Drukverlies Remeha Avanta expansievat warmtewisselaar?

A

Anonymous

Gast
 • #1
Hallo,

Eind december 2005 heb ik een nieuwe ketel (Remeha Avanta, nominaal vermogen 5,5-24,0 kW inclusief expansivat type Reflex type 18/1) laten plaatsen. Vlak na het plaatsen begonnen de aansluitingen bij de CV-ketel te lekken (waren niet goed aangesloten, maar werd gemaakt onder garantie installatiebedrijf) en de warmtewisselaar ging 'rammelen'(vervangen onder garantie door Remeha).

Het valt op dat de ketel gedurende de wintermaanden (dus als de kachel wordt gebruikt) regelmatig moet worden bijgevuld, omdat de druk van 2bar zakt naar 1bar (of lager).

Aangezien ik een Service-abonnement had afgesloten heb ik gevraagd of er een monteur zou kunnen komen kijken. Deze monteur constateerde dat de ketel goed functioneerde en dat de daling van de druk waarschijnlijk kwam door een lekkage ergens in de leidingen. De monteur adviseerde dat ik moest gaan bijhouden wanneer ik de ketel moet vullen.

Nou... in de maand december heb ik de ketel driemaal moeten vullen aangezien de druk tot minder dan 1bar was gedaald. Alle keren heb ik gevuld tot 2bar en daarna alle koppelingen en aansluitingen (uiteraard) voor zover mogelijk gecontroleerd.

Ter info: de CV-ketel hangt op de eerste etage en de meeste leidingen zitten in de muur of in de vloer. Wel heb ik de kruipruimte onder mijn woning gecontroleerd en ook daar niets kunnen vinden.

Vandaag (5/1/11) is de monteur weer geweest. De monteur heeft de ketel gecontroleerd op lekkages en heeft niets kunnen vinden. Ook heeft hij door middel van kloppen geconstateerd dat het expansivat "ok" is. Het voorstel van de monteur is nu om een extern bedrijf in te schakelen en het systeem onder druk te laten zetten zodat er kan worden gekeken waar de lekkage zit.

Nu zou ik graag advies willen: zou het aan het expansievat of aan de warmtewisselaar kunnen liggen? Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is dit van een afstand in te schatten, maar als ik een lekkage ergens in het systeem zou hebben dan moet die regelmatig weglekkende 1bar toch op een gegeven moment ergens zichtbaar worden?

Alvast bedankt voor het meedenken!
Hartelijke groet,
Yvette van Rijsbergen
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Mobel

  Specialist Verwarming
  • #2
  Dat kan een hele ingewikkelde zoektocht worden , lijkt me het beste om de installatie mbv afsluiters in "zone's " te delen , dan kun je het lek makkelijk lokaliseren .

   
  A

  Anonymous

  Gast
  • #3
  @mobel: bedankt voor jouw reactie. Even voor mij; de beste oplossing is dus toch het hele systeem onder druk te laten zetten?
   

  Mobel

  Specialist Verwarming
  • #4
  Er zijn maar weinig optie's helaas . bij gebrek aan zichtbare lekkage's , zul je om een lek te zoeken het systeem moeten afpersen. het gehele systeem in een keer afpersen heeft niet veel nut naar mijn idee, dan weet je nog steeds niet waar het lek zich bevindt, als je het zoekgebied kan beperken , wordt het een stuk makkelijker om te vinden.


  echter, om te beginnen moet je de meest ganbare lekkage's eerst uitsluiten.

  te beginnen:

  1- Ketel uit bedrijf nemen.
  2- cv-installatie vullen tot 2 bar
  3- condensafvoer ketel loskoppelen van riool en controleren of er water druppelt uit de afvoer van de ketel of overstort.
   

  Boudewijn 033

  Specialist Verwarming
  • #5
  Kloppen om een expansie vat te testen? is dat ook zon monteur die in 10 minuten een service beurt geeft aan een hr ketel?

  een vat kan niet worden geontroleerd met kloppen.

  de juiste wijze is, installatie drukloos maken, en meten met een banden spannings meter. elke service monteur heeft zon ding.
  de geen die zegd het met kloppen 100% te horen, moeten ze aanmelden voor een lintje, voor zijn geweldige gehoor :P

  groeten b.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Misschien iets voor Wedden Dat. Hij kan binnen 1 min 60 vaten controleren. :lol:
   

  Obelix2

  Specialist Verwarming
  • #7
  Wel een beetje vreemd, als het een monteur is van een bedrijf die dan gaat adviseren een extern bedrijf iets te laten controleren.
  Zoiets doet een monteur toch zelf???
  Of zie ik dat nou verkeerd?
   

  Xr8

  • #8
  Denk het niet. Plaats onder de ketel twee kogelafsluiters en voor en na de kogelafsluiters een drukmeter. Vul de installatie en doe de afsluiters dicht. Ketel uitzetten!! Je kunt nu de druk in de installatie en ketel zien.

  Je kunt overwegen in deze expansievat en overstort tijdelijk te verwijderen en de druk wat hoger zetten dan normaal.

  Controleer eerst gedegen het vat voordat je grote ingrepen gaat doen. Dat doe je dus zoals al aangegeven niet door kloppen. Van buitenaf kun je hoogstens het vat eens bewegen en voelen of het zwaar is. Beste is deze te verwijderen en te controleren.

  Monteur kan best eens een service monteur zijn met een allergie voor smerige handen. Zo ken ik wel enige. Vat eraf halen is al te veel moeite.

  Succes.
   

  Obelix2

  Specialist Verwarming
  • #9
  Monteur kan best eens een service monteur zijn met een allergie voor smerige handen. Zo ken ik wel enige. Vat eraf halen is al te veel moeite.
  Ja daar begint het idd heeel erg op te lijken
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu