Drukverlies en veel lucht in systeem

Seffen99

  • #1
Helden en heldinnen van klusidee, uw wijsheid is gewenst.

Ik heb een uitdaging met onze CV-systeem in huis. Om alles goed in context te plaatsen, zal ik hieronder wat informatie opsommen. Dat maakt dit verhaal hopelijk wat duidelijker en beter te volgen:

HUIDIGE SITUATIE:

- CV Ketel: Intergas HRE 36/30 uit 2013
- Huis met 1 etage
- Begane grond heeft 6 radiatoren
- 1e etage heeft 4 radiatoren
- CV ketel staat op begane grond, achterkant huis in schuur (aan huis vast)
- Leidingen lopen eerst naar boven, verwarmen daar de radiatoren en takken op 3 plekken af naar beneden waar de radiatoren verwarmd worden

In de badkamer beneden lag vloerverwarming (aangelegd door de vorige bewoners). Deze vloerverwarming ligt er nog wel, maar heb ik ontkoppeld. (Daar zo meer over).

HET PROBLEEM:
Al sinds het begin dat we hier wonen (sinds april van dit jaar) lijkt het erop dat er wel eens wat druk wegloopt uit het systeem. Nu vonden we dit niet vreemd, daar het een oud huis (1930) betreft waarin waarschijnlijk niet alles optimaal meer werkt. In april zijn we begonnen met verbouwing, waarbij we een deel van de CV-leidingen hebben verlegd. (Uitbouw van 2 kamers, waardoor de leidingen opnieuw gelegd moesten worden. Hierbij hebben we nieuwe leidingen verbonden met bestaande. De hoofdleidingen (aanvoer en retour) zijn van 22mm dikte en takken dan naar 15mm af richting de radiatoren. Alles na aansluiten weer gevuld en getest. Na paar dagen waren we overtuigd van het feit dat de leidingen in het zicht (klein stukje van de begane grond loopt onder de vloer) niet lek zijn en het systeem dus gesloten is. Echterrrrrr

Sinds de dagen kouder worden gaat de verwarming weer aan. En hoppa, na een dag viel de druk weg van 1,5 naar 0,0! Systeem weer gevuld (dit keer naar 1,7) en de volgende dag weer 0,0.

Toen dacht ik dat het expansievat mogelijk lek/stuk was en vanwege de lage kosten, heb ik die maar gelijk vervangen. Het probleem bleef helaas.

Volgende stap: alle leidingen (in het zicht) nalopen op lekkage, maar niks gevonden. Dus weer het systeem gevuld naar 1,7. Volgende dag weer 0,0

Volgende stap: vloerverwarming lek? Zeker omdat deze vloerverwarming op een (mogelijk hobby-bob manier) is aangelegd, besloten deze te ontkoppelen. Dat gedaan (waarbij het hele systeem geleegd is en daarna weer gevuld (naar 1,7 bar).

Volgende dag was de druk 1,3 bar. Dat lijkt er meer op, want mogelijk zit er nog lucht in het systeem.

Volgende stap: systeem ontluchten en vullen. In de radiatoren boven (met name 1 in de slaapkamer van onze zoon) heel veel lucht. Dat er zo goed als het lukt laten ontsnappen en het systeem weer gevuld naar 1,7 bar. Volgende dag was de druk 1,1 bar

Weer heel veel lucht boven in de radiator. Dat weer laten ontsnappen en systeem opgevuld naar 1,7 bar. Volgende dag was de druk 1,1 bar

Weer veel lucht in het systeem. Je hoort het op sommige plekken ook klotsen en stromen.

Situatie nu: vanmorgen systeem weer ontlucht en gevuld naar 1,9 bar. De verwarming draait en alle radiatoren worden lekker warm. Je hoort op sommige plekken toch nog water lopen en de druk is inmiddels gezakt naar 1,3 bar.

Mijn vraag aan hen die hier verstand van hebben is dan ook: Wat kan hier (naast gewoon veel lucht dat nog in het systeem zit ivm nog niet dood zijn van het water) aan de hand zijn?

Ik denk dan aan:
- Toch ergens een lek
- Expansievat (weer) stuk
- Lek in CV ketel

Wie heeft wijze raad of een goed inzicht?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Overdrukventiel lek?
Deze hoor je gelijk met het vat te vervangen.
 

Seffen99

  • #3
Deze is bij ons niet aangesloten op de afvoer naar riool, dus dan zou er toch een plas(je) water moeten liggen? Of kan dit toch lek zijn zonder dat je het merkt?
 

JeffreyD94

  • #4
Hoeveel voordruk heeft het expansievat?
Hoeveel inhoud heeft het expansievat?
Zit het expansievat in de aanvoer of retour en waar precies.
Kun je een overzichtsfoto toevoegen van de CV Ketel in zoveel mogelijk detail.
Zijn er ergens zwarte slangen gebruikt?
Als je de CV Ketel voor laat ik zeggen 1 week niet gebruikt dan blijft de druk stabiel en gehandhaafd? Warmwater word dan wel gebruikt natuurlijk.
 

Seffen99

  • #5
Expansievat:
- Merk: Watts
- inhoud: 18 liter
- Voordruk: 0,5 bar
- Aangesloten op retour
- Positie: recht boven de cv ketel

Er zijn geen zwarte slangen gebruikt
De druk vd ketel blijft rond de 1 bar hangen als ik niks doe (zeg voor een week)

Zie foto’s voor meer details. Ik kan meer foto’s plaatsen als dit gewenst is?





 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu