Drukverlies Remeha Avanta

Status
Niet open voor verdere reacties.
Sinds deze zomer heb ik voortdurend drukverlies. We hebben al van alles geprobeerd. Het expansievat en het overdrukventiel zijn vervangen. En de ketel heeft een tijdje uitgestaan met afgesloten leidingen. Op dat moment was er geen drukverlies.

Het drukverlies ontstaat twee dagen na het bijvullen. Het gaat dan van 2.0 naar 1.8 in de eerste twee dagen en dan binnen twee tot drie dagen naar 1.1. We kunnen geen lekkage vinden waar de leidingen zichtbaar zijn. De ketel hangt in de kruipkelder waar ook het explansievat hangt en leidingen naar verschillende hoeken in het huis zijn getrokken. Daarna verdwijnen de leidingen in de muren en het plafond. De hele installatie is vier jaar oud en dit is de eerste keer dat het drukverlies optreedt.

Heeft er iemand suggesties van zaken die ik nog kan controleren voor ik er aan moet gaan denken dat het lek in het plafond zit of de muur? Ik zie overigens nergens watersporen.

Hoeveel water verlies je ongeveer als je een bar drukverlies hebt? Ik ga er nog steeds van uit dat als het in het plafond zit, dat je dat moet zien. Het plafond zelf is twee lagen gipsplaat dik en gestuct.

Alvast bedankt voor je reactie!
 
Waar heb je de druk gemeten bij afgesloten systeem. In beide delen of alleen bij de ketel?

Heb wel eens een Avanta gehad met een lekke wisselaar. Deze was echter niet op druk te krijgen, het water liep direct via de sifon weg.
Dit kwam overigens door de gebruiker, welke blijft resetten met heel weinig water en doorstroming.

Heb je het expansievat en overstort al gecontroleerd.

Succes.
 
Controleer ook even of je leksporen bovenop de automatische ontluchter in de ketel ziet, dit wordt vaak over het hoofd gezien omdat het water verdampt bij een warm ketelblok.
 
Hoeveel water verlies je ongeveer als je een bar drukverlies hebt? Ik ga er nog steeds van uit dat als het in het plafond zit, dat je dat moet zien. Het plafond zelf is twee lagen gipsplaat dik en gestuct.

Alvast bedankt voor je reactie!

hangt van expansievat af , maar doorgaans heel weinig.kun je makkelijk zelf testen, installatie op drukbrengen en dan via aftap water aftappen in een fles tot de druk 1 bar lager is .
 
Ben nu een uurtje oude berichten over dit onderwerp aan het lezen en de systematiek van uitsluiten wordt me duidelijk.

- Expansievat en overstort waren niet in orde en zijn vervangen
- automatische ontluchter is gecontroleerd
- in de ketel is uitgebreid onderhoud gepleegd en zijn kleine onderdelen vervangen
- er zitten twee afsluiters op de leidingen, waardoor het leidingsysteem kan worden afgesloten van de ketel+expansievat. We hebben het systeem op 2 bar gevuld, de afsluiters dichtgedaan en de boel vier dagen zo gelaten (overigens voor het vervangen van het expansievat). In die vier dagen zakte de druk naar 1.8 wat volgens de installateur normaal kan zijn. Ik had bedacht dat als het niet aan de ketel zou liggen, maar aan de leidingen, dan zou in die vier dagen dus ook water uit de leidingen verdwijnen. Bij het weer koppelen van de leidingen aan de ketel zou dan de druk snel moeten teruglopen. Dat gebeurde ook, binnen vijf minuten naar 1.6. Later bedacht ik dat dat ook normaal kan zijn. Als de ketel .2 terugzakt, dan kunnen de leidingen dat ook en gecombineerd is dat dan .4. Daarna zijn het expansievat en de overstort vervangen. Wat mij daaraan verbaasde is als het echt daaraan ligt, had de druk op de ketel in die vier dagen toch meer moeten terug lopen. Verder denk ik, prima door het vervangen kunnen we dat uitsluiten.

De warmtewisselaar heb ik de installateur niet over gehoord, maar ik ga het zeker vragen. Er komt namelijk veel water terug in de rookgasafvoer door de lange uitlaat, daar zijn in het afgelopen jaar verschillende aanpassingen op gedaan, door net na de ketel een siffon in te bouwen op de rookgasafvoer die dat water op het riool stort. Desondanks komt daar veel water op terug. Dus aandachtspunt (maar had dan de druk niet moeten teruglopen in die vier dagen, of heb je dan alleen drukverlies als de ketel aanstaat, omdat er dan rookgasafvoer is etc? )

Afpersen is wel een optie, maar de meeste leidingen zijn bij mij weggewerkt. Ketel en expansievat hangen in de kruipkelder (1.75 hoog). De leidingen onder de vloer zijn in het zicht, maar wat naar de eerste verdieping gaat zit in de muur en het plafond.
We zouden daarmee hooguit kunnen vaststellen of het in de kruipkelder moet zijn of in het plafond. Ik overweeg lekdetectie met infrarood. Ik zag het ergens voor 250 euro staan en dan kunnen we meteen nauwkeurig bepalen waar het lek zit.

De installatie is overigens vier jaar oud.

Iemand ervaring met lekdetectie?
 
Iemand met een goede ervaring in lekdetectie kan met goede hulpmiddelen eventueel ding ontdekken.

In leiding systemen gaat het nogal eens fout bij doorvoeren van leidingen door steen en beton. Als er geen mantelbuis gebruikt is dan rotten de leidingen op dit soort plaatsen makkelijk door. Hier kunnen dan kleine lekkages door ontstaan welke steeds groter worden.

Een sifon in een rookgasafvoer? Dat mag niet. Er zal waarschijnlijk een condens t stuk geplaatst zijn. Overigens is het bij een HR ketel normaal dat er water terug komt uit de rookgasafvoer. Zeker als deze lang is. Dit loopt normaliter gewoon weg door de sifon in de ketel naar het riool. Dit heeft helemaal niets te maken met de druk in de cv installatie. Deze twee zaken staan helemaal los vanelkaar.

In het begin na het vullen zal de druk inderdaad dalen. In de ketel zitten twee automatische ontluchters. Een zichtbaar voorin de ketel en een achter de pomp. Bij zullen ontluchten, vooral bij vullen met vers water. Na verloop van tijd zal dit stabiliseren, tenzij je continue bij moet vullen. Wacht eerst een af wat het effect van het nieuwe vat en overstort is.

Succes.
 
:!:
Druk is temperatuur afhankelijk , zeker bij een defecte , te kleine/te grote voordruk of kleine inhoud van expansievat kan de druk behoorlijk varieren. dat is geen lekkage !! zo kan het voorkomen dat de installatie in koude toestand 1 bar is en bij 80 graden dik boven de 2 bar komt !!

ook is het beklangrijk om bij de controles van de druk goed op te letten of de pomp aan of uit is en de temperatuur ook bij te houden.
 
We hebben afgelopen nacht de ketel op druk gebracht, de leidingen afgesloten, de ketel uitgezet en vanaf de warmtewisselaar een buis gemaakt naar een opvangbakje. Vanochtend zat daar een flinke sloot water in en het bleef lekken. Maandag komt Remeha naar alle waarschijnlijkheid de warmtewisselaar vervangen. Ik laat nog wel weten of de druk daarna weer gelijk blijft!

Dank voor alle reacties!
 
De warmtewisselaar is afgelopen maandag vervangen en ik heb vandaag weer gekeken naar de druk, die is gelijk gebleven. Lijkt er dus op dat we het probleem hebben opgelost! Dank voor jullie reacties.
Annemarie
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

A
Reacties
8
Weergaven
11K
Reacties
6
Weergaven
5K
Reacties
4
Weergaven
2K
Verwarming inclusief leidingwerk
The headhunter
Reacties
3
Weergaven
3K
Verwarming inclusief leidingwerk
T.bormans

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu