Drukverschil bij koude en warme installatie

Socom

  • #1
Hallo,
We hebben een kleine radson ER310 (van 1987) verwarmingsinstallatie op gas waarop sinds gisteren een nieuw expansievat en nieuwe waterpomp werden geïnstalleerd.

Nu hebben we opgemerkt dat als de ketel koud staat (als de verwarming af staat) de druk daalt tot ca. 0.4 bar. Van zodra we de verwarming weer aanzetten en het water weer opwarmt, verhoogt de druk weer naar 1,9 bar, zoals de installateur het had ingesteld. Nu is onze vraag: Is dat normaal? Een verschil van 1,5 bar.

Als de verwarming afslaat zien we de druk op het meterje zienderogen dalen. Als de verwarming aanslaat stijgt het weer zienderogen. We kunnen nergens een lek vinden en er komt geen water uit de overloop. Kan het zijn dat het drukmetertje stuk is?

We hebben de laatste tijd al zo veel problemen gehad met de verwarming dat we direct panikeren. Voordat de problemen begonnen bleef de druk altijd ongeveer stabiel, koud of warm. Kan iemand ons een antwoord geven? En elke raad is welkom.

Dank bij voorbaat.
 

Ketelman

  • #2
Dat er drukverschil is tussen warm en koud is normaal maar het moet niet te veel zijn.
Kijk eens op het expansie vat wat de voordruk hiervan is.
Het zal 0,5 , 1,0 of 1,5 zijn.

Het is mogelijk dat als het vat bv 1 bar voordruk heeft het membraan is blijven plakken waardoor het expansie vat niet werkt.
Het membraan moet eerst loskomen.
Wat je zou kunnen proberen om zeker te weten dat het membraan niet vastplakt is de installatie vullen tot 2,5 bar, dan moet het los zijn.
Daarna wel weer aftappen tot 1,5 a 2 bar.

Voor je dit probeert aub even de technische gegevens van het vat, dus voordruk en inhoud.
 

Pimboom

  • #3
Het hoeft niet altijd zo te zijn dat een nieuw vat ook goed is, ervaring leert dat er altijd wel een op de honderd stuk kan zijn.
 

Ketelman

  • #4
Pimboom schreef:
Het hoeft niet altijd zo te zijn dat een nieuw vat ook goed is, ervaring leert dat er altijd wel een op de honderd stuk kan zijn.
Klopt, ik ben al vaten tegen gekomen die direct na monteren de geest gaven (en het was geen slecht merk).
Als een vat een jaar of anderhalf is betekent dat nog lang niet altijd dat het nog goed is.
Controle is zeker weten.
 

Ron CV

  • #5
Probeert u eventueel het expansievat is te ontluchten, vaak zit er een handmatige ontluchter op de beugel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu