Tikkend of druppelend geluid in muur

sboo92

  • #1
Beste klussers,

Wij zijn enkele weken geleden verhuisd naar een 2 onder 1 kap woning uit de jaren 70.

Nu horen wij sinds kort een tikkend of druppelend geluid in de muren. Het geluid tikt de hele nacht en dag door, op sommige momenten heviger dan anderen.
Het getik of gedruppel is zeer lastig te plaatsen. Het is op bijna de gehele eerste verdieping te horen en af en toe ook beneden in de woonkamer. Het overduidelijkst hoor ik het in onze slaapkamer en de badkamer die daaraan grenst op de eerste verdieping. Alle bovenstaande kamers delen ook de muur met de buren, welke wij nog nooit gezien hebben en al weken niet aanwezig lijken te zijn. Soms zie ik dat er wel gestookt wordt binnen. Zou het hier afkomstig van kunnen zijn en geluiden van de leidingen van de buren zover tot ons huis door kunnen dringen?

Het stoort ons zeer en wij slapen nu zeer moeilijk. Een precieze frequentie of volume is er niet, de ene keer hoor ik het alleen wanneer ik goed mijn oor tegen de muur zet, terwijl op andere momenten het veel heviger klinkt. Wel lijkt het alsof het nooit compleet stopt. Heel af en toe (lijkt vooral 's avonds te zijn), zijn er hevige tikken of druppels te horen, waarna dit snel afneemt in zowel volume en frequentie waarna de 'normale' tik weer te horen is.

Het uitschakelen van de CV-ketel of het dichtdraaien van de waterleiding maakt niet uit. CV-ketel staat altijd 's nachts uit dus zou het vreemd vinden als dit de verwarmingsleidingen zijn. Verder zijn er ook geen plekken van een lekkage te bespeuren.. Ook aan de weersomstandigheden (wind, regen, temperatuur) is geen logica te knopen. Ik heb enkel het vermoeden dat het 's nachts als het wat kouder is het volume van het geluid en de frequentie toeneemt.

Ik heb veel threads doorgelezen en helaas lijkt niets volledig overeen te komen.

Ik hoop dat iemand hier een idee heeft over wat dit kan zijn.
 
Laatst bewerkt:

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Misschien hebben de buren wel een tuincentrum in hun huis vol met plantjes.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Fmrama

  • #3
Sluit eerst eens uit of bevestig dat het bij de buren vandaan komt.
Hoor je het buiten ook.
Kijk eens in de kruipruimte.
Luister eens bij de gasmeter en watermeter of daar een tik inzit.

Wat ik in mijn vorige nieuwbouwhuis had, was het druppelen van water uit de badkamer in de standleiding naar de kruipruimte.
En regenwater dat tussen het raamkozijn en muur op de afdekfolie van het raam in de spau drupte. (Dit was alleen bij regen)
In mijn huidige woning getik van de dakfolie die in de dakgoot hangt.
 
Laatst bewerkt:

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Probeer er achter te komen of het geluid ook bij een toiletreservoir te horen is.
 

Willem52

  • #5
Zou eerst even met de oorspronkelijke eigenaren gaan praten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu