.
Ik zwaai nogal eens rond met zo'n ding die de temperatuur van je voorhoofd kan meten, deze heeft ook de optie foods.
Krijg je stof tot nadenken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Nee, niet met een infrarood thermometer welke de temperatuur op 1 punt meet. Wel met een thermograaf, waarbij je in 1 oogopslag onderlinge verschillen kunt zien:

thermografie-gebouwen.jpg
 

Martva

  • #9
Sorry voor late reactie. Had andere dingen die tussendoor kwamen.
@Haemmertime Ik heb geen radiatoren meer. Deze hing er wel. Een type 33 van 40cm x 200cm. Als ik voor het raam zit ( en zeker in de wintermaanden) voel je kou in je nek. Daarbij is de tuindeur zo lek als een mandje en tocht het daardoor ook. Zo erg dat de vlam van een aansteker haaks op het uiteinde staat.

@Wgb en @Walker Ik heb toevallig laatste een meeting gedaan met een filr. Toen was het ongeveer 13 graden buiten. Het raam gaf toen 14,5graden aan.

Ik ben er inmiddels achter dat het grote raam gewoon dubbelglas is. Een andere buurman woont er sinds de bouw. En mijn oude bewoners ook. De achterpui is in die jaren nooit vervangen. Alleen de achterdeur. Maar daar hebben ze een achterdeur ingezet die te dik voor het kozijn is. Waardoor deze aan de buitenkant uitsteekt. Prutsers. Ben nu aan het kijken of ik de achterpui in zijn geheel kan vervangen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Martva schreef:
Ik heb toevallig laatste een meeting gedaan met een filr. Toen was het ongeveer 13 graden buiten. Het raam gaf toen 14,5graden aan.
En de temperatuur binnen was op dat moment ?? .
 

Martva

  • #11
Binnen was de verwarming op 22 gezet, omdat ik mijn vloerverwarmingsbuizen aan het opsporen was.
Ik meen me te herinneren dat dit rond de 19,5 graden was.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Zou alles nog eens een keer overdoen. En met die meter ook zomaar is voor de info het plafond, de vloer meten. Kan je ook met de meter bij de buitenkant van het glas komen?
 

Martva

  • #13
Helaas heb ik de meter niet meer. Was ook maar geleend. Ik weet in ieder geval genoeg.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Ik doe dat met een infrarood koortsmeter zo eentje voor het voorhoofd maar met nog een paar extra functies. Zoiets hoort toch in een medicijnkastje.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu