Drukverlies en veel herrie

Tkooij

  • #1
Ketel: Radson Multicom 18

De ketel (de installatie) verliest langzaam druk. Dwz de druk neemt geleidelijk over een periode van dagen af. Bijvullen leidt tot enorme herrie in de ketel. Zou de drukmeter stuk zijn? De ketel slaat niet automatisch af ook al staat de meter al weken op 0.

Echter: je hoort duidelijk lucht stromen door de leidingen, er is dus te weinig water volgens mij. De ketel lijkt water te verliezen. Het expansievat lijkt in orde.

Herhaaldelijk bijvullen heeft geleid tot een lekkage bij de ketel (volgens monteur de automatisch ontluchting, maar ik heb eea niet gezien) en een ENORM hard geluid als ketel in bedrijf was. Echt heel veel herrie, niet een beetje trilling maar geluid alsof de wereld vergaat. Wat zou dat kunnen zijn??

Elke hulp is welkom. De monteur kon geen storing vinden in de ketel. Maar er is duidelijk iets mis.
 

MarcoDezicht

  • #2
Waarschijnlijk zit er veel lucht in het toestel en dat moet door de ontluchter op de ketel vanzelf verdwijnen.
Wat de herrie betreft kan het zijn dat je een gescheurde brander hebt of dat je gas / lucht niet goed is afgesteld.

Als dat allemaal goed is dan kan er nog een diafragma ring voor de ventilator worden geplaatst waar door het gas / lucht beter wordt gemengd. Als je bijvult en het toestel is vrij snel op druk dan is het expansievat defect maar er kan ook een radiator afsluiter die iets lekt of het overstort ventiel dat iets lekt.
 

Tkooij

  • #3
Bedankt voor de reactie.

De enorme herrie ontstond idd door veelvuldig bijvullen en daarna (denk ik) niet correct ontluchten. Nu ik eea zelf heb ontlucht-bijgevuld-ontlucht is er geen herrie. Wel weer drukverlies van 1,5 naar 1,1 bar in een halve dag en nacht.

Overigens: Na het bijvullen naar 1,5 bar steeg de druk tijdens testdraaien (alle radiatoren open, thermostaat hoog) tot 2,0 bar tijdens het verwarmen. Is dit normaal?

Alvast bedankt!

PS: Het is een radson multicom 28, niet 18
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat is een nadrukkelijk teken dat je expansievat defect is!
 

Tkooij

  • #5
Bedankt, ik ga eea testen en evt vervangen.
De monteur die langs is geweest heeft het expansievat overigens "ok" verklaard.
(voordat ik überhaupt naar de installatie ging kijken, het is niet mijn huis)
Maar ja, dat zegt natuurlijk weinig.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Er zijn twee methodes om het expansievat te testen, althans dat heb ik hier "geleerd" want ik ben geen echte cv-deskundige!

1. Met de achterkant van een schroevedraaier tegen de bovenkant en de onderkant tikken. Er moet een duidelijk klankverschil zijn. Bovenkant dof, onderkant helder (die is hol als het goed is).

Ik moet ze regelmatig controleren, en ik vind het altijd lastig te horen, vooral als het twijfelachtig is. Is ie net nieuw, dan hoor je het verschil heel goed!

2. Als het expansievat eraf gehaald wordt (cv-systeem voldoende leeg tot onder het niveau van dat vat) en dat is loeizwaar, is het defect, want het mag maar voor de helft of veel minder gevuld zijn met water.
(Wie kan zeggen hoeveel een standaard expansievat ongeveer mag wegen indien ok?, zou makkelijke aanwijzing zijn...)

Maar het verschijnsel wat jij noemde zegt eigenlijk al voldoende want dat vat is er juist voor bedoeld om die drukverschillen bij uitzetting van het water op te vangen , dat mag dan wel wat verschillen maar niet zo veel.

Heren "van de cv", corrigeer me als ik het niet goed zeg! :wink:
 

Erik

  • #7
Als je bij een expansievat wilt weten of die goed is, is er maar 1 duidelijke oplossing voor.

Expansievat eraf halen en aan de onderkant nameten met een druk meter dezelfde die ze ook voor de auto gebruiken.

De juiste voordruk staat op het vat vermeld.
Als je het vat loshaalt mag er gewoon geen water inzitten.

Meten is weten.

Groetjes erik
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Bedankt voor de aanvulling Erik!

Waar ik ze moet controleren, is in een serie (bejaarden-)woninkjes, waar ik met regelmaat cv's bijvul als onderdeel van vrijwilligerswerk.

Daar kan (en mag) ik niet meer dan aan de buitenkant controleren of dat vat (vermoedelijk dus) defect is. Verder moet ik er afblijven want het onderhoud valt onder een andere instantie. Zo gaat dat...

Zodoende was ik even benieuwd!

Groetjes,

Kees
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu