Drukverlies AWB ketel 1994

Mark165

  • #1
Ik heb ook een probleem met drukverlies (0,9 bar per week) op mijn ketel, ik heb al een hoop kunnen lezen m.b.t. dit probleem, heb in december de ketel verplaatst.

Daarna expansievat opgehangen, voelde zwaar aan heb onder gecontroleerd of er lucht uit kwam, dus deze is niet kapot neem ik aan.
Aansluitingen gecontroleerd: 1 daarvan lekte deze radiator heb ik eraf gehaald, opnieuw hennep ertussen gedaan met speciale kit, deze lekt dus nu niet meer.

Nu lees ik ook over een Overdrukventiel en deze mag niet lekken heb ik gehoord, waar zit deze bij een AWB ketel omdat ik misschien het ene met het andere verwissel.

En is het normaal dat deze ketel 20 cl condens verliest na een stook periode van 3 uur?
Ik hoor graag van jullie.

Groeten Mark
 

Big smurf

  • #2
Prescor zit rechtsbovenin de ketel.
Condenseren doet de ketel niet als het goed is, het is een VR
(gezien het bouwjaar is het een 23/19 of een 23/29, graag wat meer info, betreft type.)

Het beste om de controleren of het expansievat kapot is is om het eraf te halen, zit er water in dan is ie kapot.
 

Mark165

  • #3
Ik heb een AWB HR30.31(W), wat ik daarstraks ook vergeten ben te zeggen wanneer ik mijn druk opvoer naar 2 bar (in koude toestand) en hij is aan het verwarmen stijgt de druk naar 3 - 3,5 bar.

Achteraan bij de ketel zit een overloopje (cylinder vormig boven geheel open en aan de onderkant aan de rand van de cylinder een gat) recht op een sifon.

Wanneer ik de verwarming opstook en kijk door het glaasje naar de verbranding zie ik rode punjes op het verbrandings bed liggen en daarboven is de verbranding blauw.

groeten Mark
 

Mischiendit

  • #4
Toch je drukvat maar vervangen.
 

Mark165

  • #5
Waar blijft het water als mijn expansie vat kapot is. En weet iemand mischien hoeveel water 0,9 bar is.

groeten Mark
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Hoeveel water 0,9 bar is kan niemand zeggen. Dat hangt af van de totale inhoud van het verwarmingssysteem.

Wanneer de druk ten gevolge van een defect expansievat bij verwarmen sterk toeneemt, wordt het water via het overstortventiel (overdrukventiel, prescor) afgevoerd om te voorkomen dat het systeem of de ketel uit elkaar knalt (of er op z'n minst een ernstig lek ontstaat).

Dat overstortventiel loost bij jou waarschijnlijk direct op het riool (op die sifon) en is er (denk ik) de reden van dat je denkt dat die steeds "condens" afvoert.

De enige remedie is, zoals hiervoor al genoemd, het vervangen van het expansievat door een gelijkwaardig type.

Houd er rekening mee, dat veel overstortventielen, nadat ze een aantal keer in werking zijn geweest, nog wel eens willen blijven "lekken", door dat er vuil uit het systeem tussen is gekomen. Het kan dus zijn dat die ook vervangen moet worden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Mark165 schreef;
Daarna expansievat opgehangen, voelde zwaar aan heb onder gecontroleerd of er lucht uit kwam, dus deze is niet kapot neem ik aan.
Door het uitlaten van de lucht (stikstof) is er geen tegendruk meer in het expansievat en gaat het water via de overstort het riool in.
Koop een nieuw vat.
 

Chathanky

  • #8
Heel kort een beetje lucht laten ontsnappen kan geen kwaad, als je er geen wekelijkse controle van maakt, dit is geen garantie dat het dan wel goed zit, als er water uit komt is het duidelijk, dan is het membraan lek. In de loop der tijd kan de voordruk terug lopen net als bij een autoband, de voordruk is alleen te meten als je cv systeem volledig is afgetapt, met een manometer is de druk te meten.

De druk mag van koud naar warm wel iets verschillen maar wat jij opnoemt is echt te veel. Je zult nog kunnen proberen het expansievat op de goede voordruk te brengen als het systeem is afgetapt, mocht het binnen korte tijd weer terug komen zal je toch aan een nieuwe moeten denken.

Het aantal liters water wat het drukverschil doet toenemen met 0,9 bar is van 3 dingen afhankelijk: 1 de voordruk van het expansievat, 2 de inhoud van het expansievat en 3 de temperatuurstoename van de lucht ten gevolgen van druktoename.
Een vat met een voordruk van 0,5 bar voordruk en 18 liter zal bij een druk van 1 bar komt ongeveer neer op een liter of 6 a 7 cv water. de volgende halve bar toename (1,5 bar) komt er maar ongeveer 3 liter extra bij.

Dit laatste is alleen naar aanleiding van je vraag hoeveel een toename van de druk uit te drukken is in hat aantal liters water, dit gaat niet op voor een verlaagde voordruk, dan is dit minder.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu